Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ha ho ti

pieprzona ulotka!!!!! nie ma w niej tego co najwazniejsze!!!! szok!!!!!!!!111

Polecane posty

Gość ha ho ti

szok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dziewczyny jestem w trakcie pierwszego opakowania nowynette to 5 dzien wlasnie skonczyl mi sie okres jakos tak zaczelam czytac ulotke( ktora i tak znam na pamiec) i cos mnie tknelo PRZECZYTALAM JA 3 RAZY I NIGDZIE TAM NIE JEST NAPISANE ZE TABLETKI CHRONIA JUZ OD PIERWSZZEJ WLASCIWIE NIC NA TEN TEMAT NIE MA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!( jedynie ze jak sie bierze od 5 dnia to sie trzeba zabezpieczyc dodatkowo, ale jak dla mnie wcale z tego jasno nie wynika ze jak wezme od 1 dnia to juz sie zabezpiczac dodatkowo nie musze:o) ALBO JUZ ZGLUPIALAM OD TEGO STRESU ALBO DO CHOLERY NIE WIEM CO TU SIE DZIEJE????? NIE CH KTOS MI TO WYTLUMACZY BO JUZ SPALAM Z MOIM FACETEM ITERAZ DOSTAJE HISTERIII najlepsze ze czytalam ulotke wczesniej nie rqz i wydawalo mi sie ze taka informACJA TAM JEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALE NIE MA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Powinny zabezpieczać zazyte od pierwszego dnia cyklu.Bez paniki martwić mozesz sie jesli pilaś w miedzy czasie alkohol,mialas biegunke lub wymioty lub bralas antybiotyki bo to moglo obniżyć skutecznosc tabletek.

Gość ha ho ti
WIEM I DZIEKI TYLKO MNIE TAK ZDENERWOWWALO TO ZE ULOTKA JEST NIERZETELNA DZIEWCZYNY NA FORUM NOVYNETTE MOWIA CZASEM SKRAJNE RZECZY ZE NP ZABEZPIECZA PO PIERWSZEJ TABLETCE LUB PO PIERWSZYM OPAKOWANIU SKAD TO WIECIE? OD LEKARZY? BO JAK W TEJ ULOTCE NIC NIE MA:O...

O tym powinnien Cie poinformować Twoj lekarz jesli wczesniej nie zazywałaś tabletek.Z tego co ja wiem po kilku latach brania to powinny zabezpieczać od pierwszej wziętej (1dzien cyklu),ale wlasnie by miec pewnosc mozna przez pierwsze kilka dni stosowac dodatkowe zabezpieczenie:)

Gość ha ho ti
ja biore pierwszy raz to 8 tabletka co do lekarza to ufff trudny przypadek mam szczescie jak zdolam powiedziec z czym przyszlam zanim wylatuje za drzwi go gosc pracuje jak przy tasmie a czasami w ogole nie raczy odpowiedziec na pytanie:o:o

Hehe tez mialam takiego lekarza-niestety panstwowi lekarze to jest zgroza krzywią sie na wszystko co powiesz i nie udzielają zadnych informacji!Dlatego teraz wole wydać 5 dych na wizyte choc czastem jest mi ciezko nawet taką kwote uzbierac, ale zdrowie jest najwaznijsze.

Gość skoro nie masz takiej
informacji a przypuszczam, że niewiele jest tak odważnych dziewczyn jak ty, żeby zażyć pierwszą tabletkę i mieć 100% pewność zabezpieczenia, to trzeba było jeszcze pierwszy miesiąc przemęczyć się z dodatkowym zabezpieczeniem. Ja osobiście nie ufałabym pierwszej w życiu tabletce i mimo, iż teoretycznie zabezpiecza odczekałabym jeszcze ze dwa tygodnie. Bo w sumie jaką miałaś gwarancję, że twój organizm będzie dobrze tolerował te tabletki i czy po kilku dniach nie będziesz musiała z nich zrezygnować i wtedy skuteczność szlag trafi???

Gość to wygląda tak.......
Tabletki antykoncepcyjne dostarczaja do organizmu hormony, które zmieniają gospodarkę hormonalną i w efekcie kobieta zaprzestaje jajeczkować. Jednak to, ze jajeczkowanie nie wystąpi jest pewne dopiero w następnym cyklu. Te 21 tabletek to odpowiednio rozłożona dawka hormonów. Pigułka anty nie jest jakąs magiczną pigułką, która zabija jajeczka dlatego też nie jest w ulotce napisane, że nie chroni już od pierwszego dnia, ponieważ to oczywiste. Pigułki anty zmieniaja gospodarkę hormonalną w trakcie całego cyklu. Normalnie jajeczkowanie występuje ok. połowy cyklu i do tego momentu w trakcie pierwszego opakowania należy stosować dodatkową antykoncepcję. Kiedy minie czas jajeczkowania to nie ma już zagrożenia tak jak przy nie braniu pigułek. A w następnym cyklu jest już zupełna ochrona ponieważ została już ustalona gospodarka hormonalna i do jajeczkowania nie dojdzie.

Nie tylko hamuje jajeczkowanie ale takze zagęszcza śluz w szyjce macicy, dzięki czemu plemniki nie mogą się przedostać do jajowodu i połączyć z komórką jajową-gdyby ona powstała.

Gość to wygląda tak..........
Armina🌻 dokładnie.

zabezpieczaja niby od pierwszego dnia dnia, ale pamietajcie ze organizm musi sie dostosowac do pigulek, dajcie sobie miesiac na zaznajomienie sie organizmu z tabletkami. Pozniej juz mozecie sie kochac.

Organizm do niczego nie musi się przystosować, żeby tabletki zabezpieczały przed ciążą.. Dostarczane organizmowi hormony stymulują organizmem a nie odwrotnie.jeśli tabletka została wzięta w 1 dniu krwawienia, to zabezpiecza od 1go dnia.wręcz odwrotnie, przystosowanie organizmu do tabletek w praktyce może oznaczać umiejętność oszukania mechanizmu działania pigułekco może dopuszczać do uwalniania z przysadki lh i fsh (blokowanych przez tabletki) co jest równoznaczne z pęknięciem pęcherzyka. Ale na szczęście tabletki mają dodatkowe działanie, jak zmniejszenie endometrium (utrudnia zagnieżdżenie) i zmiany w śluzie (środowisko niesprzyjające plemnikom). Jednak taka sytuacja pojawić się może przy długotrwałym braniu a nie (!) na początku.