Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cocker Spaniel

Kupuję psa

Polecane posty

Gość labradorekkk
Ja mam labradora. Jest madry piekny i 'ludzie sie ogladaj na ulicy :P". Utrzymanie kosztuje troche bo je duzo ale warto

po prostu - krótkie spacerki tylko na siusiu i kupkę,na krótkiej smyczy

Gość cocer spanielka
mam suczke cocer spaniela, super ułożony pies :) jak zainwestujesz w porządny szampon i kompiesz regularnie (wet powiedział ze raz w tyg) to nie smierdzi wcale strasznie :)

cocker spaniel - napisze ci tak i naprawdę, uwierz, ze pisze ci to życzliwie, a nie ze złośliwości. Proponuję ci, zebyś najpierw nabył dobra literaturę na temat ras, gdzie poczytasz o każdej, dowiesz się jakie mają wymagania, jaki temperament, jakich wymagają zabiegów pielęgnacyjnych, ile ruchu itd. To bardzo ważne. Pamiętaj, ze pies to "luksus" na kilkanaście lat. Jak kupisz nieodpowiedniego..... to masz przed sobą kilkanaście lat męczarni, wiec przemyśl dobrze zakup. Ja miałam spaniela przez 10 lat, ale jeśli jesteś początkującym hodowcą, to nie polecam ci tej rasy. To psy wymagające. Nie tylko pielęgnacji ( sporo czasu i cierpliwości ) ale i bardzo konsekwentnej tresury. Są to bowiem psy myśliwskie i trzymane w domu na poduchach nie będą szczęśliwe czemu dadzą wyraz nieposłuszeństwem, a czasem nawet agresją. Ten pies kocha pracę w terenie. Nie zachwycą go 3 marne parominutowe spacerki dziennie.... a więc.... sam to przemyśl, czy masz dość czasu, dość chęci i cierpliwości, zeby tego psa utrzymać we właściwej kondycji oraz odpowiednio ułożyć - nie mają łatwych charakterów. Każdy właściciel psa będzie ci proponował rasę, w której sam jest zakochany. Odradzam Ci kierowanie się cudzym gustem. Przejedź się po kilku - moze kilkunastu hodowlach różnych ras. Posłuchaj, co mówią ich hodowcy. Zapytaj dokładnie o wszystko i powiedz im w jakich warunkach zamierzasz trzymać psa, ile czasu będziesz mógł mu poświęcić i ile pieniędzy ( niestety ). Uczciwy hodowca, szanujący się i kochający psy nie wciśnie ci szczeniaka tylko po to, żeby zarobic parę groszy, ale uczciwie odradzi ci daną rasę, jeśli nie będziesz mógł spełnić wymagań hodowcy. Nie słuchaj też, że dana rasa jest mądra lub głupia. Każdy pies jest taki, jak zostanie wychowany. Można z pitbulla zrobic największego przytulaska i można wychować jamnika na postrach dzielnicy. Każda rasa może cię uszczęśliwić i wpędzić na dno rozpaczy. Dlatego 80% sukcesu zależy od ciebie, a 20% od właściwego doboru rasy do twoich warunków i możliwości. Jeśli mieszkasz w domku z ogródkiem - odpuść sobie wszystkie psy kopiące pasjami doły i nory ( teriery, jamniki ), jeśli mieszkasz w bloku - daruj sobie alaskany, samoyedy, husky itd. Wykończycie się na wzajem. Jeśli nie masz fortuny odpuść sobie rasy mocno zmodyfikowane genetycznie ( np. shar pei ), bo puścisz majątek na leczenie grzybic skóry, operacje wad powiek i inne. Wbrew pozorom nie tylko spaniele mają duże problemy z uszami. Także owczarki niemieckie i psy o podobnej do owczarka niemieckiego budowie ucha ( czyli stojące ). Beagle to cudne grzeczne pieski tylko na filmach. Wymagają naprawdę dużo poswięconego im czasu i tresury. Kiedy już upewnisz isę co do rasy, którą chciałbyś nabyć, wtedy napisz na forum, a na pewno jej hodowcy odezwą się i będą mogli dać ci wiele cennych rad. pozdrawiam i zyczę samej radości z pieska

Dodam jeszcze krótko, ze owczarki niemieckie niestety sa bardzo chorowitą rasą. To psy bardzo przerasowione - długie lata selekcjonowane pod kątem spadzistego zadu, co wywołało cały szereg ubocznych wad. Z czego najcześciej spotykaną jest właśnie dysplazja stawów biodrowych - która jest koszmarnie kosztowna w leczeniu, w niektórych przypadkach psa trzeba uśpić, w innych pies jest skazany na długie cierpienie. Oczywiscie spotyka siew mierę zdrowe egzemplarze.... ale na mój gust ryzyko jest zbyt duże.

Gość Cocker Spaniel
dziękuję za ten niezwykle cenny głos w naszej dyskusji i poświecony czas

Kup spaniela z rodowodem z dobrej hodowli. Takie nie wiadomego pochodzenia mają walnięty charakter : wyją jak się je zostawia na dłużej, gryzą, są mało inteligentne i nerwowe. Psy, które nie nadają się praktycznie do ułożenia.

Gość kasbak
ja mam dobermana.super inteligentny i piękny pies.polecammmmm:-)