Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chlebus

chleb domowego wypieku

Polecane posty

Gość chlebus

znalazlam takie przepisy na chleb na internecie. ma pytanie, czy moge zastosowac tutaj drozdze takie sypkie, z torebki? dziewczyny sie nie okreslily, a ja uwielbiam gotowac, ale jesli chodzi o drozdze to kiepsko u mnie z wiedza. czy w tym pierwszym przepisie po rozmiesaniu drozdzy z woda trzeba je gdzoes odtawic czy od razu dodac do nich reszte skladnikow? 5 dkg drożdży, 0,5 l letniej wody, łyżeczka cukru i soli, 0,5 kg mąki pszennej, 8 dkg otrębów pszennych, 3 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki siemienia lnianego, kminek Po rozmieszaniu drożdży z cukrem i letnią wodą dodaję do garnka resztę składników, mieszam łyżką ok. 5 - 10 minut i do foremki. Na chwilę wstawiam do podgrzanego piekarnika (50-60 stopni C) - do wyrośnięcia, potem piekę 40 minut w temp. 200 stopni. Pracy przy nim naprawdę niewiele, a smakuje wspaniale. Ma konsystencję podobną do grahama, tylko jest cięższy niż te z piekarni, taki gęstszy, no i nie da si ukroić bardzo cienkiej kromeczki, tylko raczej grubszą. drugi przepis 1 kg mąki ( ja używam zwykłej pszennej) 5 dkg drożdży 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 4 dkg masła lub margaryny 1 łyżeczka miodu 1 jajko 3-4 łyżeczki soli 5 ząbków czosnku i tak: z tych 2 szklanek wody odlewam jakies 2-3 łyżki i rozpuszczam w nich drozdże. Do miski wsypuje przesianą przez sitko makę i robie w niej "dołek", do którego wlewam te rozpuszczone drożdże. Zasypuję to delikatnie mąką i czekam, aż ta mąką ( na tych rozpuszczonych drożdżach ) zacznie pękać. Wtedy dodaję reszte składników: delikatnie podgrzaną resztkę wody mineralnej, rozpusczony tłuszcz, miód , całe jajko, preciśnięty przez praske czosnek, sól. dobrze zagniatam i odstawiam to na jakąś godzinkę w jakieś ciepłe miejsce i przykrywam tą miskę jeszcze szmatką.Po tej godzince wkładam to ciasto do foremki ( ja akurat wybieram podłużną, w której najczęściej pieke murzynka - wychodzi potem z tego chlebka taka "cegiełka" ale myślę , że forma jest dowolna ) i odstawiam to wszystko jeszcze na jakies poł godziny. Po tym czasie wkładam to do nagrzanego piekarnika ok 200stopni C i piekę ok. 1 godziny. Przed pieczeniem mozesz posmarować ciasto z wierzchu odrobiną wody ( wtedy chlebek będzie miał fajny kolorek) a na dodatek po ok 15-20 minutach od poczatku pieczenia możesz wyjąć na chwilkę chlebek z piekarnika i zrobić nozem delikatny wzorek, np. w kratkę.

Gość chlebus
dyskusja ogolna, wiec mozna na kazdy temat. nie dalam tematu na dzial o jedzeniu, bo tam ludzie rzadko zagladaj

Gość chlebus
i dlatego napisalam tutaj. a czy jest interesujaca, to zalezy dla kogo. nie mam ambicjo, zeby watek sie rozciagnal na kilka tyisecy wpisow. chce uzyskac konkretna informacje od kogos zyczliwego, kto nie bedzie krytykowac umieszczenia watku, szczegolnie jesli nie ma do tego podstaw. dyskusja ogolna to ogola. o wszystkim. nie mowie, ze jestes niezyczliwa czy cos, nie zrozum mnie zle

Gość chlebus
Aha, własnie kupiłam z ogłoszenia używany piec węglowy i własnie wstawiam go tdo kuchni. Nie ma to jak chlebuś z pieca węglowego. A kuchenkę gazowa sprzedam na Allegro - to teraz obciach używać takiego niezdrowego sprzętu

a ja kupiłam na allegro taka maszynke do pieczenia chleba.wsypuje się tam wszystkie składniki i ustwaia program.ona sama wyrabia ciasto.chleb tam wyrasta i piecze się.polecam

Gość chlebus
elektryczna to się mozesz najwyżej sama popieścic

nie wiem czy chcesz z kimś porozmawiać czy poprostu kogoś obrażać.zdecyduj się....

Gość chlebus
ej, to nie moj wpis tam na gorze. ktos sie pdszyl

Gość chlebus
dana, nie zwracaj uwagi na te chamskie wypowiedzi. tutaj tak bywa niestety. a powiedz mi jakiej firmy masz te maszynke, bo coraz czesciej slysze jak ludzie w tym pieka chleb. chcialabym sobie takie cos sprawic, ale nie wiem na co zwracac uwage, a w sklepie to raczej mi doradza te najdrozsza:) pozdrawiam

Gość dana1980.
Maszynka jest frmy Gillette - bardzo dobrze goli