Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

staramsie

Urząd Skarbowy - test

Polecane posty

Gość gość
Mam pytanie do kolegi który aplikował na stanowisko referenta obsługi bezpośredniej, powiedz coś więcej o teście:ile pytań jakie pytania, jeśli pamiętasz, i ile czasu. było na odpowiedzi.

Gość Administratywistka
pisałam test w urzędzie skarbowym we wrocławiu ,czy ktos się orientuje po jakim czasie dzwonią że się dostało dalej??/

Gość wolontariusz1
Jestem pracownikiem US na umowe zlecenie od lat... Zaczynałam od stażu, który ktoś musiał mi załatwić w UP... Potem zlecenie.... Nigdy nie startowałam do konkursu, ponieważ zanim on się roztrzygnął wiadomo było kto go wygra... i teraz nie zawsze tak jest ze są to osoby ze stażu tylko bardziej rodzina, wieś naczelnika..., bądź siostra, córka kierowniczki... robią co chcą i wstydu nie mają........... Powodzenia........

Gość gość
Startowałam kiedyś w mojej miejscowości, wszystko ustawione pod osobę już tam pracującą. Zawsze można spróbować...

Gość krótki opis
Ja pisałem test w małym mieście na referenta do US. Były tylko trzy osoby chętne razem ze mną. Pytania głównie z ordynacji podatkowej i parę takich ogólnych o organizacji państwa.

Gość oman
Dzisiaj byłem na testach do US Juz nigdy nie pojde. Wszystko ustawione a wygladalo to tak Masa ludzi czeka przed sala gdzie ma sie odbyc test, przychodzi dziewczyna,ktora wyszla z pokoju obok stala z nami przed sala. Przechodza pracownicy US i do niej czesc co tutaj robisz a ona no wlasnie dzisiaj mam ten test. Test zrobila jako pierwsza w mniej niz 5 min. Takze powodzenia jak myslicie ze to wszystko tak jak byc powinno

Gość gość
UKS Katowice jako referent. W mojej turze jakieś 20 osób. Test głównie z ustaw: ordynacja podatkowa, VAT oraz PIT I CIT.

Gość Czyumierając bedębezemerytury
Dokładnie tak . Ja też wiele razy byłam na testach do urzędów i tak było, zawsze zjawiała się osoba z pokoju obok z długopisem w ręku i pierwsza oddawala test zanim ja zdązyłam przeczytać zaledwie połowę pytań. Zastanawia mnie jedno - czy osoby pracujące w urzedach i robiace takie machloje są bez serc? Nie czyją się głupio widząc tłumy na korytarzu, tłumy bezrobotnych, którym ukradziono czas bo stanowisko jest obsadzone? Szok, że jest tyle nieuczciwych ludzi!

Gość gość
Ja się zastanawiam nad złożeniem CV, ale boję się, że będzie tak jak u Was - wszystko ustawione i tylko moja strata czasu.

Gość gość
Ktoś tu pisał, że testy na księgowego są zbyt trudne... Ja swoje kupiłam na http://odpowiedzi.com.pl i wszystko poszło bez problemu :)

Gość gość
Byłam dzisiaj w US w Chełmie w woj. lubelskim, mi też wydaje się to ustawione bo chłopak, który dostał najwięcej punktów kręcił się po pokojach w urzędzie jakby był u siebie w domu,był bardzo młody ze 22 lata (młodszy ode mnie może o 12 lat) Zresztą jak przyszedłam sporo przed czasem to on już był w tej sali i kręcił się przy jakichś dziewczynach, które przygotowywały jakieś papiery. Na teście oddał kartkę jako pierwszy (nie wliczając dziewczyny, która poddała sie na samym starcie) i miał 21 punktów na 23 No, ale mogę się mylić, przecież mógł mieć już zrobioną aplikację doradcy podatkowego

