Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buuuuuuuuuuuuuuuu 23*

nie mogę już sobie poradzić z moją cerę.

Polecane posty

Gość +mandragora+
pszenicy, sorry :-o

puder wlasnej roboty: cynamon - podraznia skore, maka ziemniaczana rozklada sie i zatyka pory :o dla jednych moze sie sprawdzic, dla innych nie, pomysl sam w sobie wydaje sie niezly. cena kosmetykow nie ma znaczenia, ani ich pochodzenie, ani nazwa firmy, ani stopien \'ekologicznosci\'. ani nie ma kosmetykow \'cudownych\', jedynie takie, ktore moga polepszyc stan zdrowotny skory i utrzymac go w optymalnej formie. jedyna rzecz, ktora ma znaczenie to SKLAD. krem dla dzieci moze byc przyjemny w uzyciu, najprawdopodobniej nie szkodliwy, ale czy zawiera skladniki polepszajace/zachowujace zdrowie zskory? takie jak antyutleniacze, filtry sloneczne, substancje imitujace prawidlowe funkcjonowanie skory? i dla fanow slowa natura oraz ekologia, uzywanych jako chwyty reklamowe niemienj niz jakiekolwiek inne slowa, w/w skladniki sa pochodzenia naturalnego. prawdopodobnie nie, a jesli tak to dawno uleciely one w eter z opakowania, ktore nie jest szczelne na doplyw powietrza. buuuu23, niestety te platki, to chyba nie te :( te, o ktorych pisalam wlasnie NIE zawieraja alkoholu, dlatego sa dobre bo nie podrazniaja i nie przesuszaja skory, tylko oczyszczaja pory (w baaardzo powolnym tempie, ale popraer widac). sprubuje je jakos znalezc i wkleje zdjecie.

mam rowniez piling z tej serii, nie wydaje sie za ostry, ale dopiero pare razy go uzylam.

Gość marilyn27
podpisujesie pod tym co napisała mandagora, ja radze sobie podobnie z cerą- mam raczej tłustą, bladą, dużo śladów, pryszczy średnio, ogólnie pory okropnie duże (ale nie zanieczyszczone zbytnio). I 24 lata na karku i sporo kuracji dermatologicznych i hormonalnych i guzik z tego. Problem wraca. Też sie w miare odżywiam, pije len, oleje, mało słodkiego i zero fast foodów, duzo ziół, ziel.herbaty i takie tam i niestety moja cer nadal świruje. Podkładu nie używam żadnego-jedynie korektor i pudru troszke... I też ratuję sie płatkami owsianymi, rumiankiem, maseczką z glinki zilonej które pomagaja doraźnie niestety tylko :( Też smaruje twarz olejami czasem. A na suchą cerę polecam apteczne produkty tej firmy, uratowały moją odłażącą płatami skórę po kuracji Atredermem: http://www.cerko.pl/kremy.htm

Gość +mandragora+
konczita ---> suchy cynamon nie podrażnia skóry, mam bardzo wrażliwą cerę i nic mi się nie dzieje a zaznaczę, że mam uczulenie na naturalny olejek cynamonowy, co do mąki ziemniaczanej, zapytaj mamy czym kiedyś zasypywano dzieciom odparzone pupy, właśnie mąką ziemniaczaną bo ma właściwości łagodzące. Zanim zmieniłam sposób pielegnacji skóry, miałam na kościach policzkowych masę widocznych zaskórników i grudek, teraz nie ma po tym śladu, zeszło samo. Nikogo nie mam zamiaru przekonywać do moich metod, ale też nie powinno się krytykować nie mając o tym zielonego pojęcia. Najłatwiej jest pójść do sklepu, kupić sobie kolejny krem i czekać na cud. Metody naturalne mają to do siebie, że są często czaso i pracochłonne i to chyba najbardziej do nich zniechęca ale mają też wiele zalet a najważniejsze to efekt jaki dają.

