Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość duphaston i diane 35

Duphaston i Diane 35 - pytania..

Polecane posty

Witajcie. Mam 23 lata i od wielu wielu lat (12) nieregularne miesiączki, nawet 3 miesiące na nie oczekuje. Byłam u ginekologa i przepisał mi Duphaston, mam go brać przez 10 dni na wywołanie okresu i pierwszego dnia krwawienia mam rozpocząć Diane. Niby wszystko jasne, ale tak się teraz zastanawiałam i mam w głowie pytanie do Was: Czy jak dotanę okres wcześniej niż w ciągu tych 10 dni brania Duphastonu, powiedzmy np. 6 dnia, to mam dalej go brać do tych 10 dni, czy już nie, bo okres nadszedł? Nie znam się na tych różnych pigułkach zupełnie - myślicie, że to dobre i skuteczne połączenie leków? Trochę mnie martwi ta cała Diane, jestem jeszcze dziewicą, nie współżyję, ale może tak trzeba, nie wiem.. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Gość dla zabawy nie mam nicka
Też brałam kiedyś duphaston i wszystko było jak w zegarku. nigdy nie zdążyło mi sie krwawienie wcześniej.jednak jeśli tak się stanie to zadzwoń do lekarza i się zapytaj co masz teraz zrobić.

Dzięki wielkie za odpowiedź :). Tu już zapracowała moja wyobraźnia, bo całkiem możliwe, że taka sytuacja nie jest w ogóle możliwa, tzn. by okres nadszedł przed końcem tych 10 dni zażywania leku. No zobaczymy, w razie czego będę dzwonić. Póki co mam za sobą 2 tabletki..

Zmień lekarza.Tylko kompletny leniwiec zamiast zbadać hormony - przepisuje je kobiecie bez wcześniejszych badań.Tabletki nie regulują cyklu, one go sztucznie utrzymują tylko i wyłącznie podczas brania - w ten sposób lekarz pozbywa się problemowej pacjentki. Dopóki bierzesz to jasne jak słońce, że wsio będzie regularnie, bo nie masz cyklu.Problem powróci ze zdwojoną siłą jak zachcesz zajść w ciążę a wtedy lekarz zatrze łapki, bo będzie zarabiał na Tobie ponownie.

ngLka i tego się właśnie obawiam :(. Jest to mój trzeci ginekolog, dwaj poprzedni zlecili co prawda badania hormonalne, potem brałam długo długo Luteinę i Ergolaktynę, było lepiej, ale nie idelanie. Jednak jak skończyłam je łykać, problem powrócił. Boję się, że teraz będzie tak samo.. A jak myślisz, lepiej pozostawić sprawę tak, jak jest, czyli nic nie brać, czy zaczynać z Diane i zastanawiać się co będzie dalej? Dużo osób mnie straszy, że jak nie będę tego leczyć, to o dzidziusiu mogę zapomnieć, ale jak czytam o Diane, to wcale to lepiej nie wygląda. Sama nie wiem co dalej..

Niektóre schorzenia leczy się latami (np endometrioza). Niektóre - całe życie a niektóre tylko, gdy chce się zajść w ciążę (np PCO).Myślę, że przepisanie Ci antykoncepcji hormonalnej (tabletek) do których wcześniej nie wykonało się badań w celu dobrania (przez tego konkretnego lekarza) może Ci jeszcze bardziej zaszkodzić. Źle dobrane tabletki rozwalają gospodarkę hormonalną.Myślę, że lepiej wrócić do lekarza, który zlecał badania hormonalne i robił monitoring cyklu (USG przezpochwowe) bo tylko takie działanie świadczy o tym, że lekarz bierze pod uwagę Twoje dolegliwości i szuka realnej przyczyny.Jeśli masz dość to wrócić do tego lekarza, który zlecił badania i powiedz mu, że chcesz zacząć stosować tabletki. Taki lekarz przynajmniej dobierze je do poziomu Twoich hormonów czym Ci nie zaszkodzi. Przynajmniej.Nie jestem przeciwniczką tabletek samych w sobie, wszystko jest dla ludzi ale trzeba dobrać a nie rzucać nazwą i stosować u Pacjentki jak u królika doświadczalnego - czyli albo po odstawieniu wróci jak było (bo na pewno nie wyleczy) albo jeszcze bardziej pogorszy. To już wybierz pierwszą wersję (dopóki bierzesz cykl jest sztuczny a jak przestajesz to sprawa się przynajmniej nie pogarsza). A to to już tylko u lekarza, który traktuje Ciebie jako Pacjentkę - poważnie. Zleca badania, robi je, po prostu myśli.