Gość gość
Jeśli ktoś szuka pracy i nie ma kogoś znajomego w danym urzędzie to moim zdaniem strata czasu, żeby iść na taki test. Byłam na takim teście w jednym z urzędów skarbowych w małym miasteczku na śląsku. Na teście było 3 osoby w tym dwie, które znały już pracowników urzędu, wcale mnie to nie dziwiło bo niestety prace w urzędach są "ustawione" i wiadomo z góry kto dostanie wolny wakat....ja chciałam zobaczyć pytania na teście dosyć bym powiedziała szczegółowe z ordynacji podatkowej, którą trzeba mieć w jednym palcu, niestety ja chciałabym się przebranżowić i z ordynacją nie mam na co dzień nic wspólnego dlatego nie było łatwo aczkolwiek test o dziwo poszedł mi całkiem dobrze, jednak pracy nie dostałam, no ale posada nie była dla mnie przeznaczona może jak pójdę jeszcze na kilka testów to Panie będą mnie już znały tak jak osoby, z którymi pisałam test :] chyba pierwszy i ostatni mój test w urzędzie bo nie mam nikogo "znajomego" więc lepiej się nie denerwować i nie chodzić na te pseudo konkursy, no chyba żeby iść zrobić sztuczny tłum :P

Gość gość
Niestety, chcieli wyeliminować układy-układziki, a ja bym powiedziała wręcz, że coraz bardziej się to pogłębia, dzwoniąc do urzędu graniczy z cudem żeby się cokolwiek dowiedzieć bo siedzą ludzie, którzy niewiele z daną dziedziną mają cokolwiek wspólnego, jedyne co ich łączy to więź z jakimś pracownikiem, kierownikiem etc....to co dzisiaj czytam w komentarzach to opis tego co ja widziałam będąc na teście i widzę, że nie ma wyjątków. Poza tym pseudo wynagrodzenie najniższa krajowa.....może za x lat podniosą za staż pracy o parę złotych :) Trzeba się uczyć języka i wyjeżdżać z kraju.

Gość gość
A czy ktoś z was miał test na referenta ds. obsługi kancelaryjnej i obsługi sekretariatu? I jakie pytania były? Bo dziś się dowiedziałam że jutro mam test... Bardzo proszę o pilną informację

Gość gość123897
Pracę w urzędzie skarbowym można dostać bez znajomości. Sam dostałem się z ulicy i widziałem pracując, że większość ludzi przyjmowanych jest też z ulicy, ewentualnie jacyś byli stażyści, praktykanci. Problem jest jedynie taki, że jak na jedno stanowisko przychodzi 50-100 osób, to łatwiej powiedzieć, że przyjmują po znajomości, niż przyznać się przed sobą, że jest się c******m i nie potrafi znaleźć pracy. Zupełnie inaczej wygląda sprawa z stanowiskami takimi jak naczelnik US, czy dyrektor IS (izba skarbowa). Tu wszyscy klepią się po pleckach i dzielą stołki. Świadczy o tym chociażby fakt, że większość naczelników powoływanych jest jako "pełniący obowiązki naczelnika", co pozwala na obejście procedury naboru. I takie pełnienie obowiązków trwa latami. Zresztą trzeba by być niezłym ch*jem, żeby kogoś ściągnąć do pracy w urzędzie po znajomości, bo praca jest naprawdę ch*jowa. Sam s***********m stamtąd po paru latach. Pensje - ch*jowe. Jeżeli zarobki wyglądają dobrze w porównaniu z sektorem prywatnym, to tylko dlatego, że nic nie idzie pod stołem. Na początek ok. 1500 zł na rękę, po paru latach 2000 zł, jeżeli odpowiednio ochoczo będziesz do******lał podatnikom. Większość naborów jest do obsługi bezpośredniej, gdzie twoja praca to tylko pr4zerzucanie papierów. Zwykle masz około miesięczne zaległości, jeśli pójdziesz na urlop, to wychodzisz z zaległości pół roku. W komórkach bardziej merytorycznych - kontrola, egzekucja, karne skarbowe jest presja dojenia podatników. Przepisy nagina się do do tego stopnia, że jest to jawne przegięcie, ale ludzie boją się, nie mają czasu walczyć z urzędem. Presja wychodzi od ścisłego kierownictwa - naczelników, dyrektorów. Równocześnie są to jedyne stanowiska na których da się przyzwoicie zarobić. Normalny pracownik dostanie premię kwartalną 150-200 zł i jeszcze musi się zaj**iście wykazać. Naczelnik albo dyrektor zgarnia kilkanaście tysi rocznie premii lekko. Praca - ch*jowa do granic możliwości. Słowem klucz jest tzw. "dupokrytka", tzn. pracuję c*****o, ale gromadzę papiery na wypadek jakby się coś s**********o, żeby nie było na mnie. Podsumowując - praca dla desperatów albo ludzi zaraz po studiach, żeby nabrać doświadczenia. Pozdro.

