Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ProVitamina

Ciąża a umowa na czas określony

Polecane posty

Jestem w 7 tygodniu ciąży. Umowę mam na 5 lat. Kiedy bezpiecznie mogę poinformować o swoim stanie pracodawcę?

nawet dzi s, od momentu stwierdzenia przez lekarza ciąży pracodawca nie ma prawa cię zwolnić. Przysługuje ci urlop wychowawczy i wszystkie inne świadczenia. Gratulacje!!

Dziękuje. Pytam bo z tego co sie zorientowalam wczesniej to okres ochronny obowiazuje mnie dopiero po 3 miesiacu ciązy. Przypominam ze mam umowe na czas okreslony. Ochrona od pierwszego dnia ciazy obowiazuje (tak slyszalam) na umowie na czas nieokreslony. Wiec jak to jest?

Gość kasza manna 1234
do 3 miesiaca ciazy pracodawca ma prawo cie zwolnic bez wzgledu na to jaka masz umowe wiec poki co powstrzymaj sie az ten czas minie

nie ma różnicy czy czas określony czy nieokreślony, wiem bo sama mam umowe na czas określony i właśnie mam urlop wychowawczy:) Jedynie gdy pracujesz na umowe na zastępstwo za kogoś, wtedy nie ma ochrony. Napewno możesz powiedzieć.

Madooonna ------> a w którym miesiacy ty poinformowalas pracodawce? Moze naprawde jest tak ze po 3 misesiacy a Ty poprpostu masz wyrozumialych i porzadnych pracodawców.

Dziękuje. Juz jestem spokojniejsza. Strasznie źle sie czuję, jestem juz tydzien na zwolnieniu lekarskim ale nie zaznaczono na nim ze jestem w ciązy. Wreszcie mogę sie przyznac. Ehhhh... strach mnie ogarnia :) Niew bedą zachwyceni :)

moi byli wściekli:)!!!! tym bardziej ze właśnie zaraz po tym jak im powiedziałam poszłam na zwolnienie z dnia na dzien, bo krwawiłam i tak już całą ciąże spędziłam na zwolnieniu. Jestem pewna ze możesz powiedzieć. ja specjalnie przed powiedzeniem poszłam po poradę do radcy prawnego a potem zadzwoniłam do państwowej inspekcji pracy. Stąd moja pewność:) Biore na siebie odpowiedzialność:)

Strasznie to przykre ,że kobiety się boją informowac pracodawce o ciąży:-( Ja nie miałam żadnych problemów,wręcz przeciwnie,szef mi gratulował i zapewnił,że mam wracac kiedy bedę mogła. Tylko,ze ja już do tej pracy nie chce wracac.

Wiesz... ja jestem przedstawicielem handlowym. Praca non stop w aucie. Za dlugo nie popracuje tym bardziej ze u mnie w rodzinie wszystkie baby źle znosily ciaze. Kogos bedą musieli na moje miejsce zatrudnic i nie wiem czy bede miala powrot. Juz jak 1,5 roku temu mowilam o ślubie to juz bylo niezadowolenie ze zaraz pewnie bedzie dziecko. Napewno mi pogratuluja ale nie wiem co zadecydują. Tego sie boje.

ale pracowałam tam ok.11 lat ,no chyba ,że mnie juz mieli dośc i ciaża była wybawieniem;-)

heheheh:) Mi lekarka powiedziała że to znaczy że ciąża mocna:) polecam biszkopciki z rana:) i sporo cierpliwości:) po 3 miesiącu ty i deska sedesowa zaczniecie się od siebie oddalać aż w końcu ta magiczna więź zniknie, aby powrócić koło 7 miesiąca w postaci mega zgagi:)

Gość hub
nie sluchaj tych co mowia ze pracodawca moze Cie zwolnic!! tez bylam w Twoje sytuacji rok temu , nie moze ssssscie zwolnic i powiedz mu jak najszybciej tzn daj zaswiadczenie wtedy nie mzoe ci nic zrobic!!! z ta sprawa dzwonilam nawet do inspekcji pracy bo tu na forum padaly rozne odp

Gość catalana
ja od paru dni wiem, że jestem w ciąży(4 tydzień) i też się zastanawiałam czy moge od razu powiedzieć w pracy mam umowe na czas określony, ale chyba mnie uspokoiły wasze wypowiedzi że jednak jestem chroniona:) pozdrowienia dla mamuś

Mąż dziś rozmawiał ze swoją kadrową i powiedziała mu że jaknajbardziej mogę poinformować pracodawcę. Tylko jeżeli kończy ci sie ta umowa to jest coś inaczej. Do kiedy masz umowe?

Gość beatuleczka
Wtajcie i proszę pomóżcie. Moja bratowa była na umowie na czas określony. Umowa skończyła jej się z dniem 31 stycznia 2008 roku. Była wtedy w drugim miesiący ciąży. Aktualnie jest na zwolnieniu. Czy należy się jej zasiłek macieżyński??? Proszę o odpowiedź! Dziękuję

Gość catalana
ja mam umowe do listopada 2010 roku wiec jest ok

Gość catalana
myślę ze jej sie nalezy zasiłek macierzynski bo wszedzie o tym piszą, kobieta w ciazy jest naprawde na bardzo dobrych prawach:-)

Gość catalana
a jezeli zwolnili ja z pracy to maja obowiazek ja przywrocic a jak nie to moze isc do sadu pracy

czesc dziewczyny:) poradzcie mi, jestem w 7 tygodniu ciąży i mam umowę na czas określony do konca listopada, czy w takiej sytuacji umowa ta zostanie przedłużona do końca ciąży czy tez pracodawca może mnie zwolnic?

Gość chomcio
jestem w ciąży czy moge stracić prace pomóżcie zaczęłam prace 1 kwietnia i mam umowę na czas określony na 7 miesięcy, po 18 dniach pracy okazało się, że jestem w ciąży czy teraz pracodawca może mnie zwolnić ??POMÓŻCIE

witam ja podobnie mam umowe do konca lipca 2009 teraz w maju beded rodzic i zastanawiam sie czy przedłuża mi umowe czy do konca macierzynskiego bo szczerze nie orientuje sie jak to z tymi przepisami jest do konca bo roznie sie slyszyw 26 tyg ciazy poszłam na zwolnienie zadowolenie na maxa było:/ przesrane maja gdzie niegdzie kobiety w ciazy