Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pinkyyy

Problem z MATMĄ...błagam o pomoc

Polecane posty

Jutro mam kolosa a nie mogę dojść do tego co to jest minor macierzy i jak wyznaczyć minor przy obliczaniu macierzy odwrotnych??? :O

Gość fdsfdss
poszukaj w google

Szukałam, ale niewiele rozumiem:O Czy żeby obliczyć minor trzeba wyliczyć wszystkie dopełnienia algebraiczne danej macierzy?

Gość fdsfdss
czekaj chwile, sprawdze w ksiazkach

Gość fdsfdss
no wiec tak, zalozmy ze mamy jakąś macierz kwadratową n X n ( czyli n wierszy i n kolumn). i teraz musimy obliczyc wszystkie minory tej macierzy. jest ich n razy n. i tak na przyklad minor elementu a(ik) danej macierzy, czyli elementu znajdującego sie w i- tym wierszu i k-tej kolumnie liczysz tak: najpierw skreslasz kolumnę k i wiersz i, otrzymujesz jakas mniejsza macierz (od tej poczatkowej) i liczysz dla niej wyznacznik. i to co ci wyjdzie to ten minor tego konkretnego elementu w tej k-tej kolumnie i i-tym wierszu. i tak liczysz dalej dla wszystkich elementow macierzy te minory, w ten sam sposob.

Gość fdsfdss
dopelnienie algebraiczne to co innego. i jest ono rowne temu minorowi pomnozonemu przez jeden do potegi rownej (k+i), k- numer kolumny, i -numer wiersza dla danego elementu.

Gość fdsfdss
przez minus jeden* :) pozdrawiam 🖐️