Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość herba selasje

Duze miasta 1!!!!!! problem

Polecane posty

Gość herba selasje

pisze prace na temat aglomeracji miejskich , i zastanawaim w warunkach polskich co oznacza duze miasto, jakie spełnia funkcje itp. Przyjałam iż duze maista w Polsce to te w liczbą mieszkanców powyzej 200 tyś i tu pojawia sie klops bo nei które miasta wojewódzkie w Polsce sa małe ( Np Opole czy Rzeszów)a nie które niewojewódzkie maja powyzej 200 tyś ( briere która przyjełąm) Np. Radom czy Czestochowa. Wniosek nasuwa sie jeden niektóre prowincje miały szceście inne maista maily pecha> wSzwecji przyłaem granice 100 tys jako duze miasto w Niemczech 300 tyś , w usa 500 tys a w Polsce sie pogubiłąm, gdyz neiktóe mniejsze maista spełniaja funkcje naukowe, kulturowe czyli są takimi regionalnymi metropoliami .A wy co sadzicie czy liczba mieszkańców ma kluczowe znaczenia waszym zdaniem przy koncepcji tworzenia silnych metroploii w Polsce ?? Czy bardziej liczy sie funkcja edukacyjno-przemysłowo-kulurowa jaka spełnia dany ośrodek w danym regionie??

Gość akzer
W Polsce duże miasto ma powyżej 400 tys mieszkańców. Miasta srednie sa od 100- 400 tys . mieszkańców. Ponizej 100 tys sa to miasta małe.

Gość akzer
W Polsce jest 7 dużych miast : Warszawa 1 700 500 Mazowieckie 2 Łódź 778 200 Łódzkie 3 Kraków 733 100 Małopolskie 4 Wrocław 632 200 Dolnośląskie 5 Poznań 581 200 Wielkopolskie 6 Gdańsk 456 700 Pomorskie 7 Szczecin 415 700 Zachodnio-pomorskie

Gość herba selasje
przyjmujac tą granice mamy tylko 7 duzych miast, skoro w niemczech przyjełam 300 tysiecy to nie moge w polsce przyjac 400 tysiecy ( albo zmienic cłakiem koncept) :-( zauważ ze ponad połowa miast w Polsce nia ma 100 tysiecy , w takim razie te ośrodki sa twoim zdaniem wioskami????

Gość akzer
tutaj sa dane z 2007 r. Warszawa 1 702 139 517,22 mazowieckie 2. Łódź 760 251 293,25 łódzkie 3. Kraków 756 267 326,80 małopolskie 4. Wrocław 634 630 292,82 dolnośląskie 5. Poznań 564 951 261,85 wielkopolskie 6. Gdańsk 456 658 261,62 pomorskie 7. Szczecin 409 068 300,77 zachodniopomorskie

Gość herba selasje
druga rzecz nie podba mi sie to : Miasta srednie sa od 100- 400 tys . mieszkańców. zbyt duza róznica Miasta takie jak Lublin czy Bydgoszcz śa nuieporównywalnie wieksze i waniejsze niz Kalisz czy Włocałek, wieksza miedzy nimi przepaśc niz miedzy Gdanskiem a Warszawa nie sadzisz?

Gość W Polsce tylko Warszawa
inne "miasta" to takie pipiduwy że nawet nie ma co wspominać

Gość pan z bydgoszczy
Ktos kiedys powiedzial - Moje miasto to bialystok

Gość herba selasje
nie ejstm idiota i z wikipedii potrawei korzystaća raczej z danych GUS a ludnosc Polskich miast znam na pamiec ...a\forum skyscraper w istocie jest ciekawe :-) sadziłem ze właczycie sie do dyskusji ale cóz chyba nie czytacie uwaznie pierwszego posta

Gość Wielki Strach
A co powiesz na Białystok? Nie jest wielkie wg twojej klasyfikacji, bo niedużo mu brakuje do 400 tys, ale jedyne duże miasto na północnym wschodzie i jedyne ważne.

