Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syla200

jakie znacie przesądy slubne?

Polecane posty

Gość syla200

sprobujmy zlozyc wszystkie do kupy :)

Gość syla200
nikt juz nie wierzy w przesady? ja znam taki buty przyszłej panny młodej powinny być "pełne". Widoczne czubki palców, bądĄ pięty wróżą nieszczęście

Gość Bananofee
Nio pierwszy, ze Pan Mlody nie powinien widziec sukni Panny Mlodej przed slubem, wydawalo mi sie, ze to juz minelo, ale jak sie okazalo w Salonie z sukniami, jednak prawie kazda z nas w to wierzy :D

Gość syla200
no ten przeadzik sie w nas wszystkich zadomowil a co powiecie na ten? pod żadnym pozorem młodsze lub niezamężne kobiety nie powinny przymierzać sukni przyszłej panny młodej - grozi to bowiem staropanieństwem

Gość Bananofee
Cos mi sie obilo jeszcze o uszy z perlami, ale jakos w to nie wierze, ale kiedys moja kuzynka (wredna) przegladajac zdjecia slubne kogos rzucila txt "z perlami do slubu??", ale chyba nie dziala, bo tamta para to juz z 15lat po slubie :)))

nie można mieć pereł, bo przynoszą łzy, pani młoda powinna mieć w bycie pieniążek, no i oczywiście mieć coś starego, nowego, pożyczonego i niebieskiego

Gość Bananofee
Czyli jednak cos na rzeczy z tymi perlami :)

Gość syla200
nie mozna miec naszyjnika z perel bo perly to lzy tak slyszlam

Gość laaaaalllaaaaa
widze ze nikt juz chyba w przesady ni wierzy, kazdy raczej sie zastanawia bardziej nad wygladaem i otoczka wszystkiego - chce miec perly bo mu sie podobaja to je ma - bo sa drogie i inni beda mu zazdoscic

Gość a ja zauwazylam
ze bardzo wiele dziewczyn wybiera suknie ze swoimi facetami, ajkos ignorujac ten przesad. mnie przyszly maz takze pomogl w wyborze :) perly to lzy, ale gdybym miala piekna bizuterie z perel to bym ja zalozyla :) a jejden chyba najglupszy przesad, to jaka pogoda w czasie slubu takie cale zycie... glupie :)

W polskiej tradycji deszcz na ślubie to łzy przez całe późniejsze życie, a np w Hiszpanii to dobra wróżba, oznacza szczęśliwe życie:) To tylko dowodzi temu jakim krajem jest Polska:) I pamiętajcie, jeżeli po drodze do kościoła napotkacie lecące stado wron, to też oznacza straszliwego pecha:-O Nie zapomnijcie też o zaszyciu w ślubnej sukni kryształka cukru - to gwarancja słodkiego życia. :-D :-D :-D No i mój ulubiony przesąd: w maju ślub, szybki grób:-D

Gość syla200
fajne z tym majem zapamietam!!! nie wolno tez dawac przed slubem przymierzac obraczek komus innenu bo ta osoba moze zostac stara panna

Gość laolaila
a ja bede miala perly, na szyji, w uszach i na palcu :D slub tez chcialam w maju ale za to rodzina chciala mnie ukamienowac :) wiec bedzie czerwiec Ale tak jak wiekszosc nie dam przyszlemu zobaczyc suknie, bede miala cos nowego, starego, pozyczonego i niebieskiego. Pieniadz w bucie sobie daruje, i tak nie bedzie mi wygodnie na obcasach.

