Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

IKSIK80

niedobór wit D3

Polecane posty

Witam. Dziewczyny pomóżcie!! Lekarz mojego 9-cio miesięcznego synka kazał podawać mu wit D3 2 krople na tydzien ponieważ twierdzi. że wit ta jest w mleku, a od wiosny nie podawać w ogóle. Tak mu podawałam, teraz zaobserwowoałam że za każdym razem kiedy śpi poci mu sie z tyłu kark. Syn bardzo szybko rośnie, jest duży jak na swój wiek, do tego ciemie ma duże, prawie mu nie zarasta :( Zaczelam mu podawać jedną krople dziennie, ale boje sie przedawkować. Mój syn miał problemy z żołądkiem, łaknieniem, a nadmiar wit d 3 powoduje brak apetytu...Czy jedna kropla Devikapu dziennie to za dużo? Razem z mlekiem wychodzi 860 jedn na dobę.

Gość ja mam synka 9 miesiecy
i podaje 3 krpole dziennie..

moja ma 11 miesiecy i juz jej sie pozarastalo wsjo ale jej daje jedną krople dziennie vigantolu. 2 krople na tydzien to strasznie malo... moja mala brala nawet do 7 kropelek dziennie jak jej wychodzily zabki.

Mój mały ma 11 miesięcy i podaje 2 krople dziennie wigantolu , lekarka mi mówiła że do roku tak mam podawać. Pierwsze słysze żeby podawać tylko raz na tydzień. Moja starsza córka jak miała niedobór wit.d3 mimo że też podawałam codziennie to lekarz jej przepisał jednorazowo dawke uderzeniową. Powinnaś skonsultować maleństwo z lekarzem.

Ja karmie mlekiem sztucznym, w którym jest witamina D (dziennie Maly spożywa 360 jedn w mleku)

Gość jestem w szoku jaka cena
zrob badania-skad wiesz ze ma niedobor?

Badania zrobie, ale do czasu wyników chciałabym wiedzieć ile Wy dajecie swoim niemowlakom

moja ma 9 miesięcy i mamy przykaz od lekarza, by do roku podawać 2 krople vigantolu

Gość impresja*
moj ma2 lata i jeszcze nie zarosniete -daje 2krople

Ile spożywa? Jakich jednostek? Dla przykładu w mleku Bebiko 1 (tylko takie mam żeby odczytać) jest 1,3 mikrograma witami d3 w 100ml mleka. Zakładając że taki dzidzioł z litr mleka wypije, więc 13 mikrogramów. W 1 kropli Vigantolu jest pi razy oko 16,6 mikrograma. Czyli w mleku dostaje tyle ile dostawałby zażywając 1 kroplę dziennie. A ja dla swojej mam dawać do końca 1. roku życia właśnie 1 kroplę dziennie. Przelicz sobie to tylko na zawartośc d3 w Twoim mleku, bo pewnie jest inna niż w Bebiko 1 ;)

Widze że każdy ma \"swojego lekarza\" - ja dawałam synkowi po 1 kropli vigantolu, ale przestałam jak skończył 6 miesięcy ze względu na to że w mleku NAN jest witamina D3 i od tego czasu nie podaję. Innych witamin z resztą też nie. Ma je naturalnie w zupach, sokach, owocach i warzywach.