Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chorowittka

Chory kręgosłup = nasze zycie.

Polecane posty

Gość Chorowittka

witam czy są może osoby które podobnie jak ja cierpia na poważne schorzenia kręgosłupa. Jak sobie radza w codziennym zyciu, jak sobie poradziły po operacji itp. Moze stworzmy koło wsparcia bo mnie brakuje juz sił by dalej zyć :-( z ciagłym bólem. Czekam na wpisy ;-)

Gość Chorowittka
A najgorsze jest to, że jak czlowiek ma doła to nawet nikt nie napiszę i nie pocieszy, że on też chory ;-/ a moze to i dobrze ze nie ma nas duzo i mniej ludzi cierpi...

Gość judyttta
Rowniez choruje na kręgosłup i sa dni, ze mam wszystkiego dość ktoś kto jest zdrowy nigdy nie zrozumie obwa osoby chorej.

Gość wiecie co ..
nie wiem co wam dolega ale ja mam chyba ze 60 stopni skoliozy i kręgosłup boli mnie prawie codziennie. A jeśli ból jest słaby to do tego stopnia sie przyzwyczaiłam że nie zwracam na niego uwagi. Jednak z biegiem kręgosłup boli coraz częsciem i coraz bardziej dokuczliwie a sosam że mam 27 lat. Na operacje się nie zgodziłam bo za bardzo się bałam. Te problemy mam od 13 roku życia. Jeździłam już po wielu lekarzach i byłam nieraz w sanatorium. Jednak jedynym wyjściem była ta nieszczęsna operacja na którą sie nie zgodziłam.

Gość wiecie co ..
"dodam" miało być :O

Gość Chorowittka
Ja mam 30 lat to znaczy w lipcu skończę i mam kręgozmyk oraz skrzywienie ale do srodka wgięcie odcinka ledźwiowego w dzieciństwie groził mi paraliz teraz wszystko się ustabilizowało ale zaczeły się dolegliwości bolowe i grozi mi operacja stabilizacja ale podobnie jak ty na razie się nie godzę . Chociaż lekarz powiedział, że tak dlugo jak wytrzymam bol to mam chodzic bo operacja w moim przypadku to duże ryzyko. wiecie co.... a pracujesz gdzieś, nie ogranicza Cię to w zyciu codziennym?

Gość wiecie co ..
To zależy.. Mam orzeczenie o niepełnosprawności i pracuje w firmie która zatrudnia ludzi z grupą.. Jesli praca nie jest ciężka to nie ma problemu. Ale wszelkie dźwiganie na dłuższą mete odpada. Czasem mam tak że nie pracując nawet zdaża sie że dolegliwości bardzo sie nasilają. Np. kiedy muszę chodzić po mieście za jakąś sprawą i jestem przez kilka godzin na stojąco to ból robi się nieznośny.

Gość wiecie co ..
No dodatek nie mam dzieci a kiedyś chciałabym mieć :( Któryś z lekarzy kiedyś mi powiedział że będąc w ciązy będę musieć dużo leżeć. Mój narzeczony nic o tym nie wie a nawet jak się dowie to z pewnością to zbagatelizuje i oleje temat, bo wiem jaki on jest. Naprawdę nie wiem jak to ze mną będzie...

Gość Chorowittka
Ja równiez mam orzeczenie o niepełnosprawności jestem zatrudniona na umowe zlecenie. w moim mieści nie ma takiej firmy a szkoda bo to duzy problem jak dla mnie bo Ja ani długo stac ani siedzieć ani chodzic normalnie koszmar pozostaje praca biurowa ale o ta trudno jestem zatrudniona u rodziny i po przepracowaniu 5 lat chciałabym sie starac o rente. Najbardzie to mnie przeraza perspektywa operacji, że bedzie się pogarszac i trzeba będzie zoperować.;-(

Gość Chorowittka
co do dzieci mam podobne obawy powiedzieli mi to samo co tobie i jeszcze nic przytyc nie mogę. Ja mam chłopaka od 6 lat i wszystko wie ale on ma zdanie że dla dziecka warto się poświęcic ale ja mam opory tym bardziej, że po ciąży moze skończyc sie operacją. A lata leca i zaczyna mnie to wszystko przerazac.