mandagora, ja nie krytykowalam twojego pudru, napisalam wrecz, ze fajny pomysl, a to, co napisalam o cynamonie i mace ziemniaczanej jest prawda (tak przynajmniej twierdza naukowcy, na szczescie do takich laikow jak my nie nalezy oglaszanie ogolnoludzkich prawd o wplywie takich czy innych produktow na skore). pojecia o tych sprawach faktycznie nie mam, wiec dlatego wole korzystac z wiedzy naukowcow niz legend ludowych. nie krtykuje niczyich metod, jezeli dla ciebie np. twoje metody sie sprawdzaja, to tylko sie cieszyc. kazdy chetny moze eksperymentowac na sobie i sprawdzac rozne metody. ja tylko pisze to, co na temat takich czy innych skladnikow kosmetycznych potwierdzaja badania naukowe. maka ziemniaczana moze miec wlasciwosci lagodzace, ale jezeli ktos ma skore sklonna do zakazen bakteryjych (np. tradzik), nie powinno sie uzywac zadnych pudrow z organicznymi skladnikami, bo one maga (co nie znaczy, ze w kazdym przypadku musza) pogorszyc stan rzeczy. cynamon ma w rzeczy samej wlasciwosci antybakterijne i przeciwrodnikowe, ale moze byc rowniez drazniacy dla skory. podraznienie skory nie musi sie objawiac uczuleniem, ale kazde podraznienie spowalnia procesy gojenia i przywracania skorze zdrowego stanu. nie wiem, czy ktos rozsadny idzie do sklepu, kupuje kosmetyk i czeka na cud. tak robia naiwne postacie wierzace w slowo reklamy. nie mam nic do metod naturalnych, sama jestem ich zwolenniczka i patrze jak tu sie pozbyc z zycia syntetykow. ale nie potrafie sobie sama zrobic kosmetyku np. z oliwy i soku z granatu (jedne z najwspanialszych darow natury), kupuje wiec kosmetyki gotowe, ale staram sie patrzec, czy zawarte w nich skladniki sa faktycznie dobre dla skory. nie mam bynajniej zamiaru zakupic ekologicznego kremu z kamfora, lawenda i cutryna, zeby maltretowac wlasny dziob. natomiast jest wiele naturalnych wyciagow, ktore sa dla skory zbawienne, lecz niestety nie wszystkie, mimo ze wiele z tych niestosownych jest powszechnie wykorzystywanych w kosmetykach.

jeszcze tylko krotka wzmianka o alkoholach uzywanych w kosmetyce. niebezpieczne dla skory sa alkohole plynne (etanol, denaturat, alk. etylowy, benzylowy, izopropylowy, metanol). natomiast geste, wystepujace w formie woskowatej, sa calkowicie nieszkodliwe dla skory i pomagaja wchlonac skladniki z kremu (np. cetylowy, stearylowy). pisze to dlatego, ze sama kiedys z glupoty wyrzucilam krem, bo pisala w skladnikach 'alkohol', a to byl tylko bogu ducha winny zageszczacz nie majacy zadnego wplywu na skore.

Gość *dziubasek*
Heh, a już myslałam, że tylko ja w wieku 25 lat mam problemy ze skórą... Cholera wie, czy jest sucha, czy tłusta, czy mieszana. Ma tendencje do błyszczenia, często wyskakują mi na brodzie jakieś syfy, których nie mozna wycisnąć - takie podskórne bolące gów.. trzymające się przez tydzień, a ślad zostaje na ruski rok. Do tego rozszerzone pory, błyszczenie się, a z drugiej strony mam skórę strasznie suchą, aż mi się robią takie białe jakby liszaje. Nie pomagają żadne supermeganawilżające kremy. Ostatnio postanowiłam podejść do sprawy kompleksowo i rozprawić się z dziadostwem, i tak: - rano myję twarz żelem-kremem do skóry wrazliwej Garnier "Czysta Skóra" - tonic Lirene, zwykły za 7 zł do cery wrażliwej - krem kojący z serii Eris "Pharmaceris-T" Octopirox - w małej tubce - do cery ze skłonnosciami do trądziku, łagodzący to suche cholerstwo na twarzy - wieczorem zmywam dokladnie makijaż najzwyklejszym najtańszym mleczkiem, nawet nie wiem jaka to firma. Do tego polecam raz w tygodniu maseczkę "Kozie mleko", oraz peeling (akurat mam jakiś grapefruitowy Joanny) Nie chcę zapeszać, ale wygląda na to, ze jest dużo lepiej - oby tak dalej :)

