Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alkdhgfaslflasdjfas

konflikt serologiczny

Polecane posty

Gość alkdhgfaslflasdjfas

moze mi ktos powiedziec czy jezeki ja mam grupe krwii B Rh- a maz B Rh+ to gdy nasze dziecko odziedzicy jego krew to bedzie konflikt serologiczny?

Gość alkdhgfaslflasdjfas
nikt sie na tym nie zna? :(

alenie masz sie co martwic teraz sa leki.wiem ze od 12 tyg powinnas zazywac leki a potem leki podakeje sie twojemu dziecku.troche czytalam na ten temat:)

Na stronie,której link podałam jest wszystko wyjaśnione. Jeśli dziecko dziedziczy grupę Rh+ po ojcu, to krew takiego noworodka, przedostająca się do krwiobiegu matki podczas porodu, indukuje w nim produkcję przeciwciał anty-Rh+. Jeśli kobieta ta ma drugie dziecko z grupą Rh+, to jej przeciwciała przenikają przez łożysko i powodują u płodu ciężką niedokrwistość, zaburzenia rozwojowe, a nawet obumarcie. Jest to tzw. konflikt serologiczny. :)

Gość moi rodzice
maja konflikt serologiczny a ja mam inna grupe krwi niz oni:)

Gość moi rodzice
dziecko bedzie mialo konflik jak odziedziczy grupe "-"

Gość nie straszcie
Krew wcale NIE MUSI się przedostać, a tylko wtedy trzeba brać leki, ja mam ARh- a dziecko i mąż ARh+, i żadnych leków nie musiałam brać, jedyna różnica w prowadzeniu mojej ciąży a ciąży bez konfliktu, była taka, że co miesiąc musiałm powtarzać badania na przeciwciała, a po porodzie dostałam zastrzyk z immunoglobuliny. Powtarzam, krew wcale nie musi się pomieszać czyli konflikt aktywować, włąściwie dzieje się tak rzatko (jakieś kilkanaście procent ciąż) a i wtedy nic złego się nie dzieje- wystarczy robić regularnie odpowiednie badania, w razie czego brać leki a na 100% wszystko bęzie dobrze!

Przy konflikcie serologicznym,zazwyczaj pierwsza ciąża przebiega normalnie.Kłopoty zaczynają się przy następnych.:(

Gość nie straszcie
jeśli dostaniesz zastrzyk z immunoglobuliny to nie

Dlaczego usiłujesz bagatelizować sprawę?Jeśli specjaliści tak piszą,to chyba jest to prawdą,nie?

hehe wczoraj na zajeciach mialam wlasnie o konflikcie serologicznym i dzis zrobilam wywiad z narzeczonym jaka ma grupe i krwi i okazalo sie ze mnie tez to grozi.. dobrze wiedziec..:P jakie te moje studia sa praktyczne :classic_cool:

Tak,nauka nie idzie w las.:) Przykre,że Tobie też to grozi.:( Zauważyłam,ze coraz więcej par ma ten problem.Ciekawe to........

Dlatego pisałam,że nie mozna bagatelizować sprawy!Jak to robiły niektóre kolezanki.Konflikt jest,niestety,groźny. Przykro mi z powodu Twojej kolezanki.:(