Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie doinformowana

Wazne pytanie o podatek.

Polecane posty

Gość Nie doinformowana

Moj brat wykonywal na rzecz pewnej spoldzielni mieszkaniowej rozne prace.Od kwoty ktora mial dostac na biezaco byl odprowadzany podatek.Np. wykonal prace warta 3tys. , ale po odprowadzeniu podatku dostal 2400.dzis przyszlo mu rozliczenie z owej spoldzielni PIT 8B z ktorego wynika ze zarobil lacznie 20 tys., dochod mial 16 tys.Co to oznacza? Czy jeszcze bedzie musial sie rozliczac z tego w urzedzie skarbowym?To wazne.Prosze o podpowiedz

Nie mam pojecia, ale mysle ze tak, bo skoro dostal to rozliczenie to nie po to zeby sobie lezalo

Gość Nie doinformowana
A czy jakbym podala wszystke kwoty w tym rozliczeniu to moglby mi ktos dokladnie wytlumaczyc i pomoc policzyc ile tego podatku trzeba jeszcze zaplacic?prosze...

Gość oczywiscie musi sie rozliczyc
pit-37 lub 36 jak ma działalnosc gosp.

Gość Nie doinformowana
A czy jakbym podala wszystke kwoty w tym rozliczeniu to moglby mi ktos dokladnie wytlumaczyc i pomoc policzyc ile tego podatku trzeba jeszcze zaplacic?prosze...

Gość Nie doinformowana

Gość Nie doinformowana
Ale dlaczego, skoro juz podatek mial zabierany na biezaco.Nie rozumiem tego.Brat jest studentem i nie mial nigdy zadnych dochodow i teraz nie wiem jak mu pomoc.Dodam ze wykonanie tych prac zajelo mu ok 3 miesiace.wiec to nie sa jakie dochody miesieczne.Nie znam sie na tym wogole

Gość Nie doinformowana
Ale dlaczego, skoro juz podatek mial zabierany na biezaco.Nie rozumiem tego.Brat jest studentem i nie mial nigdy zadnych dochodow i teraz nie wiem jak mu pomoc.Dodam ze wykonanie tych prac zajelo mu ok 3 miesiace.wiec to nie sa jakie dochody miesieczne.Nie znam sie na tym wogole

Gość ASDassad
Rozliczyć się musi każdy kto miał jakikolwiek dochód - podatki są ściągane na bieżąco, ale raz w roku trzeba wszystko spisać policzyć. Twój brat pracował, obojętnie czy to było przez miesiąc, trzy czy dwanaście. Wypełniasz PIT (nawet na stronach portali są programy, które na pewno wam pomogą, wypełnianie nie jest straszne).Może się okazać, że Twój brat oddał za dużo podatku - wtedy dostaniesz zwrot..albo jak np. odliczysz internet. Oddał za mało- wtedy będzie musiał dopłacać. Oddał OK - nic się nie dzieje, wypełniasz pita i tyle :)

twój brat osiągnął dochód przekraczający kwotę wolną od podatku więc musi się rozliczyć z US Dopłacać prawdopodobnie nic nie musi a jeśli to była umowa zlecenie to może sie zdarzyć że pracodawca nadpłacić podatek i twój brat może jeszcze dostać jakiś zwrot jeśli chcesz to łatwo to policzyć

Gość kicia123
Musi złożyć PIT-37, wpisać w nim przychody, koszty, dochód (przepisać z tego PIT 8B), wysokość odprowadzonych zaliczek. Jeśli były odprowadzane prawidłowo nic nie zapłaci i nic nie będzie mieć do zwrotu. Niech weżmie z US druk zeznania i instrukcję, na pewno to sami zrobicie bez problemów. Powodzenia

kicia123 ---> jeśli zaliczki były odprowadzane prawidłowo, to dostanie zwrot 572 zł. Przecież przy zleceniach nie jest odliczana kwota wolna od podatku :o

kicia123 ---> jeśli zaliczki były odprowadzane prawidłowo, to dostanie zwrot 572 zł. Przecież przy zleceniach nie jest odliczana kwota wolna od podatku :o