Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealistkaaaa

co studiować?? czym kierować się przy wyborze kierunku? doradźcie proszę...

Polecane posty

Gość licealistkaaaa

jak wyżej..po prostu mam mętlik w głowie...3klasa liceum wszyscy juz dokonali wyboru a ja nie mam pojęcia... wciąż zastanawiam się nad psychologią, resocjalizacją z kolei rodzina itd sugeruja ze to malo przyszłościowe i \"nie da się wyżyc\" ze jest zbyt duzo takich osób i ze humanistyczne kierunki sa juz za bardzo oblegane... co Wy na to? proszę o jakieś w miarę rzetelne opinie.. pozdrawiam Marysia

Gość licealistkaaaa
a może podzieli się ktoś swoją decyzją w tej kwestii??

Gość aaaasd
radziłabym i iśc na politechnike ale czy Ty masz ku temu zdolnosci??

Gość licealistkaaaa
ok, ale czy to oznacza, że trzeba robić coś wbrew sobie??

Gość licealistkaaaa
aaaasd - wręcz przeciwnie..zawsze byłam humanistką...teraz też jestem na kierunku humanistyczno-prawnym... ale czy nie jest tak, że gdy jest się dobrym w jakiejś dziedzinie to tak czy inaczej znajdzie się dobrą pracę w zawodzie?

Gość sdftger
zdecydowanie nalezy patrzec na to, czy potem bedzie praca. oszczedzi to w przyszlosci MNOSTWA stresow.

Gość licealistkaaaa
niewidziołek - skąd takie stwierdzenie? studiowałeś może psychologię? powiedz coś więcej... ja od zawsze interesowałam się tym tematem, poza tym mam zdolność do empatii a to bardzo ważne w tym zawodzie, jednak mam obawy, nie chcę potem żałować decyzji..

Gość licealistkaaaa
sdftger - no właśnie..wiele osob to powtarza...ale mnie się wydaje ze po latach będę zalować ze nie robię tego co naprawdę mnie interesuje...bo jakże można być dobrym w czymś czego się nie znosi, chociaż ma się pracę i pieniądze nie ma satysfakcji i cale zycie przegrane...nie wiem moze ja źle myślę, chcialam się po prostu podzielić z kimś moimi obawami..

Gość ks. Tomasz
polecam jakieś zgromadzenie zakonne, klasztor może ? Zabawa jest tak na prawdę, tylko na zewnątrz nic nie przecieka. A i życie beztroskie :)

Gość logistyka

Gość licealistkaaaa
ks. Tomasz - hehe, dzięki :) dobrze wiedzieć, mam przynajmniej jakiś plan B, pozdrawiam

Gość logistyk jest beee
:p

Gość ks. Tomasz
klękniesz do mojego kropidła pare razy i będzie ok ;)

Gość licealistkaaaa
:):) ludzie ja serio pytam...podzielcie się swoimi doświadczeniami...

Gość ks. Tomasz
A biskup Andrzej to się niech nie podszywa :) (po tym kropidle poznałem - tylko biskup tak mawia :) )

Gość licealistkaaaa
apropos kleru... po przeczytaniu "porzucone sutanny" mam świeże spojrzenie na stan duchowny, juz nie wydaje mi się taki bez skazy...polecam książkę, księzę Tomaszu :)

życie konsekrowane też nie głupie, zawsze to jakieś wyjście. Trudny wybór nie zazdroszcze, ale prędzej czy później decyzję podjąć musisz. Wybór należy do Ciebie.

Gość licealistkaaaa
no dzięki dzięki, ale z pewnością nie nadaje się na zakonnice... ;P

Gość sdftger
kolega poszedl na filozofie, bo pociagala. od lat zarejestrowany w UP i nic. tula sie po swiecie , pracuje na zmywakach itp kolezanka poszla na historie sztuki, wysyla tysiace cv, jedynie udalo jej sie dostac na jakies dzwoneinei po ludziach i rzuca po miesiacu bo tragedia.. oboje wnerwieni i zalamani i żaluja... i mnostwo takich przypadkow... wedlug mnie, najpierw dostepnosc pracy, potem z kierunkow spelniajacych te kryterium wybierasz cos co cie najbardziej interesuje.... wydaje mi sie ze przed studiami naprawde nie czujesz tego jak moze byc stresujaco z szukaniem pracy i jakioe to moze byc wazne, ale posluchaj glosu rozsadku

Gość licealistkaaaa
niewidziołek - jeśli chodzi o kasę, to u mnie też nie jest tak kolorowo, ale rodzice pomogą jak mogą...jednak głownie liczę na stypendia.. sdftger - tak wiem...jest wiele przypadkow podobnych do tych, które opisujesz...jednak jest równie wiele przeciwnych przykładów..kwestia, czy zaryzykowac czy nie... jednak kto nie ryzykuje ten nie zyskuje, chyba zostanę przy psychologii, bo resocjalizacja podobno bardziej"męski" zawod.. co sądzicie?

stypendia naukowe, socjalne zawsze coś wyciagnąć można. Rozumiem że zaocznie preferujesz? Tylko psychologia zaocznie no to cieeekawe

Gość licealistkaaaa
nie, dlaczego zaocznie? tzn, najpierw 3 lata dzienne apotem 2 zaocznie magisterke, preferuję UAM w poznaniu, bo ma prestiż i renomę zwłaszcza jeśli chodzi o humanistyczne kierunki... co sądzisz o reso niewidziołek ?

to że kierunek fajnie brzmi to nie znaczy że po nim od razu pracę znajdziesz. Zastanawiaj się co po danym kierunku robić możesz i czy perspektywy pracy będą,

no ta najle[piej isc na politechnike a potemw ogole nie ukonczyc tych studiow badz meczyzc sie na nich a potem nie chciec pracowac w tym zawodzie

dobrze iść na 3 lata na kierunek który ma szerokie rozgałęzienie i licencjata zrobić a na magistra mozna uzupełanić pokrewnym zawsze to więcej możliwości, ewentualnie zaocznie jeden a drugi dziennie, lub zaocznie i do pracy jakiejś, studja dzienne mają klimat a sam akademik to juz wogóle