Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prolakynoloczka

PRL 848 norma 530 po godzinie 7992

Polecane posty

Gość prolakynoloczka

Jak to jest mam gruczolaka czy czynnościową bo się już gubię... Pomóżcie proszę... Wzmożona reakcja na metoklopamid występuje w przypadku gruczolaków z przerostem pozostałych komórek laktotropowych oraz w samym rozroście laktotropów przedniego płata przysadki mózgowej bez wyraźnego guza przysadki . Wzmożona reakcja jest objawem czynnościowej hiperprolaktynemii a nie gruczolaka i jeśli nie ma zaburzeń typowych dla hiperprolaktynemii, to nie ma się co tym wynikiem przejmować, leczy się przyczynę a nie wynik

Gość hm.mmmmm
Proszę pomóźcie... czy ktoś tu orientuje się w tych wynikach bo do lpekarza wybieram się dopiero za parę dni...

Owszem nie leczy się wyników.Jeżeli masz okres regularnie i stwierdzoną owulacje to należy obserwowac prl a leczenie nie musi być zaraz konieczne.

Musisz iść do dobrego endokrynologa, masz na pewno hiperprolaktynemię, i wydaje mi się za duży wzrost po podaniu tej tabletki, jeśli chcesz mieć dziecko pewnie trzeba to będzie obniżyć... bo prolaktyna hamuje wydzielanie progesteronu w II fazie cyklu....

Przy okazji zbadaj sobie tarczycę (tsh, ft3, ft4), jeśli tego nie robiłaś, prolatyna może się z tym wiązać.

Lattina powiem Ci z własnego doświadczenia ze na prawde nie watro pakowac się zaraz w leki jak nie ma się ku temu uzasadnionych powodów. Nikt nie leczy hiperprolaktynemii po jednorazowym badaniu jej poziomu-tym bradziej ze jest to hormon który jest wrażliwy na wiele czynników.

I jeszcze jedno-,,masz na pewno hiperprolaktynemię\" A zaptrałaś autorkę tematu czy ma jakiekolwiek objawy tej stwierdzonej przez Ciebie hiperprolaktynemii? Co ją skłoniło do wykonania tego badania?

I jeszcze jedno-,,masz na pewno hiperprolaktynemię" A zaptrałaś autorkę tematu czy ma jakiekolwiek objawy tej stwierdzonej przez Ciebie hiperprolaktynemii? Co ją skłoniło do wykonania tego badania?

Gość Kkobieta
Ja mam prolaktyne 620 a norma w moim laboratorium jest 496. Nie wiem jak po godzinie i powiem, że się teraz wystraszyłam jak to przeczytałam. TSH mam 3,55 czyli lekko podwyższone. O co chodzi z prolaktyną po godzinie ? Wytłumaczcie mi proszę.

Najpierw napisz cos kłonilo Cie do wykonania badania, czy masz jakieś nie pokojące objawy. A ja poszukam sensownej i prostej odp na Twoje pytanie.

Nadmierny wzrost prl po meclopramidzie moze wskazywac na h. czynnościową. Hiperprolaktynemia czynnościowa: okresowe, nadmierne wydzielanie PRL w odpowiedzi na bodźce farmakologiczne i fizjologiczne (sen, stres, wysiłek fizyczny, seks, ssanie, hipoglikemia) może prowadzić do zaburzeń miesiączkowania, niepłodności, mlekotoku, mastalgii, mastopatii.

Gość Kkobieta
Skłonił mnie lekarz, bo się staram o dziecko od roku i się nie udaje. Mam iść teraz na monitoring cyklu, ale kazał mi wcześniej zrobić badania. Odebrałam wczoraj wyniki. Objawy jakie mam to piersi bolą mnie cały cykl, włosy mi się przetłuszczają i mam przed @ brudzenia (ale to dopiero 2 cykl-wcześniej nie było). Wynik prolaktyny w ng/ml po przeliczeniu wyszeł mi 29.

Musisz sprawdzić czy masz owu. Prl jest nieznacznie podwyższona, ale taką wartość zbijesz w krótkim czasie.Jeżeli tylko to jest problemem który przeszkadza w ciąży to nie martw się.Plamienia moga być związane z tym że przez nadmiar prl masz za mało progesteronu. Polecam też pomiar temperatury-jeżeli tego nie robisz a chce Ci się oczywiście. Dla pocieszenia powiem Ci że 29 to najniższy zanotowany przeze mnie poziom od kiedy biore leki.

Gość Kkobieta
rozmawialam przed chwila z moim ginem i powiedzial mi ze moge miec ta prolaktyne podwyzszona poniewaz mam podwyzszona tarczyce i ze moze trzeba bedzie isc do eno na konsultacje. Ale najpierw on chce te wyniki zobaczyc.

Lusia, oczywiście masz rację, że nie powinnam pisać "masz na pewno", ale z mojej wiedzy wynika, że ten wzrost jest za duży... no i że taka wartość może przeszkodzić w zachodzeniu w ciążę, wiem, bo przerabiałam... no i że to się wiąże z tarczycą (w moim wypadku badanie samego tsh, okazło się nie wystarczające, zrobiłam ft3, ft4, anty-tpo, anty-tg .... i może tym razem uda się nie tylko zajść, ale donosić... na obniżenie prolaktyny biorę dostinex - dobrze się po nim czuję... acha, pamiętajcie, że prolaktynę się bada, po przespanej, spokojnej nocy, na czczo i rano.

Lattina a ja mam gruczolaka i teraz biorę 2 razy więcej leków niż na początku a efekt jest coraz słabszy. Tak więc jeżeli nie ma sie objawów typowych dla hiperprolktynemi a same wyniki są podwyzszone i nie dązy sie do ciąży to ja jednak jestem zwolenniczka obserwacji niż niepotrzebnego póki co faszerowania się lekami. Pozdrawiam i życzę szybkiego zaciążenia.

Lattina a ja mam gruczolaka i teraz biorę 2 razy więcej leków niż na początku a efekt jest coraz słabszy. Tak więc jeżeli nie ma sie objawów typowych dla hiperprolktynemi a same wyniki są podwyzszone i nie dązy sie do ciąży to ja jednak jestem zwolenniczka obserwacji niż niepotrzebnego póki co faszerowania się lekami. Pozdrawiam i życzę szybkiego zaciążenia.