Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ylka

Praca maturalna, pytanie

Polecane posty

Gość Ylka

Hej, mam pytanie........... klasa maturalna, praca, polski itd, no wiecie.... Wiec mam temat nastepujący: Rola motta i tytułu w utworze literackimA pytanie nastepujace, jakie wybrac utwory... ktore beda najbradziej odpiowiednie, bo nie moge się zdecydowac, a ogolnie rzecz biorac jest ich sporo. Zastanawialam się nad 'Granica' Nalkowskiej 'Przedwiosnie' Zeromski 'Ferdydurke' Gombrowicz 'Medaliony' Granica 'Ludzie bezdomni' Zeromski 'Nie-boska komedia' Krasinski 'Romantycznosc' Mickiewicz 'Dzuma' Camus Pomoznie, co myslicie, ktore będą najbradziej odpowiednie utwory? Nie moge wziac wszystkich z prostych względow, nie zdazylabym omowic wszystkiego w 15 min. (chyba) Poza tym, najwyzej chyba mozna 5? Dzieki z gory za odp.

Gość Ylka
sorry, za bledy.... dwa razy 'nastepujace' i Medaliony sa Nalkowskiej

Gość Ylka
nikt nie odpowie????????

Myślę że \"Ferdydurke\" i \"Romantyczność\" najtrudniej by było omówić pod kątem tego tematu... Za to \"Granica\" nadaje się najlepiej i z tego bym nie rezygnowała... Co do reszty to moje zdanie jest neutralne;)

Gość Ylka
Dzieki za odpowiedz!!! Hmmm Romantycznosc? Dlaczego? Tam jest na poczatku motto zaczerpniete z Szekspira, a ogolnie to strasznie lubie ten utwor, mysle ze z nim nie mialabym problemu. Ale co do 'Ferdydurke' to moze i racja. mam mieszane uczucia, bo trudna ta ksiazka. Granica, ok - nie bede z tego rezygnowac. A reszta? Bo musze zrobic selekcje 3-5 ksiazek zeby bylo, mniej wiecej........... pomocy

Gość olaaxxx86
po pierwsze wczesnie sie do tego zabralas.. :/ jezeli jeszcze cchesz je przeczytac no chyba ze je juz przeczytalas.... aha no i nie ma to jak omawiac ksiazke ktora jest lektura:P ja bym nie ryzykowala...raczej wybrala ksiazke ktora nie jest bardzo znana

Gość mmmmmmmmr
przedwiośnie-- dużo ciekawych interpret. tytułu. Gorzej z mottem:)

Gość Ylka
no raczej przeczytalam ;/ bralismy te ksiazki w szkole. Wiem, ze pozno ale polski ustny jak dla mnie jest bezsensem. Nie wybieram się na polonistyke ani na dziennikarstwo...Jakas niebardzo znana ksiazke? No np. jaką? Trzeba pare.... no raczej nie mam juz czasu na takie rzeczy jak czytanie lektur, moge ew. jakiś wiersz ktorego nie przerabia się w szkole. Macie jakies pomysly?

Gość Ylka
jedne ksiazki sa do interpretacji tytulu inne motta ;)

Gość Ylka
nara podszywaczu - pomoglbys lepiej!!!!! a nie wymyslal jakies obrzydlistwa!

Hehe, ciekawe, czy to ktoś z moich pięknych kwiatków uczniowskich tu pisze :)

Gość mmmmmmmmr
Nie pamiętam już motta do nie-boskiej, ale pamiętam,że mi się podobało:D W sumie nawet wartościowe i ciekawe, więc radze tę księgę

Gość Ylka
ok. Granica i Nie-boska komedia.... co jescze? Ja pytam jedynie o dobor literatury, o nic wiecej... z reszta dam sobie rade. Mialam nadzieje, ze mi pomozecie, ew. cos sami podrzucicie, ale się chyba przeliczylam.

dzuma wedlug mnie sie nie nadaje. granica jest ok, nieboska komedia, medialiony tez ok. ale dzume bym odrzucila bo wiekszosci kojarzy sie tylkoz nazwa choroby a wiec jakiegosokreslonego motywu nie ma ;)

Gość Ylka
ok dzieki wielkie ;*

Taaa, jasne, nie ma :O Ludzie, weźcie przestańcie farmazony pisać, błagam, a później ryk, że matura oblana.