A ja słyszałam jeszcze ze bukiet pani młodej nie moze byc z róz bo róze mają kolce i bedą ranic przez całe zycie

Gość no i noc przed ślubem
buty powinny stać na parapecie. swoją drogą, ja przymierzałam wiele sukien ślubnych, nieswoich, jak byłam młodsza. też mi mówiono, że to dobrze nie wróży, ja miałam to gdzieś. dziś sama sie szykuję do ślubu i wątpie by coś mogło zagrozić temu :P mój pan młody też nie będzie widział sukni ślubne, ale raczej z powodu by mieć fajną niespodziankę. słonce czy deszcz? tez słyszałam że raz to deszcz pech a raz szczęście. z tymi przesądami to jest tak, że człowiek je tworzy by usprawiedliwić swoje nieszczescie/szczescie w życiu.

Gość jakie wesele takie malzenstwo

Gość może i coś w tych
przesądach jest... Moje małżeństwo to droga przez mękę...ale nie żeby mąż nie taki, nie dobry czy coś tam, życie się pukładało nie tak jakbym tego chciała. Małzeństwa nie ma. Były perły i była nawet burza w ten dzień - o deszczu nie wspomnę(lało jak cholera). Może więc coś w tym było. Ale wiecie co? Nie warto wierzyć w przesądy bo gdy w nie wierzymy to one się sprawdzają. Jeśli o czymś nie wiemy to omija nas to szerokim łukiem :)

Gość poprostu sobei wmawiasz ze
mialo to zwiazek z twoim pozniejszym zyciem. czyli sie usprawiedliwiasz. moj brat sobie zarzyczyl wrecz burze. i mial. jak skladal przysiege trzaskalo na okolo kosciola. wyszlismy juz sloneczko swiecilo. jest szczeslwiy, jego malzenstwo bardzo dobrze sie uklada juz tyle lat.

