Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarno///biała

BPD - mam to i co teraz??

Polecane posty

Gość czarno///biała

http://bpd.szybkanauka.net/ BPD to przede wszystkim nadmierne, niestabilne emocje, a także niestabilność myśli (popadanie w ekstrema, huśtawki nastroju i niestabilny, tj. chaotycznie zmienny, stosunek do innych ludzi, siebie i wszystkiego wokół). Powodem BPD jest zwykle poważne psychiczne/emocjonalne zaniedbanie dziecka lub traumatyczne wydarzenie w dzieciństwie – co pozostawia trwały wpływ na układ limbiczny, pamięć, emocje i postrzeganie własnego "ja". BPD wywołuje zmiany biologiczne w mózgu podobne do zespołu stresu pourazowego, które powodują iż człowiek jest nadwrażliwy, przesadnie nerwowy, nieufny, a czasem zbyt ufny. Osoby z BPD mają słabą pamięć, kontrolę emocji i kiepskie poczucie własnej tożsamości; są zwykle inteligentni, wrażliwi i mają duże możliwości empatii. BPD mocno wpływa na osobowość człowieka, dezorganizuje życie i sprawia, że staje się ono pełne niepokoju, nadwrażliwości, roztargnienia, chaosu, skrajności, nadmiernych emocji, całkowitego braku emocji w innych chwilach, miłości i nienawiści, rozczarowań, panicznego strachu przed opuszczeniem, bliskimi relacjami i bliskością, działań impulsywnych, ryzykownych i prób bezskutecznej ucieczki od samego siebie oraz aktów samo-destrukcyjnych mających na celu powstrzymanie wewnętrznego, psychicznego bólu. właśnie przeczytałam o tej chorobie na stronce, link był podany w innym topiku, a czytając miałam wrażenie, że to wszystko o mnie, idealnie pasuje, no i co ja mam teraz z tym zrobić? zawsze wiedziałam, że coś nie tak ze mną ;/

Gość za dlugie
to jest zbyt dlugie zeby czytac calosc a wiec profilaktycznie mowie ze TAK-JESTES W CIĄŻY, ale zrob test i napisz pozniej jak wyszedl

Co Ciebie skłoniło aby utożsamiać sie z takimi objawami ? To co przeczytałam to jak ulał pasuje i do mnie,ale żaden lekarz nie postawił mi takiej diagnozy !pozdrawiam !

Gość borderka od serca
Tez podejrzewam to u siebie od kilku lat, jednak staram sie ostatnio nie popadac zbytnio w nadawniu sobie etykietek. Jest to zgubne, bo człowiek zaczyna przekładac znalezione opisy w necie nadto co moze zrobic ze swoim zyciem i jak mozna powoli wychodzic z jakiegos stanu depresyjnego. Dlatego nie polecam utozsamiania sie z tym co jest napisane, zazwyczaj bardzo trudno jest potwierdzic ze ktos ma BPD i wiele razy lekarze nie biorą nawet takiej przypadłosci pod uwage. Pytasz co teraz. Przede wszystkim tak jak ktos Ci pisał na innym temacie, musisz sie udac do psychiatry czy psychologa. Nastepnie jakas terapia albo leki, choc to radze brac z rozwagą. Przede wszystkim specjalista, poniewaz samej w pojedynke trudno cos zrobic - trzeba madrzejszej głowy ktora Tobie pomoze, choc wiekszosc roboty bedziesz i tak musiała sama odwalić. Powodzenia :)

Gość mika 92
Ja mam to samo :) opis choroby się zgadza ...u psychiatry się leczę ,a raczej leczyłam (ostatnio mnie wyrzucił za mieszanie leków z alkoholem) ale to nic nie daje ...u psychologów byłam może z 10 ale każdy odsyłał mnie do innego bo nie potrafił mi pomóc ...:) dokładnie nie wiem co mi jest bo za każdym razem diagnoza jest inna ...ale myśle że borderline ...to by wiele tłumaczyło :d