Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niuł brend

kto hoduje/sadzi z pestek jakies egzotyczne roslinki?

Polecane posty

Specu, jasne muszki czy czarne? Pierwsze to może być mącznik szklarniowy, spróbuj na początek zrobić im prysznic (dokładnie umyj liście od spodu), drugie to możliwe że ziemiórki- te z kolei dobrze się rozwijają w wilgotnym środowisku więc nie wiem czy woda pomoże, no chyba że chcesz je utopić i wsadzisz kiwi do pełnej wanny ;) Na ziemiórki są lepy i pałeczki przeciw szkodnikom, popytaj w ogrodniczy. Na zakupy najlepiej pójść z paroma okazami w foliowym woreczku do doświadczonego sprzedawcy.

A ja mam w dalszym ciągu tylko cytrynę i mandarynkę.Krzaczki te same od wielu lat.Nie chcą zakwitnąć.:(

Gość specu
dzięki historynka, to raczej te drugie

Gość TomDab
Hmm.. Ja miałem cytrynę. Była dość duża. Normalnie, wsadziłem wysuszone pestki do ziemi, podlewałem codziennie i wyrosło! Nie czekałem długo. Chyba z półtora tygodnia czekałem. Nie dużo. Hodowałem cytrynę z 5 lat. Nawet pączki kwiatów były :) Ale przypadkiem ją spaliłem xD. Postawiłem koło kominka i zapomniałem o niej. Cała się zbrązowiała. Mam nadzieję, że tym razem mi się uda! Właśnie idę sadzić cytrynę, grapefruita, brzoskwinie, pomarańcze, mandarynkę, jabłko... no no. Już nie pamiętam co to za pestki. Tylko nie wiem czy ja dobrze to robię. Poprzednim razem nie miałem owoców. Ile trzeba czekać, by puściły owoce ?

Gość A ja zakupiłem
2 mandarynki już z malutkimi owocami i 1 cytrynę z kwiatami .Wsadziłem też pestkę z daktyli i już mam wielkości 1 cm.Co do arbuza to jakeś 2-3 lata temu wsadziłem pestkę i wykiełkowała mi .Małą roślinkę wsadziłem teściowi do foliówki i ku mojemu zaskoczeniu wyrósł jeden arbuz .Co prawda nie był on wielkich rozmiarów ,ale był smaczny i razem z córką go zjedliśmy

a ja wyhodowałam avocado, kulam dojrzały owoc z pęknięta już pestka, po kilku dniach pojawil sie w doniczce kikucik, a potem jak zaczal wypuszczać liście.....piękne, ciemnozielone, podłuzne, zanioslam do pracy , bo moja kocica nadmiernie sie roslina interesowala

Ja mam cytrynę z pestki ok 30 cm, cytrynkę skierniewicką kupiłam w tym miesiącu w obi, figę z allegro i posadziłam pestki grapefruita i czekam:)

Gość A ja zakupiłem
Moje 2 pestki z grapefruita wykiełkowły i roślinki mają 4cm. wysokości i po 4 listki.Z jednej pestki wyrosły mi 2 odnogi. Zobaczymy co dalej s tego wyrośnie

Wow ja wyrosły dwie roślinki z jednej pestki to znaczy, że była wielozarodkowa chyba szybciej owocują takie czy coś, trzeba by poczytać na ten temat:)

Mam w domu liczi, awokado, grejpfruta i kiwano . Tyle, że kiwano tylko na kilka tygodni, potem idzie na działkę ;)

A czy grejpfruta można posadzić na działkę? Mam 3, duże już, a tylko jeden parapet na którym mogę trzymać i coraz ciaśniej im... Przeżyje? Próbował ktoś? A może ktoś z Krakowa chciałby adoptować drzewko?