Gość gość 123
a w Urzędzie Skarbowym we Wrześni ...szkoda czasu, test zdałam , potem rozmowa kwalifikacyjna po 5 godz czekania na której dobrze wypadłam. Przez cały czas stażystka, która się głupio uśmiechała, piła z nimi herbatke chodziłą już po pokojach w tej przerwie , znała ludzi z urzędu: co dziwne praca od jutra, a oni mi mówią że wyniki można obserwować na stronie internetowej, i jaka tu sprawiedliwość? oczywiscie nie muszę dodawać że ona wygrała ,,konkurs", PS.1850zł brutto, test dośc trudny a rozmowa już bez obaw

Gość gosiaczek19892020
Ile trzeba czekać na termin rozmowy kwalifikacyjnej lub testu bo papiery złożyłam przed 04.09 i do dziś tj. 29.09 nie mam odpowiedzi

Gość gość444
Do gosiaczek19892020 ja składałam papiery 16.09 i dziś zadzwonili z zaproszeniem na rozmowę, ale po tym co czytam na tym forum mooocno się zastanawiam czy w ogóle jest sens się tam wybierać.

Gość gość_malinka
Ja składałam papiery 22.09 i dziś 14.10 dopiero dostałam zaproszenie na test i ewentualnie rozmowe jeśli dobrze pójdzie test.. Pan zastrzegł sobie żeby zarezerwować większą część dnia bo może to troche potrwać jeżsli przejdę dalej.. Mimo różnych opinii spróbuję i sama się przekonam jak to jest.. :)

Gość As1422598
Referent w referacie postepowań podatkowych. Czy ktos wie czego można sie spodziewać na teście? Dzięki dobrym dusza ;-)

Gość KJURI
Właśnie wróciłam ze spotkania rekrutacyjnego na Stanowisko: Starszy referent w dziale Analiz i Planowania w Dolnośląskim Urzędzie Skarbowym. Postępowanie (tak napisano w mailu) miało składać się z testu wiedzy, umiejętności obsługi komputera, logicznego myślenia, a następnie drugim etapem miała być rozmowa kwalifikacyjna. Test dzielił się na kilka części i wyglądał mniej-więcej następująco: - cz. Word i Excel tzn. były wypisane pytania typu, jak zrobić w Word jakiś tam akapit, co daje kliknięcie klawiszy CTRL + ALT+ SHIFT jednocześnie itp. Były też wydrukowane dwa arkusze z Excela, i pytania do tych arkuszy, typu: "co wpisze się w komórkę G9, gdy wpiszemy formułę B1:B2;B12" albo coś takiego... Wg mnie test Word i Excel na kartce to jakaś straszna głupota - test z logicznego myślenia, np zadanie typu: "jest 11 monet. Wśród nich jest jedna fałszywa. Każda oryginalna moneta waży 10g, fałszywa 9 g. Masz do dyspozycji wagę szalkową. Ile razy musisz jej użyć, aby znaleźć fałszywą monetę?" i tu trzy odpowiedzi a, b, c do wyboru. Była też kopia bilansu oraz rachunku zysków i strat firmy XYZ, i trzeba było na jego podstawie odpowiedzieć, czym zajmuje się firma (handel? produkcyjno-usługowa? finansowa?) oraz obliczyć marżę jaką firma narzuciła w 2009 roku w stosunku do roku 2008. były też podane np. trzy ciągi numerów, i trzeba było wskazać, który z nich może być nr pesel, który nr NIP. Był także ciąg Fibonaccieg, i szereg zadań do niego. Było również zadanie opisowe dot. MŚP na podstawie którego należało wywnioskować, czy opisana firma to mikro-, małe- czy średnie- przedsiębiorstwo. - było także zadanie pisemne. Trzeba było skonstruować 3 oficjalne pisma urzędowe. Jedno odmowa, jedno wyjaśnienie, i jeszcze jedno-nie pamiętam. Na wszystkie zadania była 1 godz.

