Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ravel19

Kombinatoryka - zadania

Polecane posty

Gość Ravel19

Szesc osób ma do dyspozycji 5 róznokolorowych kieliszków i 2 rózne gatunki win. Iloma sposobami moga sie napic? Jak to policzyc?? Help!!! :(

Gość ergwg
moze 6*5*2? kurde nie pamietam juz kombinaoryki:Oco za wies, uczyc sie czegos a pozniej nie potrafic tego zrobic. 🖐️

Gość Ravel19
no wlasnie to jest bez sensu! myslalam nad takim rozwiazaniem ale nie jestem pewna: 6^5 * 6^2 glupie to :|

tu chyba beda wariacje ale nie wiem czy z powtorzeniami czy bez:( bo to kombinacji to mi nie pasuje:( jejkus jaki wstyd mialam z tego 4 a nic nie pamietam:( a to przeciez na logike jest:o:P

ale mozliwe tez sa chyba kombinacje:) zaraz napisze ci zadanie jakie mialam podobne tylko inne nazwy i sobie pozamieniasz!:P mam nadzieje ze pamietam:)

ja mialam zadanie gdzie byly 4 osoby i mogly napic sie herbaty, albo z cytryna albo z miodem i boze nie pamietam jak to wyszlo ale wiem ze uzylam C czyli kombinacje;)

Gość Ravel19
czyli powinno byc 5 2 C * C = 6 6 ?? wydaje mi sie ze z powtorzeniami :P

Gość jem kota jest fajne
to wcale nie takie proste! co z tego, że kieliszki są kolorowe skoro osoby będą brzydziły się pić po sobie!? wtedy na 6 osób jedna nie będzie miała swojego kieliszka i albo napija się z gwinta albo wcale! Natomiast napić wszyscy mogą się tylko na dwa sposoby połkną albo ewentualnie wciągną nosem :p tak na zdrowy chłopski rozum :)

Gość jem kota jest fajne
no jak to? pytanie sformułowane jest jak jest :o normalnie skonstruowany czlowiek nie napije się na więcej niż dwa sposoby! :)

Gość Ravel19
kurwa jebnięty mod usuwa moje posty chuj jebany

Gość Ravel19
spadaj podszywaczu..... znalazlam na necie podobne zadanie wg niego powinnam zastosowac kombinacje bez powtorzen (bo ludzie beda sie brzydzili pic po sobie ;p ) ..10 C = ..6

Gość vviesio
miałem to na zajęciach i nie rozumiem shitu rozwiązuje się tak: wszystkie możliwości to 5 5 C * 5! * 2 = 23040 6 zdarzenia sprzyjające to 4 4 C * 4! * 2 =1920 5 P(A) = 1920/23040 = 1/12 nie wyobrażam sobie nadchodzącego kolokwium:/

Gość vviesio
miałem to na zajęciach z p. Adamczakiem i nie rozumiem shitu rozwiązuje się tak: wszystkie możliwości to .5........5 C * 5! * 2 = 23040 .6 zdarzenia sprzyjające to .4.........4 C * 4! * 2 =1920 .5 P(A) = 1920/23040 = 1/12 nie wyobrażam sobie nadchodzącego kolokwium;(