Gość wiecie co ..
Ja o dziwo miałam rente przez 2 lata może, ale to było chyba z 5 lat temu i wtedy były inne realia. Potem przepisy zaostrzyły sie i stwierdzono że nie jest ze mną na tyle źle żeby mi się to należało. Teraz zdobycie renty jest dla mnie nierealne. Dziwne że w Twoim mieście nie ma takich firm, bo ja jestem z małego miasta i sporo firm oraz pojedynczych przedsiębiorców zatrudnia ludzi z grupą. Oni mają z tego tytułu jakies korzyści, więc ludzie z grupą mają wręcz większe szanse na znalezienie pracy na co Ci zdrowi się krzywo patrzą, ale mi to pasuje że mam to orzeczenie bo konkurencja na rynku pracy jest straszna.

Gość Chorowittka
wiecie co == a gdzie sie leczysz? Bo ja w Poznaniu i Świebodzinie.

Gość Chorowittka
A tak to pewnie, że zatrudniaja :-) Ja myslałam, ze taki duzy zakład masz na mysli np jak kiedys były Spółdzielnie Inwalidow.:-) Ja się boję, że nie byłabym w stanie z moimi dolegliwosciami przepracowac 8h pełna para ;-/ a Ty co dokładnie robisz bo ja mam zatrudnienie w zakladzie krawieckim a z wykształcenia jestm mgr administracji hahah

Gość wiecie co ..
Aktualnie nigdzie się nie lecze, jedyne co to ćwicze w domu. Ale kiedyś przez kilka lat leczyłam się w Zakopanym. Ja jestem referentem do spraw rozliczeń w firmie produkującej mrożonki. Jednak to tak tylko ładnie wygląda na papierze a w realu to jest tak że nie mam jako takiego biura tylko pracuje w takim pomieszczeniu na hali produkcyjnej. Czasami mnie proszą żebym pomogła przy pakowaniu albo nawet na taśmie. Jak na jeden raz to mogę pomóc ale jakbym tak miała na co dzień to nie wiem ile bym wytrzymała. Kto inny by się burzył będąc pracownikiem umysłowym ale mi nie wypada odmówić tym bardziej że tam nawet moja przełożona czasem zastępuje fizycznie ludzi na przerwach.

Gość wiecie co ..
kiedys pracowałam w hurtowni odzieży używanej. Segregowałam odzież ale to była ciężka praca bo trzeba było dźwigać te worki z odzieżą, poza tym trzeba było się bardzo spieszyć szczególnie że szef lubił sobie oceniać kto robi szybko a kto wolno i potem sobie przeliczał komu z tego tytułu da mniej kasy. Wytrzymałam tam może z miesiąc, a potem zwiałam jak tylko udalo mi się znaleźć coś lepszego.

Gość Chorowittka
Najważniejsze, że masz pracę i patrzysz na zycie optymistycznie z tego co wyczuwam ,chyba, ze sie mylę a nie tak jak Ja wszystko na czarno :-/ a dzisiaj tak mnie nogi bola od kręgosłupa, że juz nic mi sie nie chce.

Gość Chorowittka
faktycznie praca fizyczna przy takich schorzeniach to nie wchodzi w rachubę.

Gość Chorowittka
:-)

Gość Chorowittka
Zachęcam do rozmowy, kazdy może dorzucic swoje 5 groszy i będzie nam w kupie raźniej

Gość kręgozmyk też mam koszmar

Gość Chorowittka
Podnoszę :-)

Gość Chorowittka
czy wszyscy maja zdrowe kręgosłupy ????????????

Gość wiolaw
Witam serdecznie jestem nowa i od 5 lat borykam sie z zawrotami głowy , złym widzeniem, nudnosciami , bolami głowy czuje sie jak po ostrej imprezie mam rowniez omdlewanie ale nie trace swiadomosci leczono nie na wiele chorob (nerwice, meniera itp) przez przypadek lekarz rodzinny po 5 latach każła zrobic przeswietlenie kregosłupa teraz w lutym wyszły rotacje , wiec szybko skierowanie dostałąm na RM odcinka szyjnego i piersiowego i wyszło dehydracje , przepukliny ,kyfozy i wiele innych zmian :( Wiec chce popisac z Wami i wysłuchac jak sobie radzicie i jakich lekarzy polecacie pozdrawiam