Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę niezorientowana

Mam pytanie o sprawy kościelne. Załatwienia przedślubne z księdzem.

Polecane posty

Gość trochę niezorientowana

Jeśli się bierze ślub w kościele do którego nie przynależy ani mój chłopak ani ja to czy oboje musimy przynieść zgodę od swojego księdza ze swoich parafii czy wystarczy tylko zgoda jednego księdza np. księdza z parafii mojego chłopaka. Czy tą zgodę koniecznie musi wydawać proboszcz (nie darzę go zbytnią sympatią..) czy może być drugi ksiądz który go zastępuje ? Czy jeśli się okazę że nie muszę załatwiać tej zgody na ślub bo zrobi to mój chłopak to czy muszę i tak odbierać inne dokumenty ? Np. metrykę, świadectwa przyjmowania sakramentów i temu podobne ? Czy muszę też zdobyć takie rzeczy ? Czy kiedy szliście do swojego księdza po dokumenty to czy dawaliście księdzu w kopercie jakąś kasę... ? :O Ja bym najchętniej nie dawała bo to paranoja żeby dawać kase za to że ksiądz łaskawie wydał mi dokumenty których wydanie jest notabene jego obowiązkiem. Koleżanka też mi mówi żebym absolutnie kasy żadnej nie dawała, ale ona jest buntowniczką i nie chodzi do kościoła a ja bym chciała żeby się jakiś katolik wypowiedział. Wiem że inna znajoma jak szła do mojego księdza po dokumenty to podobno ksiądz specjalnie przedłużał sztucznie rozmowę jakby czekał aż mu dadzą kopertę... :O Jak to jest u was ? Z tymi formalnościami i kopertami ? I jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Ile się daje kasy księdzu za to że da nam ślub i odprawi msze ??

Gość kyrra
Ja brałam ślub 4 lata temu w parafii mojego narzeczonego.Okazało się,że muszę przedłożyć pozwolenie od księdza z mojej parafii.Oczywiście poszłam,ale byłam okropnie zniesmaczona zachowaniem księdza.Oświadczył,że to wbrew tradycji(wiem,że najbardziej zabolał go fakt ,że kasa mu umyka sprzed nosa),kręcił nosem,a potem powiedział,że jak przyjdę z dzieckiem,to mi nie ochrzci :O Nie zapłaciłam ani grosza.

musisz mieć zgodę ze swojej parafii, nie wystarczy jak tylko Twój chłopak będzie miał i musisz ez załatwić odpis z chrztu, komunii i bierzmowania. Ja za to nie dałam pieniędzy. Pieniądze dałam dopiero przy załatwianiu zapowiedzi.

tak musisz obie zgody miec ale zadnej kasy sie za to nie daje!! ja np mam slub w swojej parafii ale chrzest byl i moj i przyszlego meza w innych i dali nam to za darmo i za to sie nic nie placi!! ksiadz tylko szuka w ksiedze kiedy byl chrzest i pisze to na takiej kartce i podbija pieczatke 3 minuty to trwa i tam od razu jest kiedy bylo bierzmowanie!!!

Gość od komunii nie trzeba nic
a za pozwolenie od ksiedza na slub w innej parafi placi sie "co łaska". gdzies na internecie widziałam "cennik" i było to 150 zl!!!!!!!! za odpis chrztu ksiadz powiedzial mi, ze moge nie dawac nic a moge ile chce. moj wybor. dalam mu chyba 10 czy 20 zl. za udzielenie slubu slyszalam ze daje sie 250 zl. za zapowiedzi po 50! nasz kasiadz zalezy od kogo... bywa, ze wola za slub i 1000 zl... :(

Gość skad ty sie wzielas
najlepiej idz do ksiedza i sie spytaj,; popros o dokumenty potrzebne do slubu w inneja ^prafii i juz ja np biore slub w innej parafi niz mam zameldowanie a w ogole tpo mieszkam za granica, wiec tu gdzie mieszkam odbylam nauki i zalatwilal zgode biskupa na slub, ze swojej parafii wizlam okt chrztu, moj maz wzial ze swojej, i w parzafii gdzie robilimsy nauki dlaismy jakies 100 euro, co laskaksiedz w pl gdzie jestem zameldowana dam 100 zl a w kosciele gdzie bierzemy slub 1000 zl- bo sisostra jest mila i dekoruje kwiatami policzcie sobie ile was kszotuje wesele i ikiecka, i mi np wstyd jest nie dac na kosciol, zwlaszcza w dniu slubu, w ktoirym wydaje ciekize tysiace na kiecek makijaz zarcie i wodke!

Gość Inglott
Pozwolenie wystarczy z jednej parafii, czyli np tylko narzeczonego. Ty będziesz musiała jednak zdobyć odpis aktu chrztu z parafii, w której byłaś chrzczona.

Gość do skad ty sie wzielas
O, rozumiem ze placisz za slub, ale za co dajesz kase temu ze wswojej parafi???

Gość no jakby mi udekorowali
kosciol kwiatami to tez chetnie bym zaplacila. ale u nas to pewnie ksiadz nawet nie pozwoli udekorowac nic! tak, zeby na zlosc zrobic...

Gość skad ty sie wzielas
Jak to za co? Stac mnie to daje.