Gość moja cera wwyglada podobnie
mam 22 lata i odwieczne problemy z cerą. mam wrazenie ze czesciowo z moja "pomoca" tak wyglada. jest bardzo sucha, luszczy sie, mam rozszerzone proy, wagry, grudki i pojedyncze czerwone pryszcze.przetluszczam sie nie milosiernie. probowalam miliona rzeczy kosmetyko i lekow i nic to nie dalo. miesiac temu odwiedzilam kosmetyczke i ona dala mi dobra rade. za jej slowami wymienilam kosmetyki, uzywam iwostinu toniku i mleczka do cery wrazliwej oraz kremu aa do skory wrazliwej. nie myje twarzyzelem, tylko mleczkiem zmywam wieczorem. zrobilam sobie peeling kawitacyjny (oczywiscie efekt widoczny prze kilka dni po zabiegu jedynie ale bylo warto chocby dla tych prau dni ) po miesiacu zmienionego trybu uzywania kosmetykow moge powiedziec ze jest o wiele lepiej :) mniej sie przetluszczam, skora nie luszczy sie, chyba ze sama ja podraznie jakis kosmetykiem zakazanym (zdazylo sie po uzyciu ostrego peelingu), moja skora wraca do jakotako normalnego wygladu. polecam tonik z kwasem migdalowym, u mnie dziala cuda, skora sie lekko luszczy ale ladnie sie rozjasnia i wyglada tak... normalniej z kazdym dniem, przepis i produkty do zrobienia na mazidla.com

Gość aloes aloes aloes
poczytajcie sobie o aloesie i jego wlasciwosciach. ja pije juz trzeci miesiac i wszelakie problemy z cera mi zniknely ! naprawde polecam :)

Też mam takie problemy z cerą, jak Wy. Mam 22 lata (prawie 23 :) ). Po zimie moja cera jest jeszcze bardziej przesuszona, jeszcze bardziej się przetłuszcza, wyskakują pryszcze i nie potrafię nad nią zapanować. (Przetłuszcza się bardziej pewnie dlatego, bo jest bardzo przesuszona i skóra stara się odbudować warstwę lipidową.) Dlatego też przerzuciłam się na kosmetyki dla cery wrażliwej i atopowej, jak koleżanki wypowiadające się powyżej. Mam nadzieję, że taka kuracja da jakieś widoczne efekty! Odstwaiłam wszelkie specyfiki do cer trądzikowych, z alkoholem, wysuszające wypryski. Zaopatrzyłam się w żel-krem do mycia twarzy firmy AA: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=13558 Jest bardzo delikatny, ale świetnie oczyszcza. Do tego posiadam tonik bezalkoholowy Avonu nawilżający. Na dzień stosuję świetny krem złuszczający z kwasami firmy Nuxe (mimo że ma w składzie kwasy można go stosować na dzień). Jest genialny! Buźka mniej mi się przetłuszcza, jest delikatna, gładka, pory mniej widoczne. Oto on: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=19511 Na noc używam co drugi dzień maseczki firmy Soraya biostymulacja równowagi hydrolipidowej z efektem mikrodermabrazji. Niesamowita!!! Już po pierwszym użyciu twarz jest ładniejsza: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=16914 Maseczki używam na zmianę z aptecznym kremem Physiogel do cery atopowej i suchej. Także polecam, ale tylko na noc, bo jest dość tłusty: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=4148 Kurację taką stosuję od jakichś 3 tygodni i widzę różnicę - skóra ładniej wygląda, mniej się przetłuszcza, jest bardziej nawilżona i mam mniej wyprysków. Zobaczymy, jak będzie później. :)

Gość ja takze
odstawilam wszystkie kosmetyki do skory tradzikowej i przetluszczajacej sie, wymienilam wwszystko a efekt ? super, skora mniej sie blyszczy i jest nawilzona, pryszcze nadal sa ale w mniejszej ilosci.

