Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adssdasd

prosba z matematyki

Polecane posty

Gość adssdasd

Suma długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 35cm a ich różnica 5cm. Oblicz obwód tego trójkąta proszę o rozwiązanie a nie o wynik plis

Gość adssdasd
napisz cale rozwiazanie i wynik

a+b=-35 ( bo suma przyprostokatnych jest 35 a-b=5 z tego oblicz jedna zmienna , podstaw i wylicz druga a pozniej z rownania : a2 +b2 =c2 ( gdzie a i b juz znasz i sa to przyprostakatne, obliczysz c2 - kwadrat przeciwprostakatnej, a pozniej pierwiastek z tego kwadratu da ci przeciwprostakatna ) a pozniej to juz a+b+c= obwod i masz zrobiona chyba powinno byc dobrze

Gość adssdasd
napisz mi wynki i koncowe dziala bo ja nic nie kumam z matmy ja ma 1 na semestr prosze

Gość uwazaj bo ktos ci napisze
heheheh :D rusz glowa i wylacz kompa.

Gość pitagorass
leniwy i do tego glupiec...

no wybacz, juz prosciej napisac nie mozna :( do tego jakbys mial/a odrobine checi , to napisalam to tak prosto, ze nawet moja Kota umialaby to rozwiazac :o

poza tym, jak nie kumasz nic z matmy to napierw przeczytaj co tu masz, pomysl i zadaj konkretne pytanie czego nie rozumiesz, to ci wytlumacze

Gość adssdasd
no w tym drugim piszesz dwa rownania x+y=35 x-y=5 i z tego wyliczasz x i y i one wychodze x=20 i y=15 i pozniej liczysz 3 bok z pitagorasa czyli x2+y2=c2 skad mi sie wzielo 20 i 15 ile wyjdzie c

no wlasnie, skad ci sie wzielo? nei zauwazyles, to jest baaaardzo prostu uklad rownan. musisz go rozwiaza, i wyjda ci boki a i b a pozniej z twierdzenia pitagorasa wyliczasz c- wyzej napisalam ci jak ( to proste rownanie )

Gość adssdasd
skad 20 i 15 napisz mi

po pierwsze - prosze napisz mi a po drugei - napisalam rozwiarz uklad rownan: a+b= 35 a-b=15

Gość co mi zależy moge pomóc
no to masz, napisze ci łopatologicznie: masz równanie a+b=35 a-b=5 z tego drugiego wyznaczasz a: a=5+b podstawiasz za a do pierwszego: 5+b+b=35 i rozwiazujesz dalej: 5+2b=35 2b=35-5 2b=30 /przez2 b=15 teraz 15 podstawiasz do tego tego na a które wczesniej wyznaczyłas czyli do a=5+b a=5+15=20 i masz 15 i 20;) faktycznie słaba z matmy jesteś jak takiego zadania nie umiesz rozwiązać nawet jak ci juz równania wczesniej napisali; powodzenia;)

Gość nie/zalogowana ...
a + b = 35 a - b = 5 z drugiego a = (5 + b) podstawiasz do pierwszego (5 + b) + b = 35 2 b = 35 - 5 2 b = 30 // dzielisz na 2 b = 15 podstawiasz a + b = 35 a + 15 = 35 a = 35-15 a = 20 b = 15 a*2 + b*2 = c*2 *2 = podnosisz do kwadratu 20*2 + 15*2 = c*2 400 + 225 = c*2 c*2 = 625 c = pierwiastek z 625 c= 25 czyli a=20 b=15 c=25 O= a+b+c = 20+15+25 = 60

Gość co mi zależy moge pomóc
to były przyprostokatne a obwód: z pitagorasa obliczasz trzecią tzn przeciwprost. (a)2+(b)2=c(2) te dwójki to kwadraty ale nie mam na klawiaturze;) i nie chce mi sie zreszta szukac (20)2+(15)2=(c)2 400+225=(c)2 625=(c)2 c=25 wiec obwód to 15+20+25=60 :)

Gość takich bzdur ucza w szkolach
a potem magister nie potrafi wlaczyc komputera :P