Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niespokojna2008

chrzest bez slubu koscielnego

Polecane posty

Gość niespokojna2008

jak to jest, czy ksieza nie sprawiaja zadnych problemow. mamy tylko cywilny i mieszkamy zagranica a chrzcic chcemy w pl. oboje jestesmy pl. dzieki za odp.

U nas nie było z tym problemu ... mieszkam w Zabrzu :) Ksiądz próbował namówić nas na szybki ślub, ale nie zgodziliśmy się i bez problemu ochrzcił córcię ... jednak zapowiedział, że do Komunii Św. już jej nie dopuści jak nie będziemy mieli ślubu. Natomiast w Rudzie Śl. podobno jest tak, że nie chcą chrzcić "takich" dzieci a jak już to bez mszy, po godz.18 i w bocznej kaplicy :o

zalezy w jakiej parafi i na jakiego ksiedza traficie..zazwyczaj jest tak ze na poczatku biadolą,namawiaja na slub koscielny...az w koncu udzielaja chrztu...ale niestety praktycznie zawsze muszą pogadac..i robic problemy.zycze powodzenia:)

Gość niespokojna2008
dzieki za odpowiedzi. Ale i tak boje sie, ze bedzie sie czepial. moj maz nie ma nawet bierzmowania, wiec i tak nie moglibysmy szybkiego slubu wziac. No ale coz, jakies wyjscie sie znajdzie :(

Gość mama Majki
W Tychach moja przyjaciółka próbowała w kilku kościołach i odmawiali :( Wreszcie znalazła księdza który nie robił z tego żadnego problemu. U mnie w parafii ksiadz odmówił bo chrzestna nie miała ślubu kościelnego tylko cywilny....więc zrezygnowałam z jego usług , łaski nie robi.Bierze za to pieniądze. Im się w głowach poprzewracało , gdyby opodatkowali kosciół to by sie prosili sami. PS. A mój wujek jest ksiedzem i mówił że ich obowiązkiem jest ochrzcić każde dziecko bezwzględu na stan cywilny rodziców lub chrzestnych.

tylko skoro wy nie żyjecie zgodnie z przykazaniami to po co wam chrzest dla dziecka??? pewnie zaraz wszyscy się mnie czepią czy sama jestem taka święta ale taka jest prawda to jest sakrament tak jak małżeństwo, wy żyjecie w grzechu więc po co wam chrzest??

aga popieram cie ale to każdego indywidualna sprawa..to ze nie maja slubu koscielnego moze byc czyms spowodowane..rozne sa sytuacje w życiu..

Gość niespokojna2008
do aga 25: to ze my zyjemy w grzechu nie znaczy, ze nie moge dziecka w wierze wychowywac. do kosciola chodze co tydzien, ale nie przyjmuje komunii sw

czasem brak ślubu jest spowodowany jakimś wydarzeniem a czasem po prostu tak jest wygodnie, lub jesli nie chodzi się do kościoła to po co ślub kościelny?? a jeśli rodzice nie chodzą to dziecko też nie będzie chodzić więc po co mu chrzest??? nie twierdzę że tak jest zawsze ale bardzo często moja kuzynka jest w takiej sytuacji, nie chodzą do kościoła a chcieli ochrzcić dziecko

Gość niespokojna2008
tak jak kamka pisze, nie mozemy wziac koscielnego. Przynajmniej narazie nie...

moi rodzice nie maja koscielnego a my normalnie ochrzczone jestesmy:) nie wiem, moze rodzice mieli jakies problemy ale jakos nic nie mowili wiec mysle ze bez problemu mogli nas ochrzcic:) ksiadz co kolede smeci o koscielnym ale rodzice nie chca raz ze nie chca kasy wydawac na takie pierdoly a dwa ze co to w ich zyciu zmieni? my normalnie moglysmy do komuni przystapic, siostra tez, rodzice sa razem tyle lat, i w dostatku i bierze ze to bylby dla nich tylko papierek:)

są różnice gdy ktoś nie moze a gdy ktoś nie chce...

Gość niespokojna2008
to nie jest wyznanie wiary, ale tu chodzi o dziecko a nie o mnie czy moj zwiazek... do kosciola chodze, w boga tez wierze... a w pismie jest napisane: "pozwolcie dzieciom przychodzic do mnie", wiec...

rozumiem cie niespokojna...nie martw sie na zapas.napewno ochrzcicie dzidzie,bedziecie musieli sie tylko uzbroic w cierpliwosc przed rozmowa z ksiedzem..chyba ze traficie na odpowiedniego(ze zdrowym podejsciem).. pozdrawiam

no własnie dla jednych jest to tylko papierek a dla innych coś więcej...

Gość gresso
Dobrze wujek mówił ;) Rodzice chrzestni w takim przypadku powinni być praktykującymi i tyle. Rodzice nie muszą miec slubu kościelnego. A jeśli dziecko wychowuje się bez ojca, albo nie zostało przez niego uznane, to co, ma nie być ochrzczone? Szkoda, że mimo przepisów regulujących te sprawy (KPK) niektórzy księża utrudniają dostęp do sakramentów....

są różni księża jak i my jesteśmy różni ale nie dziwcie się że ksiądz chce was sprowadzic na drogę wiary i przykazań, w końcu od tego jest

aga, ale powiedz co zmienilby ten slub teraz w zyciu moich rodzicow? dla nich to naprawde bylby tylko papierek:)

Gość niespokojna2008
aga25: a czy to jest wiara??? Zrob do konca i powiedz, czy w to mamy wierzyc. nie chce sie wypowiadac na ten temat... moze nie mam koscielnego, ale... http://www.ojciec-dyrektor.de/grzechy0.htm (znalazlam przypadkiem)

Gość niespokojna2008
wiem, ze ksiadz nie chcial mojej mlodszej siostry ochrzcic, gdyz chrzestna tylko cywilny miala. rodzice musieli wziac kogos innego:(

ja rozumiem ze ksiadz moze pouczyc ale zeby nie dopuscil do chrztu?:o moj chzestny tez nie ma koscielnego a jakos chrzestnym jest na pewno to zalezy od ksiedza dlatego wam wspolczuje:(

Gość niespokojna2008
ale mimo wszystko dzieki za odpowiedzi:)) pozdrawiam wszystkich

chrzestni musza być wierzący i praktukujący, u chrzestnych brak slubu nie przejdzie

Gość gresso
Jesli rodzice mają slub kościelny, to rodzic chrzestny nie musi być praktykujący. Dziewczyny, jest Kodeks Prawa Kanonicznego dostepny w ksiegarni, biblotece, wypozyczalni - Ksiądz nie może stosować samowolki.

fajna madchen bardzo luzacki ksiądz, u nas by nie przeszło

Gość niespokojna2008
ok, rozumiem, ale jesli chrzestni sa wierzacy i praktykujacy, ale nie maja slubu koscielnego, to nic z tego??? ja sie chyba za bardzo przejmuje:(