Gość Ylka
Agłaja, hehe ciezko by bylo ustny polski oblac, juz bez przesady ;) wiem, ze są inaczej bym tutaj tego tytulu nie podala...... ale tak wlasciwie skoro (z tego co mowisz tak wynika) jestes nauczycielka polskiego to czemu mi nie pomozesz? przeciez nie prosze o napisanie mi pracy, tylko o zdanie, ktore wybrac ksiazki - to tak wiele?

Cięzko ustny oblać? :D Rozbawiajcie mnie dalej :D Czemu nie pomagam? Sama sobie radzisz. Motto w "Dzumie" jest trudne. A jak czytam takie rewelacje, jak Elinki, to normalnie ... bez komentarza.

Gość Ylka
To az tak strasznie koszą na tym ustnym? Nie wiem, dopiero bede zdawac, ale wydaje mi się, ze jesli się przemysli mniej wiecej prace to czemu mialabym oblac? Sama sobie radze? chcialam jakiejs rady sensownej - tyle. hmm Trudne, to samobojstwo wiec brac ta lekture? Czy wlasnie + dla mnie, jesli dobrze to omowie?

No wiesz, jak uczeń nie zna epok literackich albo nie wie, dlaczego wybrał ten temat (hehehe, taaa, sam wybrał :D ), albo nie wie, z jakiej epoki pochodzą omawiane lektury, to sory... Spotykamy się za rok. Nie będę ci niczego sugerować, bo będzie śmiesznie, jak się spotkamy :) Przypadki chodzą po ludziach. Sama przecież napisałas, że "Romantyczność" ci pasuje.

Gość Ylka
No to wybacz, ale ja nie znam takich ludzi ;) A tak w ogóle to masz dziwne podejscie, uważasz podanie jakiegos tytułu za wielkie sugerowanie? Nie rozumiem tego. Wiem, ze przypadki chodzą po ludziach, a ja mam akurat pecha wiec ;) Okej. Ale szczerze to mimo przygotowania chyba bałabym się trafic na taka nauczycielke. Juz sobie coś dobiore, nie ma sprawy.

Nie ma to jak stworzyć cobie wyimaginowany obraz kogoś, kogo się nie zna :D A jak z chemii nie znasz wzorów, to jak sie uczysz? Z każdym przedmiotem jest tak samo: nie masz podstaw, cięzko jest dalej. Co innego, jak ktoś się zestresuje, a co innego, jak nie wie nic, kompletnie. Nie będę nic doradzać, bo ja wiem, co bym wybrała, jakbym zdawała maturę. Ale nie zdaję, więc nie moje wybory, weź to, z czego się czujesz przygotowana.

Gość Ylka
No niestety, ale taki jest internet, zawsze w głowie tworzy się ogolny obraz osoby po drugiej stronie, u mnie Twoj jest gotowy :D Ale zawsze moze się zmienic. Jak nie znam wzorow? to patrze do ksiazki i sie ucze. Wybrać wybiorę coś, niewątpliwie.I ja wcale nie chce by za mnie ktoś wybierał. Chcialam konsultacji. To ze mi ktos poda jakas propozycje nie znaczy, ze musze ja wykorzystac. I tak zrobie tak jak będę chciala, to jest pewne. Zreszta i tak mam juz ulozone ktore chce, chcialam o zdanie spytac. Ale nic.

medaliony bardzo pasują. takie moje zdanie.

No to które masz? :) Nie ma żadnego znaczenia, jakie masz obraz mojej osoby w swojej glowie i czy ona może się zmienić, czy nie :)

Gość Ylka
Granica, Ludzie bezdomni, Romantycznosc, Nie-boska komedia, Dzuma(waham się). Moje typy, ale jeszcze pomysle nad tym.

Gość Ylka
ale ze za duzo juz? czy za trudne?

Z mojego doświadczenia wynika, że trudne. Ale sama wiesz, na co cię stać ;)

Gość Ylka
No owszem, ale tak się na to porywam, choć nie wiem o czym to jest zbytnio, tylko z opracowań, bo jeszcze tego nie przerabialismy... dopiero to przede mna, choc malo juz czasu zostalo... Wiec skoro mowisz, ze trudne to jestem sklonna Ci uwierzyc i zrezygnowac z tej lektury. Ale zobaczymy