Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KITTTTAAAAA

błagam pomózcie mi !!! juz nie wiem co robic

Polecane posty

Gość KITTTTAAAAA

mam do was sprawe.. własnie robie zadania przygotowujące do sprawdzianu z matmy zrobiłam juz 5 zad.. ale tych 2 jakos nie rozumiem.. zrobicie mi te zadania ?? błagam.. 1. Miejski Bank oferuje oprocentowanie oszczędnosci w wysokosci 2% w skali rocznej przy pólrocznej kapitalizacji odsetek. Natomiast oferta Dobrego Banku to 3% w skali roku i roczna kapitalizacja odsetek. Pan karol złożył 20 000 zł w Miejskim Banku, a jego brat szymon taką samą kwotę w Dobrym Banku. Którzy z nich wybrał lepsza ofertę oszczędzania i o ile większa była kwota odsetek po upływie roku ?

Gość KITTTTAAAAA
a tu jest 2 zad. Pani Majewska założyła w banku roczną lokatę w kwocie 2 000zł, zobowiązując sie do niepodejmowania wpłaconej sumy przez rok. PO upływie roku bank dokonał kapitalizacji odsetek, które zostały dopisane do sumy lokaty. Oblicz roczne oprocentowanie lokaty pani Majewskiej , jezeli po dopisaniu odsetek wynosiła ona 2 140zł

Gość KITTTTAAAAA
dziękuje :) a jak to obliczyłas ? bo musze tez miec zapisane obliczenia :( bo inaczej pani mi nie zaliczy :( naprawde jakos tych 2 zad. nie moge pojąc !!!!!!! :(:(

Gość prościzna
skoro oprocentowanie wynosi 2% w skali roku, to za pół roku dostaniesz 1% kapitalizacja jest co pół roku czyli 20 000 +1% z 20 000 = 20 000 + 200= 20200 czyli przez następne pół roku procentuje Ci w banku 20 200zł i po pół roku 20 200 + 1% z 20200 = 20 200 + 202= 20 402zł ten drugi robi inaczej, wkłada na rok do banku na 3% bez kapitalizacji półrocznej, tylko na koniec roku bank mu daje całe 3% więc 20 000 + 3% z 20 000 = 20 000 + 600= 20 600 należy się stówa za rozwiązanie, a jeśli zrobiłem dobrze to dwie stówy

Gość Asssia
zad 2. odp. 7%

Gość prościzna
zadanie 2 włożona kasa na rok to 2 000zł odsetki po roku wyniosły 140zł więc 140dzielone przez 2000 i razy 100% czyli oprocentowanie w skali roku wyniosło 7%