Gość A ja zakupiłem
No to się rozpędziłem....kupiłem w tesco figę i kalamondynę.Teraz to mam już niezły "ogród" tropikalny ,,,aaa jeszcze mały bananowiec rośnie.Znalazłem też nasionko w bananie -oczywiście już zagrzebałem w ziemi.Dam znać jak coś wykiełkuje.A co do tego podwójnego grejfruta to nie wydaje mi się aby szybciej zaowocował.Roślinki sadzone z pestek zakwitają po ok.25latach a te ze sklepu już wpierwszym roku.W każdym bądź razie grejfrut ma się dobrze trochę już podrósł i wystawiam już moje cytruski na taras

Gość do idiotki autorki
Choduje a nie hoduje

Chciałam się dopisać; Hoduję liść laurowy i drzewko oliwne. Obie roślinki przywiozłam z południa Francji. Myślałam, że się nie przyjmą a tu taka niespodzianka. Udało mnie się nawet rozchodować kolejne z wierzchołków roślin

A moja figa ma maleńki owoc:D a nawet chyba ze 3 będą. Cytrynka kwitnie i ślicznie pachnie:) Do A ja zakupiłem: poczytaj o pestkach wielozarodkowych;) Masz szczęście, że tak wyrosło;)

Gość a ja zamierzam wysypać pokarm
dla papużek do doniczki. Ciekawe co wyrośnie???????

Gość to i ja jutro coś
posadze na szybcika :-) hmm tylko co? :o

Gość jajkoo
Ja sadze cytrynki :) wyrosły mi trzy:)a reszta pestek leży w wodzie żeby zakiełkowały:)

Gość Dooooosiaaa
Ja wyhodowałam awokado i dziś ma 1,63 m wysokości:-) dziś będę sadzić liczi i mango:-) mam również 35 cm pomarańczkę oraz cytrynkę. zamierzam wyhodować pitaje (smoczy owoc) choć ma malutkie pesteczki.

Ja wyhodowałam palmę daktylową i mandarynkę.Mandarynka kilka razy kwitła,raz nawet miała owoce,ale kwaśne paskudnie ;).

Gość Próba z palmą
ile trzeba czasu aby palma daktylowa wykiełkowała ? Czy źle wpłynie na palmę daktylową to że zasiałem ją w lutym ?

Gość Asiuleczek1983
Ja hoduje mandarynki i cytrynki z pestek :)

Gość merlin651
Ja mam wyhodowanego kasztana jadalnego a teraz czekam na arbuza

Gość Adidasek
witam :) ostatnimi czasy też zacząłem bawić się w cytrusowego ogrodnika :) zasadziłem w lipcu grejfruta (nie pamiętam ile pestek być może 3 do jednej doniczki) do ziemi uniwersalnej, pamiętałem żeby miał wilgotną ziemię :) wyjechałem na urlop ale został pod opieką i po powrocie... wyrosło. nie wiem tylko czy dobrze bo wyrosły 3 badyle z liśćmi. fotki: http://img832.imageshack.us/i/p1270205.jpg/ http://img163.imageshack.us/i/p1270206.jpg/ http://img26.imageshack.us/i/p1270207.jpg/ posadziłem dzisiaj też cytryne (również 3 pestki do jednej doniczki, ziemia uniwersalna) proszę o jakies porady co z moimi sadzonkami :) przesadzać te grejfruty ?

Gość hiromiro
Adidasek: zdarza się u cytrusów, że z jednego nasiona wyrasta jednocześnie kilka kiełków/pędów, więc może lepiej nie rozsadzać tego grepfruta, gdyż może to byc jedna roślina o wspólnym korzonku :)

Gość kozak1259
ja hoduje cytryny. Posadziłem je jakieś 3 msc temu z pestek . teraz mają ok.10-15 cm i mają po 4-5 listków.Z tego co czytałem na necie 'jak hodować' cytryny to potrzebują dużo wody i ciepła moje stoją na parapecie i podlewam 2 razy dziennie. :) :)

Gość kozak1259
ja hoduje cytryny. Posadziłem je jakieś 3 msc temu z pestek . teraz mają ok.10-15 cm i mają po 4-5 listków.Z tego co czytałem na necie 'jak hodować' cytryny to potrzebują dużo wody i ciepła moje stoją na parapecie i podlewam 2 razy dziennie. :) :)