Gość herba selasje
do W Polsce tylko Warszawa- a byłeś kiedyś w skandyniawii :-)

Gość moze przez to twoja
praca zyska - bedziesz musiala opisac to co powiedzialas w pierwszym poscie, dzieki temu nie bedzie jednoznaczna i nudna ... jesli to dobrze rozegrasz ... nie zamjmu sie sztywnymi podzialami zajmij sie wartoscia spoleczna / kulturowa .itd. miast spelniajacych funkcje duzych bedacych w otoczeniu wiosek czy malych miast aha- i radzilabym nie robic jednak bledow w magisterce

Gość herba selasje
do Wielki Strach- no wałsnie co ja powiem wg mojej kalsyfikacji przyjełam ze pioslce duze maista to takkei powyżej 200 tysięcy :-) wiec Biłystok spokojnie jest moim zdniem duzym maistem, spełnia wazne funkcje w swopim rejonie ale z tymi 400 tysiecami to ześ mocno przesadził Białystok ma neicałe 300 tys mieszkanców (dane GUS grudzień 2007) :-)

Gość akzer
Juz odpowiadam . JEzeli chodzi o miasta srednie to w skali swiatowej sa to miasta od 500 tys - 1 mln . Duze miasta mają od 1- 5 mln . Wielkie aglomeracje Mają powyzej 5 mln mieszkancow. Wiec te 100 tys to i tak jest nieprawdziwe , bo to jest miasto małe. No , ale w skali kraju mozna powiedziez ze ma srednia wielkosc.

Gość herba selasje
moze przez to twoja- dziekuje ale to nei magisterka to zwykły esej :-)

Gość akzer
W Polsce wiekszosc miast jest mała i tyle. Ja bym nie nazwał czegos co ma 50 tys mieszkancow miastem srednim. BO to jest miasteczko , a nie miasto.

Gość herba selasje
akzer- to sa mocnao napompowane dane biorace pod uwage srenia swiatowa , wiadomoze takei Chiny dczy Indie gdzie sa megapolisy zawyzaja srednia, idąc tym tokiem myslenia w Szwecji, Norwegii, Finlandii, Islandii, Irnandii i kilkudziesieciu innych dobrze rozwinietych krajach nie ma ani jednego duzego miasta:-) trzeba wizasc pod uwage funkcej edukacyje, kulturowe, gospodarcze, administracyje pod uwage a nie sucha liczbe mieszkanców i aglomaracje które tworza te miasta

Gość Wielki Strach
z tymi 400 tys.to żeś mocno przesadzil--->ale ja mam na myśli to, że tutaj przyjeżdżają z calego wojewodztwa uczniowie do szkół średnich i mieszkają na stancjach bez meldowania się, a także studenci, więc tych mieszkańcow faktycznie jest dużo więcej, no ale Tobie na pewno chodzi o mieszkańców zameldowanych na stale.W tym przypadku masz rację.

Gość kryterium liczby mieszkańców
nie do końca określa "wielkomiejkość".......katowice są po południu wyludnione, zresztą tam sami bandyci miasto bez nocnego życia, turystów, pubów, prestizowych and renomowanych uczelni itp to nie miasto tylko wioska lub jak wolisz blokowiskowa pustynia

Gość akzer
Katowice nie sa duzym miastem . SA srednim w skali Polski. Duzych miast jest tylko kilka .

Gość herba selasje
przepraszam za błędy ale jakoś nie mogę przestawić sie na nowa klawiaturę :-)

Gość herba selasje
akzer- bnei zgadzam sie z twoja klasyfikacja "średnich" miast - jest bez sensu :-)Uznajesz za średnie miasta Katowice, Lublin , Bydgoszcz, Białystok a zarazam wg twojej kalsyfikacji do tej grupy ( tzw. średnich ) wsadzasz Kalisz, Tarnów, Płock czy Włocławek.Moim zdaniem to jakieś nieporozumienie. Katowice sa jak na warunki Polskie dużym miastem!

Gość do akzer
troszkę nieaktualne dane: obecnie Kraków wyprzedził Łódź pod wzgl. liczby mieszkańcow. :classic_cool:

Gość herba selasje
Krakó wyprzedził łódż - pierwsze słysze??? a skad masz takie dane?

Gość akzer
Gliwice - według twojej klasyfikacji sa srednim miastem . KAtowice duzym . Tylko ze w Gliwicech jest Politechnika śląska . NAjwazniejsza uczelnia wyższa na Sląsku Bez sensu .

Gość do akzer
trzeba być na bieżąco z informacjami a jeśli nie to google sie kłania. :p

Gość akzer
nie mozna wiec powiedziec ze KAtowice sa duzym miastem . Bo to tylko jedno z miast na SLasku wcale sie nie wyrozniające.wielkoscia specjalnie. KAtowice sa zbyt małe zeby powiedziec ze Zabrze jest srednie a KAtowice juz duze. SAm znam Katowice i dla mnie to tylko kolejne miastow Gopie , a nie aglomeracja .

Gość akzer
do akzer . Wiem ze tak jest . Dlatego podalem na dole ze sa to dane z 2007 roku .

Gość GOP to nie aglomeracja
tylko raczej konurbacja.