WYBÓR MIEJSCA I TERMINU * najlepiej pobrać się w tych miesiącach, w nazwach których pojawia się litera "R" * za wyjątkowo sprzyjający szczęściu termin uznawany okres uznawane są Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne oraz Karnawał * bardzo dobrze jeśli ślub odbędzie się w kościele w którym chrzczono Pannę Młodą * godzina złożenia przysięgi małżeńskiej powinna być okrągła, np. 16:00, 17.00 (itd.) * odradza się składać przysięgę ślubną w maju i listopadzie * szczególnie nie zaleca się w czasie adwentu i wielkiego postu oraz 1 kwietnia (Prima Aprilis) * najlepiej na dzień ślubu wybrać sobotę; tylko najmniej przesadni decydują się na zawarcie związku małżeńskiego w poniedziałek (ponieważ "od poniedziałku nie warto zaczynać") czy w piątek (bo "w piątek zły początek"); również środa jest dniem szczęśliwym. UBIÓR * suknia ślubna swoją biel zawdzięcza prawdopodobnie królowej Wiktorii, kolor ten oznacza niewinność panny młodej i odpędza złe duchy (żadna kobieta poza nią nie powinna być w bieli, nawet jeśli sukienka tej najważniejszej jest innego koloru, np. kremowego) * ślubną koszulę dla przyszłego męża powinna kupić Panna Młoda * buty ślubne dla przyszłej żony powinien kupić Pan Młody * buty Panny Młodej przynajmniej dzień przed ślubem powinny postać na parapecie okna (żeby szczęście w nie weszło, oraz powinno to zapewnić ładną pogodę w dniu ślubu) * Pan Młody nie powinien pomagać wybierać, ani nawet widzieć sukni ślubnej aż do samego ślubu (małżeństwu grozi niezgoda) * Panna Młoda nie może sama szyć sukni ślubnej, jak również pomagać w jej wykonaniu * suknia ślubna może być zakładana wyłącznie do niezbędnych przymiarek * robiąc przymiarki sukni Panna Młoda nie powinna oglądać się w lustrze kompletnie ubrana, powinna zdjąć cokolwiek ze ślubnej garderoby * Panna Młoda nie powinna nikomu pozwalać przymierzać swojej sukni, szczególnie pannom, gdyż grozi im to staropanieństwem * druhna, która zakłada przyszłej żonie welon, (chroniący przed zawistnymi spojrzeniami ludzi) musi być panną * w dniu ślubu Panna Młoda powinna mieć na sobie: o coś białego - symbol czystości i wierności (biel jest zarezerwowana wyłącznie dla Panny Młodej) o coś niebieskiego - najczęściej podwiązka, która zapewnia potomstwo i wierność męża o coś używanego - co zapewnia w razie przyszłych kłopotów pomoc najbliższych - o coś pożyczonego - koniecznie od osoby szczęśliwej w małżeństwie, zapewnia to sympatię i dobre stosunki z teściami (najprościej jest pożyczyć od przyjaciółki bądź od kogoś życzliwego biżuterię pasującą do sukni ślubnej) - o coś nowego - o to najłatwiej, gwarantuje bogactwo * odradza się Pannie Młodej zakładać coś różowego, ponieważ kolor ten tym dniu szczęścia nie przynosi * podarte ślubne ubranie nie zszywa się (wróży to łzy i nieszczęście), w takim wypadku rozdarcie lepiej spiąć agrafką * obrączek nie należy zakładać i przymierzać przed samą ceremonią * obrączki należy nakładać na serdeczny palec prawej ręki, zdecydowanie odradza się zakładać na palec środkowy (wróży to zdradę) W DRODZE * Młodych do ślubu może wieźć wyłącznie mężczyzna (kobieta to bardzo zły znak) * Pan Młody, a tym bardziej Panna Młoda nie może wieźć się sam do ślubu * ładna pogoda jak i padający w dniu ślubu łagodny deszcz to dobry znak (deszcz to boże błogosławieństwo) * błyskawice, grzmoty i czerwone niebo niczego dobrego nie wróżą ("gniew boży") * dobrze jeśli podczas drogi do kościoła zobaczymy gołębia lub srokę, a jeszcze lepiej latające na pogodnym niebie co gwarantuje pomyślność i szczęście * widoku kruków i wron zdecydowanie unikać * jeśli czegoś zapomnieliśmy w żadnym wypadku nie należy się wracać do domu samemu, wskazana jest pomoc rodziny lub znajomych * droga powinna odbyć się baz żadnych dłuższych postojów, gdyż może to zaważyć na przyszłym pożyciu małżeńskim * W niektórych regionach Polski, szczególnie w mniejszych miejscowościach, w drodze do kościoła orszak weselny zatrzymują tzw. "bramy".;Młodzi mogą się udać w dalszą drogę, jeśli Pan Młody "wykupi" się butelką wódki i czasami słodyczami dla najmłodszych; więcej postawionych bram oznacza że Panna Młoda jest bardziej "cenna" * Panna Młoda nie powinna przechodzić pod wiszącym