Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Looquna

Dni niepłodne - prawda czy mit

Polecane posty

Gość Looquna

Muszę zadać pewne pytanie Drogim Panią bo nie daje mi ono spokoju: czy w dni niepłodne nie stosując żadnej antykoncepcji a jednocześnie partner spuści spermę do piczki pomimo tego można zajść w ciążę? :O Ja zawsze zabezpieczam się przed stosunkiem nigdy nie ,,idę na całość". Jednak nie wiem jak to do końca jest z tymi dniami niepłodnymi czy dają 100% gwarancję nie zajścia w ciążę czy to wyczajny mit :(

Gość zacznij od lopaty
no jasne ze mozna zaplodnic ta droga, przecie w pipce tzn glebiej w macicy plemniki maja dobre ph temp. i wilgotnosc zeby przezyc nawet pare dni, metoda kalendarzyk jest dobra tylko w malzenstwie

Gość joellla82
Ludzie! Pani ktora sie wypowiedziała przede mna chyba nie do konca zna cylk kobiety. Sa okresy kiedy kobieta zwyczajnie nie może zajsc w ciąże. Tj po 24 godz od owulacji.(w metodzie termicznej przyjmuje sie 3 dni od wzrostu temperatury, w razi9e gdyby miala nastąpic kolejna owukacja - do 12 godz po pierwszej -inaczej byc nie moze) Nie mylimy tego z zadnym kalendarzykiem .Prowadzac obserwacje i mierzac temp mozna latwo zauwazyc nastepujace zmiany. Ale trzeba troche wiedziec, troche poczytac i poswiecic pare min dziennie. Wiem ,bo stosuje z powodzeniem:)

Gość kdkdallala
Aż sobie nie sprawie dzidziulki.

Gość dla zabawy nie mam nicka
niekoniecznie. U kobiet, które mają bardzo regularne cykle i obserwują swój organizm od dłuższego czasu ta metoda jest skuteczna. Osobiście znam osoby, które stosowały tą metodę zawsze i są przykładem jej skuteczności. Ale wystarczy, że coś się stanie i owulacja się przesunie i pozamiatane.

Jak już jedna osoba wyżej napisała - mylicie kalendarzyk z NPR. kalendarzyk to wyliczanie a NPR to obserwacje, czyli przy wszelkich przesunięciach owulacji objawy się określa na podstawie codziennych obserwacji - a nie wyliczeń, jak w kalendarzyku, dlatego nie ma mowy o pomyłce, jeśli stosuje się człowiek do zasad objawowo-termicznej w całości.ALE trzeba się obserwować codziennie przez minimum trzy cykle, by można było mówić o poznaniu własnego cyklu oraz o prawidłowych interpretacjach (pod okiem Nauczyciela Metody).

O jednej z metod (w tym wypadku: angielskiej) można poczytać tutaj:npr.prolife.pl/metoda_podwojnego_wskaznika.htm

Gość joella82
znam i polecam. Tylko dla solidnych, odpowiedzialnych i skrupulatnych.