Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

swinkowaaa

a mi kabel USB - jestes ?

Polecane posty

jestem :)... juz wklejam 21:55 A mi kabel USB hehe mijamy sie ....przed chwila widzialem Cie na pupie .... wiem ze masz najwieksze doswiadczenie praktyczne jesli chodzi o anglika ..... a ja mam problem z trybem przypuszczajacym tzn gdybym mial..byl gdybym mogl.. itp

dobra to nie zasmiecajmy :) ogolnie jest kilka zasad, co jak zapamietasz, to skoncza sie twoje problemy :) zaraz tu ci wszystko "wydziergam" ladnie

no to tak....tzw conditionals jest V, ciebie fascynowac powinny 3 :) first conditional : Wypowiedzi opisujące warunek prawdopodobny do zrealizowania w przyszłości, i sytuację, która nastąpi przy zrealizowaniu tego warunku. na chlopski rozum , mowisz , ze jesli cos sie stanie to cos innego stanie sie , bo jest realne i prawdopodobne np. if it rains , i'll get wet - jesli bedzie padac , to zmokne. pierwsza czesc zdanie w czasie present simple , druga w czasie future . jak pada, a nie mamy parasola , to mokniemy..dlatego,ze ma to sens i jest prawdopodobne, to wlasnie uzywame pierwszego warunku. inny przyklad : if i wake up late, i will miss a bus. normalnie oczywiste niemal :D jesli wstane pozno, ucieknie mi autobus . jakies pytania do tej czesc ?

second conditional : Wypowiedzi opisujące warunek teoretycznie możliwy do zrealizowania obecnie i sytuację, która miałaby teraz miejsce, gdyby warunek występował , na chlopski rozum, jakbys cos zrobil, cos sie stalo w przeszlosci to teraz staloby sie cos innego ( niestety byles na tyle nieodpowiedzialny (lub odpowiedzialny) w przeszlosci, ze nie stalo sie to co moglo i teraz pasztet wrzesniowy ( lub szczescie ) np. if i WERE rich i wouldn't waste my time on that forum - gdybym byl bogaty, nie marnowalbym czasu na tym forum ( niestety , nie jestem i wpadlem tu jak sliwka w kompot) pamietaj, ze jako, ze jest to cos nie do odkrecenia , to zawsze mowisz I WERE ( nie tak jak zasady wtlaczali ci przez lata i was - to wyjatek) - pierwsza czesc zdania czas przeszly , druga terazniejszy z operatorem would (tzw future in the past) if i were bold i wouldn't have to spend a fortune on the haircuts

third conditional : Wypowiedzi opisujące warunek nieprawdopodobny i sytuację, która miałaby kiedyś miejsce, gdyby warunek wystąpił. na chlopski rozum , cos nie wydarzylo sie kiedys tam w przeszlosci , wiec niestety , cos innego w przeszlosci rowniez sie nie wydarzylo! ten warunek tyczy sie tylko przeszlosci!!! ( wobraz sobie jestes w raju, aniolki lataja, ptaszki spiewaja , spotykasz drugiego aniolka, ogladacie zdjecia na fotka.pl , zauwazyles swoja dawna dziewczyne, ktora cie rzucila, bo nie zadzwoniles, jak z kolacja 4 godziny czekala, a ty byles w knajpie z kolegami na piwie...chwila smutku...kamera...akcja...mowisz: if i had called her then , we would have been married. (gdybym do niej zadzwonil wtedy, bylibysmy malzenstwiem ( niestety bylem nagiety, nie zadzwonilem i z tego powodu nie bylismy malzenstwem) pierwsza czesc zdanie past present , druga czesc zdania would i present perfect ( tzw. future in the past perfect) pytania?

dzieki :)...pomoglas i nawet nie wiesz jak bardzo 😘 🌻.... jak bede mial jakies problemy bede wiedzial do ktorych drzwi zapukać :)