Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boje sie

usuwanie PIEPRZYKÓW kto usuwał????

Polecane posty

Gość boje sie

witam mam duzego wystajacego pieprzyka na twarzy, mam zamiar go usunąć. nie wiem tylko czy teraz czy poczekac do wakacji. otóż chodzi o to ile czasu minie zanim on sie zagoi na twarzy, i po jakim czasie bedze mogla uzyc pudru . dziewczyny które mialy usówane prosze napiszcie po jakim czasie zdejmuja szwy i czy trzeba chodzic z opatrunkiem?????

obojętne kiedy i tak w te wakacje sie już nie poopalasz;) z opatrunkiem chodzi się 8 dni , to nic strasznego usuwałam dwa lata temu w wakacje;) ile masz lat?

a co do pudru to myśle, że jakis tydzień, no może dwa po zdjęciu szwów, aż blizna sie zrobi;)

Gość boje sie
mam 22 lata!!! dziekuje za odpowiedz:)

lepiej zrób teraz. blizny (nawet jeśli będziesz miała laserowo jakoś usuwane) nie można opalać przez min 3 miechy (na twarzy wstrzymałabym się przez min 6 - ściemnieje i już jej nie ruszysz niczym..)

Gość boje sie
ojjj to chyba usune dopiero w lipcu, no bo w sumie teraz studiuje a w wakace nikomu z opatrunkiem nie bede musiala sie pokazywac:))) troche sie boje bo podobno zastrzyk boli:"(

Gość boje sie
Samanta, a ciebie bolalo??? chodzi ci o to ze blizna zczenieje jak ja bede opalala????

Gość boje sie
jestem z kielc takze do katowic mam niedaleko, chirurgicznie raczej bo podobno laserem nie da sie zbadac czy pieprzyk nie jest rakotworczy

no podobno nie;) to spróbuj w Centrum Zdrowia Matki i Dziecka (nie wiem do ilu lat tam można) na Medyków

a ile takie cos kosztuje?chodzi mi o usuwanie laserowe,bo chcialabym pozbyc sie z 5 pieprzykow na plecach bo sa za duze a ja lubie sie opalac..

nie bolało, przecież to się w znieczuleniu robi ;) ja robiłam chirurgicznie (właśnie aby móc zbadać całe znamię) - 3 miałam w ten sposób usuwane (ale nie z twarzy) to jest tak, że jak opalisz za wcześnie bliznę to zrobi się mocno czerwona i zostanie - tak mi wyjaśniono w klinice (po bliznach na przykład mojego chłopaka widzę ze to prawda;) ) szwy mi zdejmowali po 10-14 dniach (zalezy ile było szwów) - nic nie boli też robiłam w zimie i tobie też radzę im wcześniej tym lepiej, na razie tak słońce nie operuje mocno

naprawde za darmo??ale pewnie za to boli?bo jakas roznica moze byc,a ja w ogole nie jestem w temacie..mozesz powiedziec cos o tym wiecej?prosze

Gość to ja jeszcze prosze o kilka
słów na ten temat - mój chłopak ma kilka pieprzyków na plecach, jeden na obojczyku. Trochę mnie niepokoją, bo sa bardzo czarne, a on jest raczej ciemnym blondynem. Chcę go zmobilizować do pozbycia się ich. Czyli najpierw do lekarza rodzinnego czy od razu do dermatologa? Jak zacząć to wszystko, by zbadać je i ewentualnie pousuwać. Podpowiedz, proszę :)

Za darmo wystarczy się udać do onkologa ( bez skierowania) bo już nie potrzeba. Onkolog ogląda, daje termin, przyjeżdza się, dostaje się znieczulenie (NIC NIE BOLI-może samo ukłucie) wycina, zszywa (TEŻ NIC NIE BOLI - może taki dziwne uczucie jak sie zszywa że coś mamy pod skórą ale to w ogóle nie boli!!) i znieczulenie przestaje działać, mnie nie bolało nawet po zabiegu, nie musiałam brać żadnych tabletek przeciwbólowych a miałam wycinane w takim miejscu, że ciągle się to ruszało, potem lekarz wysyła to na badanie i po ok. 3 tygodniach są wyniki:)

musisz mieć skierowanie od swojego lekarza pierwszego kontaktu do chirurga (wczesniej mozesz isć jeszcze na konsultację do dermatologa - zeby fachowo obejrzał wszystkie znamiona - ale to nie jest wymagane). ja się zapisywałam pod koniec roku do tego plastyka - połowa listopada chyba - na początek stycznia. trochę się czeka ale ja dzięki temu nie byłam lżejsza o min tysiaczek.. dzis blizn praktycznie nie widać - dwie mniejsze niewidoczne, większa tylko jak się mocno opalę - widać 3-4mm grubości kreseczkę

Bardzo dziękuję :) I z okazji naszego święta dla wszystkich Babeczek 🌻 🌻 🌻

idziesz do onkologa i mówisz, że niepokoją Cie te pieprzyki (mnie akurat swędział bardzo i ciemniał) , ja miałam termin za 3 tygodnie:)

tym lepie, zawsze lepiej jak sie wie ciut więcej niż ciut mniej :D

hheeh:) a czy moga wystapic jakies komplikacje?jakies zakazenie?;/ a nie wiecie czy czasem laserowe usuwanie nie jest lepsze?

Gość boje sie
to mam rozumiec ze zabiego wykonuje chirurg???? bylam przekonana ze dermatolog usuwa.

żadnych komplikacji nie ma bo pieprzyki z reguły nie są głeboko w skórze (no chyba, że są) przy laserowym nie można poddać pieprzyka badaniu jeżeli Cie nie swędzi ani nic sie z tym nie dzieje i tylko ze względów estetycznych chcesz sie go pozbyć to mozesz laserowo ale fundusz tego nie refunduje

Gość boje sie
a laserowo nie wiecie jak to wyglada tuz po???? poprostu pieprzyk znika i nie ma zadnych ran ani nic?????

ja miałam naprawdę duży jeden - własnie jego tylko chciałam usunąć,okazało się że jeszcze dwa powinny zostać usunięte, więc w sumie 3 poleciały. laserowo też się chwilę musi goić - ale podobno ślad po wygojeniu jest minimalny.

a sluchajcie jeszcze jedno pytanie..czy jest sens zaczynac to teraz?bo przed nami niedlugo lato wiec nie bede mogla chodzic na basen? ja mam pieprzyki na plecach iprzez 3 miesiace wstrzemiezliwosc od slonca tak?..