Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hier kommt die Sonne

prezentacja z polskiego-pytanie

Polecane posty

Czy w literaturze podmiotu musi sie znaleźć jakaś książka spoza kanonu lektur? Jeśli będą same lektury - 4 lektury to będzie to jakoś goprzej wdiziane i ocenione?

to będzie niezaliczone - pozycja spoza lektur jest obligatoryjna. Jej brak oznacza niespełnienie podstawowych wymagań prezentacji.

naprawdę? Nie miałam pojęcia o tym :O Nikt nam w szkoile o tym nie mówił :O

Gość siemacie ludzie
robią cię w bambuko stare ciotki

Gość matura 2007
a ja nie mialam zadnej ksiazki innej niz lektury i zdalam na 20pkt. Pierwszy raz slysze zeby to bylo wymagane. Zreszta spytaj sie swojej polonistki, nam wszystkim sprawdzala caly konspekt a przynajmniej bibliografie

u nas babka mowila ze lepiej zeby byly omawiane lektury bo jak egzaminator nie doczyta jakiejs lektury ktora sobie wybralas to pozniej moze byc problem jedna dziewczyna chciala wybrac ksiazke poza kanonu, babka jej odradzila bo to byla jedna z nowszych ksiazek

no , nie moja wina że tak wygląda matura ustna z języka polskiego:P Niewątpliwie jednak nie jestt o tak, że wszystko było omówione na lekcji, jeszcze ztreba to sobie ułożyć - samemu:)

co to za licea zeby odradzac cos nowszego i innego niz jest na lekcjach? moze to tylko w moim liceum kazali sie troche przylozyc i napisac cos bardziej rozwinietego:o

to są licea dla przyszłych zaocznych studentów prywatnej wyższej szkoły makijażu i marketingu :classic_cool:

aha, chciałąbym coś wybrać, ale nie wiem co i nie wiem czy 5 ksiażek nie będzie za duzo...

zreszta, nie wszystkie tematy sa omawiane na lekcjach. ja mialam np temat o gotyku i tworczosci o nim w literaturze, poezji i malarstwie. i chyba tylko jedna pozycje z malarstwa mialam, o ktorej bylo cos wspomniane na lekcjach... no ale grunt to isc na latwizne:P

Gość to bzdura
- nie trzeba miec koniecznie pozycji spoza lektur!! moim zdaniem to akurat obojetne..

Gość okulary przeciwsłonecze
bezsens to co gadacie :o Możesz wybrać książki jakie Ci się żywnie podoba, nieważne czy to lektury czy nie lektury. Wręcz moim zdaniem dawanie samych lektur jest oklepane, bo mnóstwo ludzi ich uzyje i się znudzą egzaminatorzy wałkowana w kółko prezentacją przez każdego. I jeszcze jedno -bierzesz nową książke? co za problem? Nikt nie powiedział, że lepiej jej nie brać, bo to brocha komisji by książki przeczytać, a jeśli ich nie przeczytaja to ich sprawa i pytania jakiegoś kosmicznego Ci z tego powodu nie zadadzą. Ja biorę 2 książki, ktorych oni w 100% nie przeczytają, bo ich nie zdobędą po prostu. I nie widze problemu

ja mam 5 :P polonistka mówi, że za dużo, korepetytorka że w sam raz :P mam jedna pozycje z lektur, 2 dość znane dość książki i 2 teoretycznie nie do zdobycia :P

mysle ze nie musi, ja nie mialam i poszlo calkiem dobrze, to wszystko zalezy od egzaminujacych ;) ale naprawda nie jest to az tak wymagane,pozdro

a co znaczy " teoretycznie nie do zdobycia" ?:D:D

a to, że sa nowe, drogie i zostało ich malo wydanych w Polsce :p juz wiesz co? ;) korepetytorka mi je dała mówiąc, że egzaminujących na 90% ich nie przeczytaja :D:D:D

idę o zakład, ze egzaminującym w ogóle nie będzie sie chciało czytac ksiązek, spoza kanonu lektur, które już mają przewałkowane:) taka prawda ja biorę 3 lektury, 1 belletrystykę, 2 obrazy, kadr z filmu i rzeźbę nie wiem czy nie za dużo sobie nawaliłam:) najwyżej mi zaprzyjaźniona polonistka poprawi pracę acha, i przybijcie piątke dziewczyny mało kto teraz pisze samodzielnie prezentację kazdy sie wymawia, że to "strata czasu" lenie, którym sie tyłka nie chce ruszyc:D

ja mam temat z literatury więc mogę oprzec sisę jedynie na dziełach literackich:)

z literatury co nie oznacza ze z lektur. ale kazdy robi jak uwaza...

a tak w ogóle dziękiza zainteresowanie tematem i odpowiedzi:)