Dziękuję za obszerną odpowiedź :) O matko, teraz mam o czym myśleć. Ten, u którego teraz byłam ma świetną opinię, nie słyszałam ani jednej złej, choć wiem, że jedną złą już ja mogę powiedzieć, a mianowicie brak badań hormonalnych. W moim przypadku usg przezpochwowe nie jest możliwe, więc ten Pan robił mi przez powłoki brzuszne. Wszystko wyszło na nim ok, choć wiadomo jest ono o wiele mniej dokładne, więc stwierdził, że tu jedynie hormony wchodzą w grę. Oglądał moje wcześniejsze wyniki hormonów i na tej podstawie przepisał mi te leki. Planujemy z moim przyszłym mężem niebawem dzidzię i bardzo bym chciała, by to właśnie ten lekarz poprowadził moją ciążę, dlatego go wybrałam.

Jeśli chodzi o powrót, to poprzednich lekarzy, to niestety nie wchodzi w grę, bo mieszkam teraz w innym mieście.

Gość soskaw
ja mam identyczny problem jak Ty! wiele lat sie lecze! diane bralam jakies 5 lat,teraz takze luteine. dopiero rok temu poszłam do endokrynologa i oni znalezli prawdziwa przyczyne moich dolegliwosci a mianowicie nadnercza-Tobie takze radzę! cóż z tego ze zrobisz badania hormonalne na których wyjdzie np za duzo testosteronu i malo progesteronu! wazne jest zdiagnozowac co jest tego przyczyna np. własnie nadnercza lub jajniki! moim zdaniem nowy ginek. nie musiał robi cci kolejnych badan skorow widział poprzednie wyniki i poznał Twoja historie choroby zwłaszcza ze problemy masz od wielu lat! wiec mysle ze wcale nie jest złym lekarzem, radze jednak skonsultowac sie takze z endokrynologiem!

A czy kiedykolwiek usłyszałaś diagnozę? Choćby po wynikach badań hormonalnych?

Gość malamiii
Radzilabym rozejrzec sie za nowym lekarzem ginekologiem-endokrynologiem...

Gość soskaw
a tam! juz przestancie dziewczynie w glowie mieszac! jzu wy sie najlepeij na wszystkim lepiej znacie! bo koles jest tepy i nie wie co w trawie piszczy! moze idz do gienia i powiedz mu ze na kafeterii Ci doradzili powtórzyc badania hormonów! ludzie dajcie spokój!

Gość soskaw
wiem ze sa różni lekarze ale troche zaufania! nie wierze ze za kilka miesiecy nie kaze Ci skontrolowac hormonów! facet pewnie wie co robi bo takich jak Ty ma wiele wiec wyluzuj, spokojnie! tylko doradzam tego endokrynologa

Gość malamiii
Autorka ma problemy z hormonami a czesto sam ginekolog w takiej sytuacji \"nie wystarcza\" lepiej zeby mial jeszcze specjalizacje endokrynologiczna zeby np wykuczyc nadnercza jako przyczyne problemu

Nie mam zaufania do lekarzy którzy przepisują tabletki na twarz a takich jest cała masa.nikt jej na kafe nie leczy tylko radzi zmienić lekarza. jeśli nie widzisz różnicy, to przeczytaj jeszcze raz.Bo nie trzeba być lekarzem, by wiedzieć, że przepisywanie hormonów bez badania NIE TYLKO hormonów ale i krzepliwości krwi, to pójście na łatwizne i szkoda dla Pacjenta.

