Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aparatka...

jaki aparat cyfrowy?

Polecane posty

Gość aparatka...

Chciałabym kupić aparat cyfrowy. Co moglibyście mi polecić?

napisz do jakich zastosowań, czy chcesz się zagłębić w fotografię bardziej czy tylko tak postrzelać fotki na automatycznych ustawieniach i najważniejsze - ile chcesz na aparat przeznaczyć.

Gość aparatka...
do 1500 zł

Fuji S9600 lub S6500fd (mają duże użyteczne ISO i najlepsze matryce w tej klasie) lub ewentualnie Canon S5 IS lub S3 IS (kompakcik z dużym zoomem; szumi przy iso powyżej 200 ma stabilizację ale i tak wysiada przy fujikach) Panasy bardzo szumią, jeśli wywołujesz fotki w A4 to weź co innego co byś nie wybrała i tak będziesz zadowolona :) najlepiej idź do sklepu, pomacaj i wybierz :)

Gość aparatka2
ja mam sony h5 i jest SUUUUPERR

jeszcze można jakąś lustrzankę kupić ale trzeba się liczyć z dodatkowymi wydatkami na obiektywy...

Gość jedna wada ww. Fuji
brak stabilizacji - może być czasami uciążliwy; ale wszystkie pozostałe parametry należą zdecydowanie do najwyższych w tej klasie cenowej

a po co w fuji stabilizacja? ustawiasz wyższe iso, mniejszy czas otwarcia przysłony i fotki robisz lepsze niż w aparatach ze stabilizacją. to wszystko dzięki matrycy super ccd. w panasoniaczach przy iso 200 już ostro widać szumy które w fujikach przy iso 800 są jeszcze znośne :) nie żebym był fujifanem bo w segmencie małych kompaktów polecam canony serii A. poza tym załóżmy że robisz zdjęcie dziecku które się szybko przemieszcza - dzięki krótkiemu czasowi praktycznie zatrzymasz czas w miejscu a stabilizacja tego nie zrobi. co najwyżej zredukuje drganie ręki...:P

chodzi o czas otwarcia migawki* a nie przysłony, mój błąd, z rozpędu pisałem :P

Gość jedna wada ww. Fuji
teoretycznie tak pedro*, ale nie zawsze się da ustawić taki "krótki" czas (może tez być potrzebny dłuższy), aby uniknąć niezamierzonego poruszenia - np. przy słabszych warunkach oświetleniowych; po drugie większy zoom (który s9600 posiada) też trudniej utrzymać; dobrą stabilizację naprawdę trudno przecenić, o ile ktoś nie ma "super reki" ( widziałem nieporuszone foty np. na 0,5 sek. :) - ale u mnie i u prawie wszystkich innych bez szans jest osiągnięcie takich czasów "z ręki" ) Co do tych szumów, krąży fatalną opinia przyczepiona do panasów - fakt, że szumy są sporo wyższe niż np. w porównywalnych Fuji, ale bez przesady. Dla mnie oba modele porównywalne (mają swe wady i zalety); seria A - raczej "krótkie" zoomy, jesli komuś zależy