Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MajaKowalska

zwolnienie lekarskie w ciazy a kontrola ZUS

Polecane posty

Gość MajaKowalska

Witam! Mam zagrożona ciążę. Jestem w 6 tygodniu ciąży i dostałam zwolnienie lekarskie. Na zwolnieniu mam napisane, ze muszę leżeć. Wszystkie moje koleżanki będac na zwolnieniu lekarskim w trakcie ciąży i nie tylko były kontrolowane przez ZUS. Czy ja tez będę? A co będzie gdy pójde do apteki lub do sklepu (mieszkam sama, mąż za granicą) i wtedy przyjdzie kontrola?

Nic nie będzie, przecież masz leżeć :-) Zawsze możesz powiedzieć, że wtedy byłaś sama w domu i nie wolno Ci się było podnieść z łóżka :-)

MajaKowalska - siedze na zwolnieniu juz 7 mc ze wzgledu na niebezpieczny zawod jaki wykonuje.Normalnie chodze do sklepu itp.Wynagrodzenie placi mi ZUS i zadnej komisji ani kontrolii nie mialam.

A poza tym kto mówił, że musisz leżeć u siebie w domu? Możesz leżeć u mamy w domu, u dziadka, cioci, babci :-)

Gość zawsze możesz
powiedzieć,że wracasz od swojego ginekologa:) Ja miałam tak ustalone ze swoją lekarką,w razie "W" miałam mówić,że byłam u niej a następnie przyjść po zaświadczenie,że miałam wizytę (trochę zakręciłam:P ale chyba zrozumiesz;):) Ale nigdy nie miałam kontroli:D

No niestety ZUS się przypitala do wszystkiego.. \"A poza tym kto mówił, że musisz leżeć u siebie w domu? Możesz leżeć u mamy w domu, u dziadka, cioci, babci\" -- owszem, ale trzeba zgłosić w ZUSie że się nie przebywa w miejscu zameldowania (w dodatku pisemnie) :o \"Gorzej, jak spotkasz ich przed swoimi drzwiami, gdy będziesz wracać. Wtedy cofną prawo do zasiłku chorobowego.\" -- tak czy inaczej do lekarza czy apteki wolno w przypadku zwolnienia z opcją \"chory może chodzić\", a jak jest leżenie to niestety.. W przypadku tego pierwszego, jak Cię nie zastaną to zrobią odpowiednią adnotację i jak się wytłumaczysz np. tą apteką, to zrobią Ci kontrolę jeszcze raz i wtedy wóz albo przewóz ;) W przypadku leżenia nie ma żadnego usprawiedliwienia na wycieczki. Wiem ze to bez sensu, ale tak do sprawy podchodzi chrzaniony ZUS.

ja miałam zwolnienie że mogę chodzić a i tak miałam kontrol z ZUS, w przypadku zwolnienia że musisz leżeć ja bym nie ryzkowała. ZUS na prawdę ostro kontroluje przynajmniej ostatnimi czasy.

Ale trudno nazywac ZUIS \"chrzanionym\"- w koncu tez chca wiedziec, za co placa, no nie?!

bzdury ....Co Wy dziewczyny wypisujecie....1szy raz slysze ze zus bedzie Ci do domu przychodzil i sprawdzal czy lezysz w lozku....ha ha ha ewentualnie po 6 m-cach zwolnienia Twoj zaklad pracy wypelnia specjalne kwestionariusze, w tym jeden otrzymujesz Ty zeby wypelnil go Twój lekarz ginekolog zajmujący sie ciązą.Dodatkowo moga chcieć kopi ę Twojej karty ciązy lub nawet zadzwonic zby podjechal do zusu np.Twoj mąz i dodatkowo okazał oryginał.To tyle. Pozdrawiam

Droga Izo, moja szanowna Mama miała kontrolę Zus w domu. Nie zakładaj, że czegoś nie ma tylko dlatego, że tego nie doświadczyłaś. Matua była wtedy od 6 miesięcy na ciągłym zwolnieniu.

Oj, wiele, wiele razy słyszałam o kontrolach z ZUSu. Lepiej się pilnować i tyle.

Gość kawka112
Nie wiem ktora pani jest taka madra i pisze ze Zus nie kontroluje kobiet w ciazy.Moga skontrolowac Cie w kazdej chwili.