Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealistkaaaa

co studiować?? czym kierować się przy wyborze kierunku? doradźcie proszę...

Polecane posty

z tym, że po 5 latach zapotrzebowanie na rynku pracy może się zmienić duzo zalezy od tego, czy jestes osobą, która \"w życiu nie zginie\" i potrafi sobie poradzić w trudnej sytuacji oczywiście, po kierunku technicznym możesz byc bardziej pewna, tego, że znajdziesz pewną pracę, ale po co uczyć się czegoś, czym nie jestes zainteresowana a potem całe życie w pracy, w której się nie spełniasz też trzeba na to patrzeć z tej strony

ja wolałabym na twoim miejscu nie zmuszać się do kierunku który mi nie pasuje albo który od biedy może być ;/ w końcu masz coś robić przez większość życia bo ponad pół dnia przez większość tygodnia więc lepiej coś lubić i zarabiać średnio niż zmuszać się do czegoś tylko po to żeby potem nie mieć czasu wydać zarobionych pieniędzy ;/

Gość sdftger
pod warunkiem ,ze bedzie sie dalo potem zarabiac srednio bo moze tez nie dac sie zarabiac wogole a najgorsza rzecz- uczysz sie i sutiujesz, to co kochasz, a potem i tak zeby miec na chleb cale zycie bedziesz pracowac w miejscu ktorego nie znosisz i bedziesz wykonywac zawod kompletnie znienawidzony i "nie twoj" bo zycie zmusi.....

staraj się wybrać kierunek po którym będziesz specjalistą w jakiejś dziedzinie, nie taki ogólny, ja jestem na 4-tym roku takiego ogólnego i strasznie żałuję, że jeszcze w liceum nie przykładałam się do nauki na tyle by iść na coś \"konkretnego\", psychologia? czemu nie, ale dla mnie psycholog to lekarz, powinien być po studiach dziennych, najlepiej na państwowej uczelni, to Cię wyróżni spośród tłumu studiującego psychologię zaocznie na prywatnych uczelniach (nie obrażając ich, ale wyróżnić się czymś trzeba) no i naprawdę musisz się tym interesować i mieć predyspozycje, a nie, bo \"zawsze fajnie pocieszałam koleżanki, zawsze potrafiłam ludzi wysłuchać i to chyba ciekawe, ale za bardzo to o tym nic nie wiem\", to bardzo ważne, żeby być pewnym, że tego się chce, to odniesiesz sukces, a nie będziesz sobie pluła w brodę, bo poszłaś na to na co mogłaś pójść, bo się udało zdać egzaminy i jeśli wybierzesz psychologię, czy cokolwiek innego konkretnego, robiącego z ciebie specjalistę w danej dziedzinie to naprawdę STUDIUJ Z ZAANGAŻOWANIEM nie mówię o padaniu na twarz ale nigdy nie na zasadzie \"zakuj, zdaj, zapomnij\" pozdrawiam i życzę słusznego wyboru a! i nie słuchaj za bardzo innych, każdy kierunek będzie dla kogoś nieodpowiedni