Gość ileaaaaa
Lady Poison pisałaś o peelingu migdałowym, bardzo mnie to zainteresowało, mogłabyś podać szczegóły?? Myśle, że nie tylko mi pomożesz:) Z góry dziekuję.

Dziewczyny - naprawdę warto zainwestować w dobry, beztłuszczowy krem nawilżający!!! Też chętnie dowiedziałabym się więcej o peelingu migdałowym...

Gość twoja sylistka.pl
Spróbuj użyć kremu z Olaya. Możesz, a najlepiej wybierz krem Total Effect 7, lub spróbuj użyć zwykłego nawilżającego. Kremy tej marki możesz wybrać do swojego wieku. NIESTETY, KREMY TE SĄ DOŚĆ DROGIE. -krem Total Effect 7 : na noc- ok.(mały) 50-40 zł.50 ml. na dzień-(mały) ok. 50-40zł. 50 ml. -nawilżający krem nazywa się Active Hydrating: -na dzień-(mały) ok.20zł.50ml. -na noc-(mały) ok. 25zł. 50ml. Ja kupiłam taki krem mojej babci na urodziny( ten nawilżający, bo taki właśnie jej się podobał). Ja pomyślałam sobie, że dobra kupie jej a miała już odemnie dostać olay Regenerist! No, ale napaliła się na tamten, awięc jej kupiłam. I powiem Wam szczerze, że ten produkt mnie mile zaskoczył, ponieważ, skórę mojej babci skórę pięknie wygładził (a też miała na niej taką skorupę!) Jeżeli chcesz coś z kremów tańszych a równie dobrych, to polecam zwykły krem Nivea(mocna konsystencja), lub krem z Eveline(lekka konsynstencja), a może Garnier?(lekka konsystencja) Nivea-na dzień (mały) ok. 3 zł.50 ml. -nawilżą Eveline-na dzień (mały) Dermo Code ok.20zł.50 ml. neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników - blokuje powstawanie zmarszczek - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek skóry w ciągu dnia - doskonale nawilża, wygładza i ujędrnia - zapobiega powstawaniu mikrouszkodzeń skóry - doskonały jako baza pod makijaż

przestać jeść chemie i zmienić dietę http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php Właściwa dieta sposobem na trądzik Beznadziejna walka z młodzieńczym trądzikiem spędza ci sen z powiek? Zmień dietę - radzi na łamach najnowszego numeru tygodnika "New Scientist" amerykańska biolog Loren Cordain. Jej zdaniem pryszcze na twarzy to wynik spożywania wysoko przetworzonych węglowodanów, czyli mówiąc prościej - białego pieczywa, makaronów, a nawet zbożowych płatków śniadaniowych. Panią biolog zastanowił fakt, że trądzik młodzieńczy to zmora nastolatków z krajów wysoko rozwiniętych. Nie znają jej na przykład młodzi mieszkańcy Papui Nowej Gwinei, nie znali również Eskimosi, dopóki nie zakosztowali współczesnej cywilizacji. Jaki jest związek pomiędzy - na przykład - jedzeniem bułek, a pryszczatą cerą? Okazuje się, że w procesie przetwarzania żywności rozpadają się długie łańcuchy węglowodanowe i powstaje skrobia. Do jej przetworzenia organizm produkuje dodatkowe porcje insuliny i podobnego do niej hormonu. To z kolei prowadzi do zwiększenia ilości męskiego hormonu odpowiedzialnego między innymi za stymulację pracy gruczołów łojowych skóry. Pory skóry zatykają się od nadmiaru tłustej wydzieliny i powstaje idealna pożywka do rozwoju bakterii. http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php

Gość Julka2002
hej! a zna ktos moze jakis dobry meke-up ktory mozna stosowac przy tradziku bez pogarszania sprawy?ja bez tego z domu nie wyjde!mam okropna twarz...