Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Skippy

Kiedy ludzie wreszcie zrozumieja, ze panstwo nie bedzie gwarantowac im pracy

Polecane posty

Gość Skippy

Rolnicy i gornicy caly czas wierza, ze panstwo bedzie ich utrzymywac. Mam nadzieje, ze to sie zmieni i zawody te wreszcie zaczna zarabiac na siebie

Nie popełniaj błędu mówiąc o jakimś \"państwie\" utrzymującym tych czy tamtych. Mów o wszystkich obywatelach od, już niemal przysłowiowej, pani kasjerki w Biedronce do pana Krauze. Bo to oni zrzucają się na budżet, który potem jest rozrywany/rozkradany/marnotrawiony itp.

Mój ty szanowyny rozmówco: Ja bym kupował węgiel od Czechów, którzy po restrukturyzacji górnictwa dokonali cudu sprawiając, że wydobycie węgla stało się opłacalne a cena zachęca do eksportu. Czemu w Polsce tak nie można? Zresztą przyszłość i tak stoi pod znakiem energii \"odnawialnej\" bądź atomowej (przynajmniej na dzisiejszy stan wiedzy). Podobnie z rolnictwem - może kupować tam, gdzie jest taniej? Rolnik hodujący 2 świnki nie jest w stanie zaoferować taniego wyrobu i jednocześnie wystarczająco duzo zarobić. Skoro płacisz w sklepie za kawał świnki, to po co jeszcze płacić rządowi, tworzyć mętne kanały przepływu pieniędzy z wyciekami?

tak mozna i od Czechow....pod warunkiem ze mieszka sie przy granicy Koszt transportu wegla do Gdyni, Szczecina tez kosztuje Sadzilem ze autor miał na mysli rolnikow...po dwie swinki to ludzie w ogrodkach hodują dla siebie... Ja np nie place w sklepie za kawalek swinki...nie cierpie posrednictwa i lubie swieze mięsko wiec kupuje u rolnika

absolynie to rozumiem i podzielam pod wszakze warunkiem , że owe panstwo się ode mnie odpierdoli i da obywatelom wolna reke w wyborze czy chce i gdzie się chce ubezpieczyc. bo tak to jest nadal tak: jak obowiązki państwa to kapitalizm. a jak obywatel - to socjalizm. kapitalizm niech sobie budują własnym kosztem. np. szpital niech sami wybudują i niech mnie zachęca bym korzystał z usług tegoż a nie zmusza się mnie do płacenia składek a potem mówi , że przecież mi się nic nie należy. to samo ze szkolami . podatek mógłby byc wtedy ok. 7 % . i tyle.

genek>> zgadzam sie z Tobą...place nie male skladki a za wizyte u lekarza i tak musze placic bo przychodni sie nie dopcham do niego... Czesi po restrukturyzacji sluzby zdrowia placa np okolo 30 koron w przychodni za zarejestrowanie ....poszli dalej niz my

Dla mnie rolnik to taki mający 2 świnki. Przedsiębiorca ma dużą hodowlę (tutaj pojawia się kwestia KRUZu, zapewne kolega też chce go sponsorować?). Jeśli kupujesz mięsko od rolnika, to czy nie dziwi Cię, że oprócz tego, że mu zapłacisz, to jeszcze inni też pośrednio mu zapłacą? (pewnie się cieszysz, bo mniej zapłacisz) Czy jeśli jedziesz z samochodem do mechanika, to nie uważasz, że część kosztu napraw Twojego samochodu powinna pokryć reszta społeczeństwa (analogicznie do mięska)? Kolejna sprawa:Transport węgla do Gdyni? Czy w Gdyni jest duża elektrownia? A nawet jeśli (co jest nieprawdą) to czy transport z Czech do Gdyni jest dużo droższy od transportu ze Śląska do Gdyni (sugeruję rzut oka na mapę). A jak wygląda kwestia kupowania energii (\"prundu\") ? Dlaczego utrzymujemy nierentowne kopalnie? Dlaczego nie potrafimy na nich zarabiać? Dlaczego nie myśłimy o atomowych? Dlaczego wyprodukowanie 1kWh w Grecji jest kilkunastokrotnie bardziej szkodliwe dla środowiska niż we Francji (to akurat pytanie do ekologów, reszta może sprawdzić jakie metody produkcji energii wykorzystywane są w tych państwach)

tred -> jak to czemu nie mozna, gdyby nie daj boze gornictwo stalo sie oplacalne, to te darmozjady siedzace na wysokich stiolkach, musialyby ruszyc dupe i zaczac pracowac...a tak, zawsze jakas doplata wpadnie, \"w koncu, nic przeciez z ta galezia nie mozna zrobic\" - zaklamanie i lenistow- tylko tyle! poza tym pomysl, jak inaczej moze byc w gornictwie, jesli na 1 czlowieka zapierdalajacego pod ziemnia przypada 10 u \"zloba kopalni \" ?

hmmm ..czy ja gdzies wspomnialem ze w Gdyni jest elektrownia ??????!!!!!! to absurd ! celowo podalem odlegle miasta od granicy z Czechami Czesc spoleczenstwa w/w miastach uzywa wegla do opalu , a moze to nieprawda ? Podales zly przyklad z mechanikiem...moze trzeba bylo jako przyklad podać salon w ktorym chce kupic auto i wtedy zadac pytanie czy panstwo powinno doplacić do auta ...Ja ta swinke kupuje a nie chce naprawić ;) Panstwo ma gdzies co pozniej zrobie z wieprzkiem tak jak ma gdzies czy moje auto jezdzi czy stoi zepsute....