Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rush16

Puder z glinek własnej roboty!

Polecane posty

Gość Rush16

Witam :-) Czy któraś z Was próbowała samodzielnie przyrządzić sypki puder z glinek? Przepis znalazłam w Internecie, oto on: do skrobi (maki) ziemniaczanej dodaj czerwoną glinkę (ilość uzależniona od karnacji, im ciemniejsza cera, tym więcej), glinkę zieloną (więcej, jesli chcesz ukryć zaczerwienienia, rozszerzone naczynka). Zamiast glinki zielonej można uzyć glinki białej. Składniki dodje się "na oko" ;) Podobno świetnie matuje, no a obecność tych leczniczych glinek to świetne rozwiązanie dla cery tłustej, trądzikowej. Na jako taki trądzik nie narzekam, ale kilka pryszczy często gości na mojej twarzy. Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Strony www nie podaję, żeby nie robić reklamy, ale jeśli jesteście zainteresowane, to udostępnię :) Pozdrawiam!

Gość paula17
i jak to wygląda na twarzy??

Gość robiłam podobny eksperyment
Tylko że do modyfikowanej skrobii (zamówionej z mazideł) dodałam pudru brązującego, żeby uzyskac kolor w miarę pasującą do karnacji. Niestety nadal wyglądało to jak mąką z domieszką czegośtam :O

Gość Rush16
No, właśnie tego się obawiam ;) Niestety nie posiadam moździerza, żeby naprawdę dobrze połączyć te składniki, ale zrobię małą próbkę według przepisu :) Na wizaz.pl zachwalana jest mąka ziemniaczana, podobno efekt nie z tej ziemi, mozna sobie poczytać w wątku skrobia.