Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nhbh

pomoze ktoś z fizyki?

Polecane posty

Gość nhbh

w ogóle nie mogę sobie dać rady z tymi zadaniami, wszędzie mi jakiś danych brakuje i nie potrafie dać sobie rady :( może ktoś pomoże? tutaj są treści: 1. Kowal kuje żelazo upuszczając na nie 20 razy młot o masie 8 kg z wysokości 1 m. Oblicz przyrost energii wewnętrznej zelaza, zakładając, że nie ma strat energii. 2. Podczas pracy pewnego silnika cieplnego 2/5 ciepła pobranego z grzejnika zostało oddane do chłodnicy. Oblicz sprawność tego silnika. 3. Do 60 l wody o tem. 50 st C. dolewamy tyle zimnej wody o tem 20 st. C, aby kąpiel była możliwa (tj. po zmierzeniu wynosiła 38 st. C). ile należy dolać zimnej wody? 4. Silnik Carnota pobiera ciepło ze źródła o temperaturze T1=2/3 T2 ,wykonując pracę 4*10 do potęgi 6 J. Ile ciepła pobrał silnik w tym czasie? Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję

Gość nhbh
pomoże ktoś ? :(

Gość to nie są trudne zadania
to nie są trudne zadania, naprawdę... czyste podstawienie do wzorów i wyliczenie. Może postaraj się bardziej?

Gość nhbh
staram się ;/ nie potrafie zrobic, prosze pomozesz? :(

1. Skoro nie ma strat energii, to cała energia pochłaniana przez żelazo jest równa energii potencjalnej (wynika ona z działania siły ciężkości) młotka. Ep = Masa * PrzyspiesznieZiemskie * Wysokość, no i jeszcze 20 razy to się odbywa. Przyspieszenie zmieskie wynosi 9.81 Czyli E=8*9.81*1*20 = ileśtam Dżuli 2. 2/5 ciepła oddał, czyli zużył 3/5 ciepła. Zatem sprawność wynosi 3/5, czyli 60% Zaraz Ci dam resztę

3. Bilans cieplny Ciepła woda oddaje tyle ciepła, ile popiera ta zimna. Legenda: Q- ciepło Cw - ciepło właściwe wody Ogólnie: Ciepło=Masa * Cw * RóżnicaTemperatur A teraz tak: (1 litr wody waży 1kg) Q1 (ciepło przekazane przez wode ciepłą zimnej) = 60kg * Cw*(50 st - 38 st) Q2 (ciepło uzyskane przez wode zimną) = x * Cw*(38 st - 20 st) Q1=Q2 (Ciepła woda oddaje tyle ciepła, ile popiera ta zimna.) czyli: 60kg * Cw * 12st = x * Cw * 18st Cw sie skraca, czyli x = (60 kg * 12stopni) dzielone przez 18stopni Stopnie się skracają, zostaje masa wody, jaką musisz dolać, czyli ilość litrów.

Gość nhbh
mam pytanie a jak to drugie z wzory obiliczyc? bo jak daje z wzoru to mi inaczej wychodzi sprawnosc silnika;/ a daje wzor: q1 - q2 / q1 * 100 %

czekaj, sprawdzę

no ok jest: Q1 - to ciepło doprawadzone, czyli całość ciepła (Q1-2/5*Q1) / Q1 czyli (3/5*Q1) / Q1 po skróceniu Q1 daje 3/5 a 3/5 to 60%

W czwartym zadaniu jest coś nie tak... wychodzi jakby miał popierać ciepło z zimnijeszego ciala (fizycznie niemożliwe). Na pewno T1 = 2/3 T2 jest w zadaniu?

Gość nhbh
tak na pewno jest tak : Silnik Carnota pobiera ciepło ze źródła o tem. T1 = 2/3 T2 , wykonując pracę 4*10 do 6 J. ile ciepła pobrał silnik w tym czasie ?

Hmm... a rozumiesz te pierwsze 3, co rozwiązałem? Mam nadzieje, że tak. A co do 3. zadania to może tam jest ok :) Ale muszę poczytać trochę najpierw o silniku Carnota, wiesz ja już szkołę kończyłem jakiś czas temu ;) Poczekaj sekunde jeszcze...

Gość nhbh
tak tamte świetnie zrozumiałam, właśnie teraz nie patrząc sama zrobiłam i wiem o co chodzi ;) bardzo dziękuję :) ok to zaraz tu zaglnadne :)

ech... nie wiem, jak to zrobić :( mnie się tam nie zgadza, moim zdaniem T1 musi być większe od T2, także na chwilę obecną nie wiem, jak to zrobić :(

Gość nhbh
ok, trudno się mówi :) ale dziękuje za pomoc, bardzo dziękuję ;)

proszę :)

Gość nhbh
znalazłam coś takiego, spróbuję na podstawie tego zadania zrobić...moze akurat cos wymyślę

Gość nhbh
sprawnosć silnika ujemna wychodzi :(

Gość nhbh
wie ktos, czy to zadanie jest prawidlowe?

no właśnie na tym problem polega, że wychodzi ujemna sprawność. Dlatego nie umiem tego zrobić. Silnik z ujemną sprawnością to nonsens.

Gość nhbh
a jesliby wyszlo 50 % sprawnosc silnika, a nie -50 % to jak to dalej zrobić?

Gość nhbh
?????

Gość nhbh
wie to ktoś?

Gość nhbh
???