Gość gość
Byłam na paru typu testach. Startowałam na stanowiska administracyjno biurowe (referent). Na teście w KWP w jednym z największych miast w Polsce było 37 kandydatów. Przyszłam trochę wcześniej i czytałam ogłoszenia na zewnątrz. Koło mnie kręciła się młoda dziewczyna. Śmiała się rozmawiając przez telefon, wyglądała na wyluzowaną. Usiadła koło mnie i skoczyła test w przeciągu minuty. Oczywiście miała najwięcej pkt. Pytania typowo kancelaryjne - jaki skrót klawiszowy kopiuje tekst w wordzie i jakie mamy kategorie archiwizacyjne; oprócz tego pytania o konstytucje. Na drugim teście, (konkurs do Służby cywilnej) pytania nieco trudniejsze - ustawa o SC i konstytucja. 123 osoby na jedno miejsce. Podzielili nas na grupy. Gdy weszłam do sali aż mnie zamurowało - wśród 12 osób startujących siedziały... dwie panie, które aktualnie w powyższej instytucji pracują oraz trzy byłe stażystki. Test zdało 10 osób w tym wyżej wymienione osoby. Na trzecim teście w Urzędzie Skarbowym były 24 osoby. Rekrutacja na stanowisko referentki w sekretariacie. Test prosty - 12 pytań z zakresu ustawy o urzędach i izbach skarbowych i statutu urzędu. Zdało 19 osób, w tym ja. Następny etap to napisanie pisma przewodniego ręcznie do jakiejś informacji, czas 5 min. Potem rozmowa, bardzo miła, pytania konkretne, np. dlaczego Pani startuje na w/w stanowisko, doświadczenie zawodowe, wady i zalety. Na końcu zapytano mnie czy nie mam nikogo z rodziny w Urzędach Skarbowych w danym mieście. Szok totalny ale i też zadowolenie bo wyeliminowano układy. Prace dostała dziewczyna z zewnątrz po studiach ekonomicznych. Reasumując, co urząd to inaczej. W niektórych miejscach faktycznie wiadomo kto wygra jeszcze przed rozpoczęciem ale są i takie miejsca gdzie można się dostać bez znajomości. Moja rada - jeśli chcecie startować na takie stanowiska to nie idźcie "z niczym". Zacznijcie od stażu z Urzędu Pracy - popracujecie pół roku za psie pieniądze ale taka informacja w CV wygląda wiele lepiej niż tylko praktyki studenckie albo praca w knajpie. Sama tak zaczynałam i w przyszłym tygodniu jadę na kolejny test do US. Nadal pracy nie dostałam ale zapraszają mnie na każdy test na jaki się zgłoszę. Zaczynam traktować to jak wyższy sport :) Więc głowa do góry!

Gość gość
Właśnie wróciłam z testu na stanowisko referenta do spraw wprowadzania i przetwarzania danych.Test PORAŻKA. 30 pytań i 20 minut,większość z obsługi programu POLTAX.Nikt przecież z zewnątrz nie zna tego systemu!!!Ewidentnie przygotowany pod osoby już pracujące w US.Było jeszcze kilka pytań odnośnie formularzy PIT i terminu ich składania do US.Ktoś po teście rzucił,że to był chyba sprawdzian dla pracujących w urzędzie,a Pani z-ca naczelnika odrzekła,że na zastępstwo wymagają jakiejś wiedzy...tylko,że w ogłoszeniu dotyczącym tego stanowiska nie było ani słowa o pracy na zastępstwo, a tym bardziej o doświadczeniu z programem POLTAX!

Gość Madziulkaa191
Witam wszystkich :) Jest nabór do Katowic do Izby Administracji Skarbowej na : Referent w Drugim Dziale Spraw Wierzycielskich (IEW2) konkurs składa się z 2 etapów test wiedzy i rozmowa kw. MAM PYTANIE O CO CHODZI Z WYMOGIEM PONIŻEJ znajomość przepisów stosowanych w trakcie wykonywanych zadań (określonych w Regulaminie organizacyjnym Izby dla danej komórki).