na sznurkach praniem, ponieważ może to spowodować komplikacje przy porodzie (pępowina może zawinąć się wokół szyi dziecka zagrażając jego życiu) W KOŚCIELE * próg kościoła przekraczamy prawą noga * do ołtarza idziemy bardzo ostrożnie, bo potknięcie to bardzo zła wróżba * podczas uroczystości Panna Młoda powinna mieć przy sobie kryształek cukru oraz okruszek chleba, (najczęściej zaszyte w podszewce) oraz pieniążek włożony do buta przez przyszłego męża, co zapewnia to dostatek * Pan Młody powinien mieć przy sobie pieniądze, które gwarantują dostatnie życie * idąc spokojnie i powoli do ołtarza należy się uśmiechać, bo – jak mawiają nasze babcie, "jaka droga do ołtarza takie przyszłe życie" * łzy wzruszenia i szczęścia oznaczają że przyszła żona nie będzie płakać w małżeństwie, a wszystkie dni przepełnione będą radością * upuszczone na podłogę, obrączki może podnieść jedynie ksiądz, ministrant lub świadkowie * jeśli świece przy ołtarzu płoną jasnym płomieniem w górę jest to dobry znak, gdy kopcą i miotają - wróżą problemy w związku, jeśli zagasną - rozstanie * jeżeli podczas ślubu Panna Młoda nakryje brzegiem sukni but Pana Młodego - będzie on wówczas "pod pantoflem" * jeżeli mąż założy obrączkę żonie do końca palca, będzie to oznaczać że to on będzie dominował w rodzinie * obrączkę powinno się założyć się na serdeczny palec; włożenie jej na palec środkowy może wróżyć zdrady * przewagę w małżeństwie można również sobie zapewnić układając odpowiednio dłoń przed przykryciem przez księdza; dłoń, która znajdzie się na górze, zapewni jej właścicielowi przewagę. * po sakramentalnym TAK, mąż powinien czule pocałować żonę, aby zapewnić żonie dozgonną wierność * osoba która pierwsza powstanie z klęczek przy ołtarzu, będzie kierować także w małżeństwie * kto okręci swojego małżonka przy odchodzeniu od ołtarza, „będzie górą” w małżeństwie * ta osoba która po wyjściu z kościoła zbierze więcej rzucanych w Nowożeńców przez gości na szczęście drobnych monet, będzie zajmowała się budżetem; należy zebrać wszystkie monety * rzucanie Nowożeńców ryżem ma zapewnić płodności i rychłe, udane potomstwo * jako pierwszy życzenia Pannie Młodej powinien składać mężczyzna (np. Świadek) * życzenia złożone przez obcą, przebywającą przypadkowo w kościele osobę gwarantują szczęście i powodzenie na całe życie NA SALI * przy wejściu na salę Panna Młoda nie może się potknąć aby nie sprowadzić nieszczęścia na siebie i nową rodzinę, dlatego aby tego uniknąć Pan Młody przenosi żonę przez próg * po przywitaniu przez rodziców "chlebem i solą" należy rzucić za siebie związane ze sobą tasiemką kieliszki, tak aby się rozbiły, a następnie wspólnie je posprzątać; ta osoba, która będzie używać szufelki, zamiast zmiotki będzie przewodzić w związku * w dniu ślubu czym więcej tłuczonego, tym lepiej dla Pary Młodej w przyszłości * pierwszy taniec należy do Nowożeńców; plączące się kroki oznaczają że w życiu będzie podobnie, małżeństwo będzie niezgodne i małżonkowie będą zmierzać w różne strony; Goście weselni przyłączają się do nich w połowie tego występu lub dopiero przy drugim tańcu. * wróżby związane z oczepinami nie dotyczą już nowożeńców; panny łapią rzucaną przez Panią Młodą welon, podwiązkę lub bukiet, a kawalerowie rzucaną przez Pana Młodego muszkę; tym osobom które je złapały wróżone jest szybkie małżeństwo ŚWIADKOWIE * Druhna Panny Młodej nie może być w dniu ceremonii w ciąży * Świadkowie na ślubie powinni być stanu wolnego, oraz nie może to być para, bo przyniesie im to pecha i z pewnością się rozstaną; para bowiem tylko raz powinna stawać razem przed ołtarzem - na własnym ślubie. Pozdrawiam cieplutko :) http://o-slubach-i-nie-tylko.blog.onet.pl

Gość może i coś w tych
nie wmawiam sobie :) Nie wierze w przesądy i nie one przesądzają o życiu. Mówie tu o o tym jaki zaszedł związek pomiędzy tą burzą i perłami a moim małżenstwem. I z pewnością rozpadu nie tłumaczę tym co zaszło w ten dzien

niektore przesady ciekawe ;P przeczytalam, ale nie mam zamiaru sie jakos specjalnie przejmowac ;) gdyby kazda para mloda chciala sie przystosowywac do kazdego przesadu to chyba by jeszcze przed slubem na glowe dostali, a jak tu potem zyc dlugo i szczesliwie? :P