Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o rade co robic

KOT Z ADHD - POMOCY

Polecane posty

Mam kotke ktora była wzięta ze schoniska. Na początku chorowala (wtedy była potulna)a teraz, choc ma juz ok.6 miesiecy jest istnym potworem. Jako dziecko mialam w domu wiele kotow i byly wspaniale- uwielbialy sie tulić, spały na kolanach, były jak przytulonki. Ona jest zupełnie inna. Prawie nie mozna jej dotknąć, bo od razu gruzie lub wbija w dłon pozurki. Ciągle skacze, poluje na nas (np. przyczepia sie do nogi co bardzo boli), mimo zakazów ciągle robi jakies szkody- wchodzi na stół i wyjada jedzienie, wyjmuje cos ze smietnika itd. Czsami jak przyjdzie sie ku naszemu zdziwieniu polozyc to i tak trwa to kilka sekund bo wystarczy ją chwile głaskac, juz niby zaczyna sie łasić ale po chwilie i znów zaczyna gryzc:O Nie wiemy juz co robic, nie mozna jej zostawic na chwile samą bo mieskzanie jest w opłakanym stanie. Czasem brakuje mi juz na nią sił :(:(:(

Dodam ze często probuje sie z nią bawic, ma zabawki, kłębki wełny itd. z tym ze pracujemy i kilka godzin dziennie jest sama.

ale to trwa juz jakies 4 miesiące!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość fghfdhgfhdgd
"mimo zakazów ciągle robi jakies szkody" zakazów???? a na czym to polega? a może ona nie rozumie po polsku :D

Gość na początek to jej
obetnijcie pazurki u weterynarza, jeśli jest niewychodząca. mozna też samemu, ale obcinaj nie więcej jak milimetr, żeby nie naciąć różowego rdzenia pazurka w środku, bo to będzie kota bolało. jak ją wysterylizujecie to się powinna uspokoić. moja się uspokoiła. poza tym jeszcze parę miesięcy i wyrośnie z tego. pamiętajcie o tym, że konsekwencja to podstawa dobrego wychowania kota. za każdym razem, kiedy mój kot ostrzył pazury o meble, to zanosiłam go na drapaczkę. teraz już ostrzy tylko na drapaku ze sznurka.

Gość majtochy
moje obydwa koty takie były, całe życie, teraz mam kota,który jest leniwym przytulaskiem może syndrom schroniska, a może po prostu takie usposobienie

a kiedy mozna ją wysterylizowac?

to co opisujesz to normalne zaachowanie kociaka - lekarstwem bylby drugi kot, z ktorym Twoja kocica cwiczylaby zapasy, polowania i gryzienie :) Poza tym jest juz duza i trzebaby ja wysterylizowac, to tez wplynie uspokajajaco na jej charakter :) Pozdrawiam :)

Gość też to mam
Moja kotka przez pierwsze miesiące zycia miala to samo. Cala rodzinachodzila podrapana, tapety podrapane, naczynia potłuczone no i coągly strach przed atakiem:) Teraz Niki ma 7 lat i nie zamieniłambym jej na żadnego innego kota. Normalna nadal nie jest ale bardzo przywiazala się do domu i wszystkich mieszkańców. Nie drapie i nie gryzie.. no chyba że w naszej obronie;) Daj kotce czas- młoda jest.

Gość stormtrooper
rzadzisz czlowieku !! :D:D:D:D

moj kot jest identyczny, nie jeste kotka i nie jest ze schroniska. juz nie wiemy co z nim robic, dom zdemolowany tapety w stanie opłakanym, nie mozesz go pogłaskac bo zaraz drapie i gryzie, włazi na kolana podczas kiedy my jemy, pcha sie do naszych talerzow, zrzucajac go znow wchodzi i nie ma na to sily. poza tym jest takim glodomorem ze zjada wszystko nawet sucha bulke. tez ma ok 6 miesiecy. licze na to ze jest mlody i glupi i z czasem mu to minie. mialam mnostwo kotow, ale takiego potwora jeszcze nie ;)

A czy to prawda że dobrze jest wiązać kotu łapki sznurkiem na kilka godzin ? Wtedy powinien się nauczyć pokory

magdaaaaaaaaaaa my mamy po prostu ideantycznie co do słowa :(

ten glupi wpis o sznurku to podszyw

Gość ldldaa
Młode koty mają taką fazę. Z wiekiem to naprawdę przechodzi. Poza tym tak czy tak będziesz ją musiałą wykastrować. Pół roku to może jeszcze za wcześnie, ale za jakieś 2-3 miesiące już można. Kotka zmieni się od razu.

