Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klipsta

Fundusz Emerytalny?? problem

Polecane posty

Gość klipsta

odrabiam staz z UP i dzis zadzwonila do mnie w pracy jakas baba pytajac czy wybralam juz fundusz emerytalny. ja jeszcze nie wybralam zadnego. ona powiedziala ze mialam wybrac w ciagu 7miu dni od zaczęcia stazu. no i przyjdzie jutro mi wybrac jakis. i teraz zastanawiam sie czy to jakas firma chce mi wcisnąć swoj fundusz, czy moge wybierac z wszystkich mozliwych?

Gość klipsta
pliss

Gość klipsta
ejjjj jesli ta babka jest przedstawicielem jakiegos funduszu to moge jej zwyczajnie powiedziec zeby spadala ze wybiore swoj??

Gość ta kobieta
dostala napewno twoje dane z urzedu pracy, co wydaje mi sie nielegalne. Niestety czesto tak urzedy robia-mnie sama to tez spotkalo. Masz prawo jej odmowi przystapienia do funduszy wybierajac sobie jaki chcesz. Ona napewni przychodzi z jakiejs firmy wcisnac ci fundusz dla ktorego pracuje, niekoniecznie tak rewelacyjny jak ci to przedstawi

Gość klipsta
no wlasnie tez tak mysle, ale ona przez tel powiedziala mi ze mialam wybrac do 7 dni. a minelo juz pol miesiaca.

Gość ta kobieta
jesli nie wybierzesz funduszu to cie wylosuja. Zgadza sie ze masz ustawowo na to 7 dni. Jesli nie wybierzesz sama to moga cie wylosowac, ale takie losowanie odbywaja sie tylko 2 razy w roku. W lutym i lipcu( tak mi sie zdaje) .Wiec teoretycznie masz czas do lipca, jednakze im szybciej sie zapiszesz tym predzej twoje skladki emerytalne bede odprowadzane na konto w ofe

Gość klipsta
aha czyli jutro moge jej powiedziec ze wybralam juz i jutro sie do niego zapisze a ona nie ma prawa mnie zmuszac?

Gość ta kobieta
mozesz jej powiedziec co kolwiek chcesz :) ona nie ma prawa cie zmuszac do ktoregokolwiek funduszu. To jest twoja indywidualna sprawa do ktorego przystapisz

Gość klipsta
moglam powiedziec jej to przez tel:( a tak to cipsko bedzie przychodzilo do miejsca pracy :/

Gość ta kobieta
no w sumie to moglas, ale czesto niestety niewiedza dziala na nasz niekorzysc. Zawsze mozesz tez powiedziec ze byla u ciebie kolezanka i juz cie zapisala

Gość klipsta
tyle ze ta baba powiedziala ze przyjdzie i wybierze dla mnie najkorzystniejszy, ehh ja to tepa w tym jestem.

Gość ta kobieta
nie moze wybrac najkorzystniejszeg dla ciebie we zgdledu na to ze mozna miec licencje na prace tylke w jednym funduszu. Wiec pracuje napewno tylko dla jednego ktory jej zdaniem bedzie tym "najkorzystnijszym"

Gość klipsta
a mozliwe jest to ze wlasnie bede wybierac z wszystkich mozliwych, ze niekoniecznie ona jest przedstawicielka jednego funduszu?

Gość klipsta
ahaaa. no to powiem jej do widzenia :) niech sie buja. dziekuje :*

Gość ta kobieta
Nie nie moze ci proponowac kilku, chyba ze pracuje na konto innych osob majacych licence w innych funduszach. Zapewne bedzie miala tylko jedna oferte jednego funduszu

Gość ta kobieta
nie ma za co:) Nie daj jej sie, badz twarda :)

Gość tez stazystkaaa
u mnie dizisaj była babka z funduszzu Nordea, wczoraj dzwonili zniego, a dzisiaj przylazła, a nawet dwóch przedtsawicieli przyszło, i sie zapisałam , podpisąłam umowe, zeby obecnie zarabiane piniążki szły mi juz na konto emerytury, a fundusz emerytalny , mozna sobie zawsze zminic na inny, jesli obecnie posiadany w czyms tam Ci nie pasuje

Gość klipsta
no to franca z niej, bo co ja to obchodzi ze jeszcze nie wybralam, z oburzeniem do mnie ze mialam na to 7 dni :/

Gość ta kobieta
owszem mozna zmienic, ale co dwa lata. Wtedy nie traci sie na tym, nie ponosi sie wtedy zadnych kosztow

Gość ta kobieta
no nie dziw sie przestawiciele mowia duzo oni na tym zarabiaja

Gość klipsta
stazystko tez przyleźli do miejsca pracy??

Gość tez stazystkaaa
ja tam juz 3 tydzień odrabiam staz, ale do mnie nikt nie miał watów, a wrecz przeciwnie, byli zadowloeni, ze pzowioliłam im sie odwiedzic mnei w pracy

Gość klipsta
noo chyba chciala mnie nastraszyc heh ze jeszcze nie wybralam

Gość tez stazystkaaa
tez też.........tzn. ja odrabiam staz w takim miejscu, że do srodka nie mogliu wejśc, ale jakby mogli to by poszli do mnie na pięterko.

Gość klipsta
pewnie w zakladzie karnym ? :D

Gość tez stazystkaaa
zapisz sie a co ci skzodzi? po dwóch latach sobie zmienisz, jak nei bedzie spełniał twoich oczekiwac:).........a kaska na emeryturke zacznie ci juz wpływac

Gość tez stazystkaaa
hehe bingo:D

Gość klipsta
tak tak zapisze sie tylko ze jak juz to chce wybrac najlepszy, a nie jakis co mi baba wcisnie. no i wlasnie czekam na faceta, bo on sie na tym bardziej zna i mi sprawdzi.

Gość klipsta
ja tez w ZK :D czyli nawet tam nie wejda hehe

Gość ta kobieta
popieram wybierz fundusz z glowa niby to takie "nic" ale jednak warto sie zastanowic, zeby twoje pieniazki pracowaly jak najlepiej i miala jak najwieksze zyski