Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bukla1980

CZY JEST W OGÓLE SENS...

Polecane posty

Gość bukla1980

robić test ciążowy 7-8 dni po stosunku? Czy którejś z was test robiony tak wcześnie wykazał prawidłowy wynik - tzn. taki, który się potem potwierdził?

Gość to bez sensu...
tak wczesnie zrobiony test bedzie zafalszowany

moim zdaniem nie ma sensu, u mnie test pozytywny wyszedł dopiero po terminie @, wcześniej były negatywne... jeśli już to betę hcg z krwi:)

Gość bukla1980
no ale tam jest napisane że wykrywa 6dniową ciąże, więc jakby doszło do zapłodnienia w dzień stosunku, to by wykazało...nawet cieniutkiej kreseczki nie bedzie??nawe z porannego moczu?

Gość gość
praktycznie kazdy ginekolog powie, ze najlepiej robic test dopiero po terminie spodziewanej @, chodzi tu o to, ze bardzo duzy procent ciaz ulega poronieniu "razem" z miesiaczką, tak wiec po co sie bez sensu denerwowac...moja kolezanka tak miala, zrobila test 5 dni przed data @ i wyszly dwie kreski a @ przyszla normalnie na czas tylko obfitsza....

Gość gość
tak szybko "krotko" i naukowo;) :Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego we wczesnej ciąży (do 8-10 tygodnia). Jeśli dochodzi do implantacji zapłodnionej komórki jajowej, a odbywa się to między 6 a 8 dniem po owulacji, to 48 godzin później we krwi pojawia się wykrywalne stężenie HCG (> 1 mIU/ml). Ale ponieważ wiele zarodków jest wadliwych genetycznie (niektórzy uważają, że nawet 50 % z nich) i często dochodzi, do „mikroporonień” to dopiero wynik > 5 mIU/ml (dla niektórych > 25 mIU/ml) oznacza ciążę. HCG jest także wykrywalne w moczu i tę właściwość wykorzystują domowe testy ciążowe. Test ciazowy na obecnosc w moczu hormonu betaHCG wykonujemy nie wczesniej niz 10 dni po stosunku. Najlepszy czas to 14 dni od stosunku.Dlaczego wiec na opakowaniach napisane jest, ze moga wykrywac juz 6 dniowa ciaze? O ciazy mowimy wowczas, gdy zaplodniona komorka jajowa przesuwa sie wzdluz jajowodu, w ktorym zostala zaplodniona, do macicy, gdzie sie zadniezdza. Gdy sie zagniezdzi powstaje kosmowka, ktora wlasnie wytwarza w/w hormon, czyli beta HCG. Niestety, albo i stety, jakoze komorka jajowa jest duza, do tego nie posiada zadnych wici, jak plemnik, dzieki ktorymi moze sie poruszac, droge od jajowodu do macicu pokonuje w ok 4 dni. Jesli doliczymy do tego czas, w ktorym plemniki moga oczekiwac w jajowodzie na komorke jajowa (nawet do 4 dni), powiedzmy 3 dni, otrzymujemy wynik 7 dni. Czyli, ze od momentu stosunku do faktycznej ciazy mija srednio nawet do 8 dni. Dodatkowo musimy doliczyc te 6 dni, aby stezenie hormonu w moczu wzroslo na tyle, aby test mogl go wykryc. W sumie wychodzi wiec nam 13 dni. Ale jakoze test robi sie zawsze z moczu porannego to trzeba doliczyc jeszcze 1 dzien. Tak wiec 14 dni to optymalny czas, po ktorym wynik testu "siusianego" jest wiarygodny

Gość bukla1980
nie no ja zwariuje do tego czasu....ja cem wiedzieć już....o niczym innym nie mogę myśleć, na niczym się skupić...od tygodnia zrobiłam 4 testy - wszystkie negatywne...a owulkę na pewno miałam bo robiłam testy owulacyjne...ostatni test robiłam przedwczoraj...

Gość bukla1980
a kiedy ona wjdzie?

beta hcg z krwi jest do wykrycia w zasadzie zaraz po zagnieżdżeniu się zarodka, kiedy tylko kosmówka zaczyna wywoływać produkcje tego hormonu... zresztą wyżej masz już to naukowo opisane... a na wynik bety nie czeka się długo, w moim mieście można go odebrać po godzinie...

Gość bukla1980
czy jest więc szansa , że 8 dni po stosunku wyjdzie?

Gość Bac24
zapraszam na nowe przeniesione forum ciaza, www.twojaciaza.nmj.pl

jeśli tego samego dnia doszło do zapłodnienia to beta powinna pokazać juz ciąże, jeśli jednak zapłodnienie miało miejsce 2-3 dni po stosunku to jeszcze niekoniecznie...najlepiej poczekaj 2-3 dni i jesli tak bardzo chcesz wiedziec to wtedy idż na badania...

Wszystkie testy najlepiej wykonywać po dacie spodziewanej @

Gość gość
no przeciez tam wkleilam kiedy co wyjdzie:) czemu nie przeczytasz, tam wszystko jest:)