Gość soskaw
a Ty doczytałas ze koles obejrzal poprzednie wyniki!!!!!!! sama naucz sie czytac!

A ty chyba nie doczytałaś o krzepliwości krwi. Wróć i odezwij się, jak doczytasz.A ja znikam na film, Autorka sama podejmie decyzję :-)

Gość soskaw
moze minełas sie z powołaniem? na gebe! hehe! przeczytaj dokładnie do zrozumiesz ze nie przepisał ich na gebe!

Gość malamiii
nie ma to jak kulturalna dyskusja :(

Gość soskaw
szkoda słów!

soskaw, a w jaki sposób ten endokrynolog wykrył przyczynę? No i jak teraz wygląda leczenie i z jakim skutkiem? Ja się cieszę z każdej opinii, bo w każdej jest coś prawdziwego. Też myślałam o endokrynologu, może poszukam i pójdę do jakiegoś dobrego by się zajął hormonami, ale tego na pewno nie zostawię - bo jest wspaniałym położnikiem. Komkretnej diagnozy nigdy nie usłyszałam, tylko ogólnie zaburzenia hormonalne.

Gość soskaw
zwyczajnei włancza mi sie agresor jak czytam niektóre wypowiedzi! ale przepraszam! uwierzcie mi ze mieszanie komus w głowie nic nie da! uwazam ze autorka jest rozsadna i sama zorientuje sie wkrótce czy koles jest ok! a takie latanie od jednego do drugiego lekarza tylko czlowieka z rownowagi wytraca!

Co Wy Dziewczyny, nie ma co się kłócić, każda ma prawo napisać, to co myśli :)

Gość soskaw
ja znalazłam we wrocku endokrynologa który jest ordynatorem na oddziale endokrynologicznym w szpitalu wojskowym we wrocku! babka od razu kazala stawic sie do szpitala-tam polezalam jakies 10 dni! przebadali mnie od stóp do główki! powaga! przez całe zycie tylu badan nie mialam! łącznie z tomografia komputerowa. doszli ze to wina nadnerczy-za duzo kortyzolu w moczu-robili mi testy- od roku biore sterydy-ale bardzo mala dawke wiec nie przytylam. stale przyjmuje takze luteine. wkrotce kontrola i zobaczymy jakie skutki!

Gość soskaw
a na pierwszej wizycie babeczka powiedziala mi ze wg niej w gre wchodza 3 rzeczy-nadnercza, jajniki lub przysadka-no i okazały sie nadnercza.

soskaw, to tylko pozazdrościć, że udało się Tobie trafić na taką lekarkę. A Twoje objawy to "tylko" nieregularne miesiączki, czy coś jeszcze?

Gość soskaw
heh, no własnie chyba nie takie tylko-bo moje były kosmicznie nieregularne albo wcale ich nie bylo, poza tym raczej nie zauwazylam innych odchyleń!

Gość soskaw
szkoda ze ni mozesz miec tego usg dopochwowego bo ono takze moze powiedziec wiele np. o jajnikach.moze to byc takze pco, które raczej nie bedzie widoczne na zwykłym usg.

Dlatego tylko napisałam w " ". Udać się do endokrynologa na pewno nie zaszkodzi, choć głęboko wierzę, że ten "nowy" wie co robi. Muszę sobie wszystko przeanalizować, przede mną jeszcze 8 dni brania Duphastonu, więc na rozważania mam pare dni, a potem ta ewentualna Diane.

O dopochwowym nie ma mowy, tak samo o wzierniku nawet najmniejszym, jedynie palec choć z dużym bólem. Taka budowa, niestety. Ale niebawem się to zmieni :), w czerwcu ślub, a potem starania o maleństwo :)