Mam nadzieje ze sie zmieni... Tylko zastanawiam się dlaczego taka jest, mialam tyle kotow- zawsze od małego (i koty i kotki) i zadne nie było takie!!!!!!

Mój szwagier mówi, że przyjdzie ze swoim bullterierem i ten od razu zrobi z kotem porządek

Mam kotkę, która po prostu ma takie usposobienie, jak Twoja. Jest wariatką szaloną, ale nigdy nie była w schronisku, od urodzenia ja mamy już 8 lat i sie nie zmieniła. Za to kocur po niej, jest takim leniwcem, że czasem wygląda i zachowuje się jak zdechły...Trzeba go nosić na rękach...Chyba musisz sie przyzwyczaić, ale cokolwiek zrobisz, mam tylko nadzieję, że nie oddasz jej do schroniska...

Gość fghfdhgfhdgd
"wygląda i zachowuje się jak zdechły" :D :D :D

super temat !! więcej powinno takich byc o zwierzętach !! ściskam i życze powodzenia z kotkiem.

Gość z tego co wiem to
jest juz wysterylizowana więc nie będzie małych mieć i po prostu wypuszczaj ją z domu i niech hasa całymi dniami i nocami po dworze. trafił Ci sie zwyczajnie typ kota, którego nie da sie ujarzmić i powinien żyć wlasnym życiem w terenie i wracać do mieszkania tylko kiedy bedzie głodny lub chciał sie schować.

Ale ja nie moge puscic kota na dwor bo mieszkam w centrum wielkiego miasta zaraz koło głownej ulicy....

aha i nie jest wysterylizowana

Poprzednie koty dzialały na mnie uspokajająco, uwiebialam jak sie tuliły, jak godzinami lezaly na moich kolanach... a teraz? ten kot dziala tylko na moje nerwy :O pobudzająco :O

Mam kocura \"Kubła\" ma około 8 miesiecy i jest wykastrowany po kastracji nic sie nie zmienil ma chwilowki ze szaleje jak glupi;p a potem spi...

Ktoś pisał by wypuszczac na dwór- ja probowałam bo mieszkam w domu jednorodzinnym mam ogrod itd. Niestety na dworze to nie ten sam kot tylko wielka dupa. Siada skulony rozglada sie na wszystkie strony i trzesie sie z zimna i strachu :/ Moj kot tez niestety dziala na nerwy. Jest \"madry\" tylko w domu i na swoj sposob. Wspina sie po firanach i biega po scianach. Dostalismy go od sasiadow jak byl calkiem malutki, sasiadka powiedziala ze wlasnie jak byl calkiem maly wpadl do jakiejs beczki smiejemy sie ze musiał sie ładnie w glowe walnąć ;)

moja franca tez tak ma :D poluje na wszystko, zabija wstazki, zabawki, buty.... czasem spi pol dnia a pozniej biega jak oszalala... dzieki bogu ludzkie jedzenie jej nie pochodzi :) to chyba charakter taki .....

Gość kuy ty
Kto z adhd?? ooo to cos co pasowałoby do mojej kokti! Też już kiedyś zaczęłam sie zastanawiać czy jej coś z tego rodzaju choroby nie dolega?? Najgorsze ze napady szaleństwa ma poznym wieczorem, kedy wszyscy kładziemy sie spac. Taaa, wtedy to jest jej czas... zaczyna sie zachowywać jak z dziczu wypuszczona .... skacze po stoła, półkach itd .. czai i poluje Bój wie na co .... a spróbuj ja pogłaskac?? wrrr.... przybłąkało się biedactwo jak byłe mało, dostało jeść raz, drugi, trzecie. Nauczycła sie i od kilku miesięcy jest z nami. Czasmi męczą mnie te jej dzikie zabawy ale jak z drugiej strony to czasami jest to takie zabawne ze nie moge przestać ja obserwowac, szczególnie jak bawi się piłeczką ... boki zrywac