Gość gość
We wtorek (17.10.17) i czwartek (19.10.17) biorę udział w drugim etapie rekrutacji. Walczę o stanowiska referenta w II US w Gdańsku i tak samo w Gdyni. Wymogiem jest znajomość przepisów prawa podatkowego proceduralnego i materialnego. Będzie to moje pierwsze podejście do pracy w urzędzie, za sobą mam wyłącznie praktyki studenckie i doświadczenie w sektorze prywatnym. Oczywiście postaram się napisać szczegółowo jak taki etap wygląda. Pozdrawiam

Gość gość
Nie warto starac się o pracę w urzedzie skarbowym ze wzgledu na nierowne traktowanie pracownikow. W egzekucji zarabia się więcej niż w innych dzialach. Nie jest to praca dla ambitnych ludzi po studiach na dłuższą metę. Zresztą wyksztalcenia wyzszego wcale się nie premiuje, wystarczy średnie.

Gość gość
Złożyłam dokumenty, po 2 tyg kiedy już straciłam nadzieję zadzwonili, zaprosili na test i rozmowę. Test 20min 20 pytań zależy na jakie stanowisko np. Czynności sprawdzające to o pod.doch. i ordynacja, wystarczy trochę pogrzebać w necie, każdy ma szansę, wraz ze mną test pisały tylko 2 osoby ale nikt z wewnątrz.

Gość gość
Złożyłem dokumenty aplikacyjne na stanowisko referenta ds obsługi bieżącej w I US w Kielcach. Termin składania ofert 19 marzec o tym że zostałem zakwalifikowany do 2 etapu czyli testu dowiedziałem się ze strony Izby Administracji Skarbowej w Kielcach i jak widzę jest blisko 65 osób na jedno miejsce. W podanej liście zakwalifikowanych osób nie ma informacji aby 3 etap tj. rozmowa kwalifikacyjna miała być tego samego dnia, więc wnioskuję, że następnego dnia pojawi się kolejna lista osób które przeszły 2 etap. Po przeczytaniu waszych wpisów kreuje się ogólny obraz tego, że naprawdę trzeba mieć znajomości (95% przypadków) i szczęście (5%). Powiem szczerze, że pierwszy raz przystąpię do takiego testu a zakres wiedzy jest dosyć duży. Pewnie mi się nie powiedzie ;) ale chcę zobaczyć na własne oczy jak wygląda taki test (nawet jeśli miałbym dostać zero punktów), by móc się przygotować do podobnego w przyszłości. Widzę właśnie że kolejne podobne ogłoszenie zakończyło się, więc zastanawia mnie czy w US jest taka rotacja na stanowiskach czy czym to tłumaczyć? Test mam w czwartek rano zobaczymy jak to będzie choć nie wiążę z tym testem jakiś rewelacji w postaci zatrudnienia. Ogłoszenie właśnie takie nieokreślone co do stażu pracy więc całkiem możliwe że pod konkretną osobę. Z resztą podobnie było w mojej gminie gdzie na wolne stanowisko zatrudniono osobę po stażach i pracach biurowych oraz rotacja na stanowiskach na które przecież były rozpisane konkursy odbyła się w obrębie pracowników urzędu. Jednak spróbować przekonać się na własnej skórze, nabrać doświadczenia zawsze warto. :) Aha może ktoś miał test na podobne stanowisko i wie czego konkretnie można się spodziewać? Po wszystkim w czwartek postaram się opisać jak było.

Gość gość
Było dużo osób, jedni pisali test na inne stanowisko przede mną i pisali również test na stanowisko na jakie się ubiegałem. 20 pytań w sumie ogólna wiedza, 60% trzeba zdobyć (12 pkt) by zostać zakwalifikowanym do rozmowy kwalifikacyjnej. Test trwał 30 min, ale jeśli ktoś wcześniej skończył to oddawał i wychodził. Dużo ludzi tam się znało, może ze studiów, może byli stażystami, może dawniej lub nadal pracują, ale ubiegają się o inne stanowisko. Wyników jeszcze nie ma. Ktoś pytał o ubiór.. elegancko koszula, ładny sweter, czy spodnie wystarczą. To w końcu tylko test, a garnitury/żakiety itp pozostawcie na etap samej rozmowy kwalifikacyjnej. :)