Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

e-mama

Czy ktoras z mam zna niemiecki?

Polecane posty

Mozecie z grubsza przetlumaczyc ten tekst? Slicznie prosze... - Säuglingsalter (0–1 Jahr) Im Säuglingsalter wird ein Schuh, geschweige denn ein Sportschuh, eigentlich nicht benötigt. In den ersten Lebensmonaten wird eine Socke dem Bedürfnis des Schutzes vor Kälte und Witterungseinflüssen am besten gerecht. - Junges Kleinkind (1–2 Jahre) In der Phase des Laufenlernens ist die Anforderung an den Schuh der Schutz vor Witterung und Umwelt. Auf diese funktionellen Aspekte sollte sich ein Schuh in diesem Altersabschnitt auch absolut beschränken. Der Fuß braucht für eine normale Entwicklung keinen Schuh. Über hunderttausende von Jahren hat sich unser genetisches Programm auf eine „schuhlose“ Fußentwicklung eingestellt. Daher sollten Schuhe in dieser Altersstufe extrem weich und torsionsflexibel sein um dem Fuß eine Bewegung wie Barfuß zu erlauben [3]. Besonders eine zu dicke Sohle würde als Hebel zu einer Belastungsänderung des Fußes und des Sprunggelenkes führen, was möglicherweise ungünstige Wachstumsimpulse im Rahmen der Fußaufrichtung setzt [32]. Ob diese Schuhe nun von Sportschuhherstellern oder anderen Kinderschuhherstellern gefertigt werden, sei dahingestellt, die funktionellen Anforderungen sind jeweils die gleichen.

Gość kakoj mienia nie panimaju
a kagda mienia pa ruski gawrit mnogo: eta ja eta wsza ty mnie gryzla tera ja.No i szto ty wskazala?

-wiek niemowlęcy (0-1 roku) W wieku niemowlęcym but jest zupelnie niepotrzebny. W pierwszych miesiącach życia dla ochrony przed zimnem i innymi wplywami atmosferycznymi najlepsza i wystarczająca jest skarpetka. -male dziecko (1-2 lat) W czasie nauki chodzenia but ma spelniac rolę ochronną. W tym wieku but ma sie ograniczac jedynie do tych aspektów funkcjonalnych.Stopa dla jej prawidlowego, normalnego rozwoju nie potrzebuje buta.Przez ponad setki tysięcy lat nasz genetyczny program byl nastawiony na rozwój stopy bez uzycia obuwia. Dlagtego buty w tym przedziale wiekowym powinny byc bardzo delikatne i elastyczne i byc takie dla stopy jak gdyby była boso. Zwlaszcza zbyt grube cholewki moglyby prowadzic do zmiany obciążenia stopy i stawu skokowego, co zaladaloby niekorzystny impuls wzrostu w ramach prawidlowego ustawienia stopy. I niewazne czy te buty sa produkowane przez wytwórców obuwia sportowego czy innych producentów obuwia dziecięcego. Fuinkcjonalne wymogi są te same. Prosze bardzo :) oj jak ja daawno niczego nie tlumaczyłam:)

Adamisia - bardzo Ci dziekuje! I przy okazji zycze zdrowych i spokojnych Swiat Wielkanocnych!

Gość chętnie pomogę
Moze troche dokladniej niż z grubsza:) Niemowle ( do 1 roku życia) w wieku niemowlęcym but a juz tym bardiej but sportowy jest całkowicie zbyteczny. W pierwszych mcach funkcję ochrony przed zimnem itp w zupełności spełnia skarpetka. Małe dziecko (1-2 lata) W tej fazie nauki chodzenia jedyny wymóg stawiany przed bucikami dla dizecka to ochrona przed zmianami niedogodnościami pogodowymi i otoczenia. W tym okresie należy ograniczać noszenie butów. Stopa do prawidłowego rozwoju nie potrzebuje butów. Przez tysiące lat nasz system genetyczny nastawił się na "bosy" rozwój stop. Dlatego buty w tej fazie rozwoju powinny uniemożliwiac skręcenie kostki i umożliwiac takie poruszanie się jakby dziecko chodziło boso. Szcególnie zbyt gruba podeszwa może tak jak dźwignia pochyła prowadzić do zmiany obciążenia stopy i stawu skokowgo, co mogłoby powodować niekorzystny wpływ na ukształtowanie stopy. Niezaleznie czy buty są wyprodukowane przez producenta obuwia sportowego czy producenta odziezy dla dzieci, wymagania stawiane obuwiu sa identyczne.

Drugiej mamusi takze bardzo dziekuje! To mile ze znalazlyscie czas i zechcialyscie mi pomoc! Jestem bardzo wdzieczna!