Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Misia-1983

Zabawy na oczepiny.

Polecane posty

Wiem, że to temat powtarzany setki razy ale może ktoś konketnie napisze jakie np 2 zabawy poleca na oczepiny. Nie chcemy zeby trwały one 2 godziny i polegały na tym że pare osob sie bawi a reszta czeka końca. Oczywiscie rzucenie welonu i muszki musi byc ale co jeszcze? Chodzi mi o to zeby zaangażowac w to więcej osób, zeby bylo smiesznie i nie tak dlugo - do 40 minut. Zabawy polecane na stronach ślubnych znam więc moze ktoś poleci cos w czym uczestniczył i zrobilo to na nim wrażenie.

Gość ksenomyrevina
oczepiny to wiocha :p

...koleżanka pisze../wiocha/,a Ty rób co chcesz..Tradycyjne polskie wesela mają /choć by namiastkę/oczepiny...poproś kapelmistrza,d-jmistrza,niech coś wymyśli,by się bawili wszyscy goście.Możliwości nie ma zbyt wiele,nawet w w tańcząc w parach,biegając w wężach,depcząc w kółkach...,część gości czyni zupełnie coś innego,pewnie też się nudzą w takich momentach.Nie ma recepty,zawsze są chorzy -NA Nudę

Na weselu mojego brata była fajna zabawa, w której orkiestra poprosiła na scenę rodziców państwa młodych. Ich zadaniem bylo podziękowanie gościom za przybycie w postaci piosenki, każde zostało posadzone za odpowiednim instrumentem i oczywiście żadne nie miało pojęcia o graniu czy śpiewaniu. Ale ważne żeby rodzice mieli poczucie humoru, naszym "szła dzieweczka do laseczka" wypadła rewelacyjnie chociaż fałszowali okrutnie:D nawet bisy były:D

Gość SierraLeonne
dokladnie , zgadzam sie z kolezanka ze zawsze znudzeni sie znajda,,,chocby nie wiem co sie fajnego dzialo . Oczepiny to zrególy jest jedna i ta sama zabawa....nie ma ich wiecej, nie slyszalam , pam mlody sciaga podwiazke twoja np zebami to fajne jest , albo poprostu welon sciaga i tyle , welon rzucasz za siebie do wolnych pannic , mezowi sciagasz krawacik i on tez go rzyca za siebie kawalerom. i tyle .

Gość już niedługo mężatka
to dostałam jako propozycje od dj który poprowadzi moje wesele... najłatwiej wpisz w google zabawy weselne lub oczepiny wyskoczy tego pod dostatkiem. O tym czy sa one fajne lub nie, nie dyskutuje. Bo to rzecz gustu i podejścia do wesela. Dla jednych to tradycja dla drugich obciach. Dla mnie po prsotu wesele;) I. Zabawa z balonikami. Wybiera sie kilka osób - par tanecznych. Każdej partnerce przy stopie związuje sie balonik. Nogi z przywiązanym balonikiem nie można odrywać od ziemi. Za zadanie pary maja nawzajem sobie zbić balony. Ta para wygrywa która zostanie jako ostatni z całym balonem. II. Zabawa z karteczkami w balonie Kilkanaście lub kilka karteczek podpisać w stylu 1.Zaprzyjaźnię się z teściem, teściowa 2. Rodzić dzieci będę ja 3. Zmywać naczynia będę ja 4. Masować stópki będę ja 5. pracować będę ja 6. "Pilot będzie należał do mnie" 7. itd Karteczki te wkłada się do balonów, które już z zawartością ich sa pompowane i młodzi podczas zabawy przebijają balony i czytają na głos karteczki III. Kartki "Ja i ona" "Ja i on" Młodzi siedzą do siebie tyłem. Oma ma dwie kartki z napisem Ja i drugą z napisem ON. Mlody ma kartkę z napisem Ja i ona. Następnie czytane są różne pytania, młodzi podnoszą kartki z odpowiedziami a gości sprawdzają czy młodzi do siebie pasują. Przykładowe pytania: 1. Kot będzie trzymał kasę? 2. Kto pierwszy wyciąga ręke po kłótni? 3. Kto pierwszy będzie zasypiał w łóżku? 4.Kto będzie zmywał naczynia? 5. kto będzie sprzątał? 6. Kto jest bardziej kłótliwy? 7."kto pierwszy powiedział kocham cię" i 8. td IV. Pociąg- utwory mozna dobrac znane;) Zabawa organizowana jest z reguły tuż przed oczepinami lub w trakcie zabawy weselnej. Do zabawy należy zebrać maksymalną ilość osób, które ustawiają się jedna za drugą "w wagoniki" następnie do muzyki jedzie pociąg z daleka, rozpoczyna się taniec. Orkiestra, co jakiś czas przerywa taniec i oznajmia, do jakiej stacji, w jakim kraju goście dojechali. W każdym kraju obowiązkowo należy odtańczyć taniec narodowy, np.: we Francji KanKana, w Rosji Kazaczoka, w Wiedniu Walca itd. (w rytm odpowiedniej muzyki) ilość krajów i utworów, zależy zarówno od inwencji twórczej zespołu muzycznego i wytrzymałości gości. V. Kareta Zabawa w karetę - organizowana jest zazwyczaj w trakcie oczepin - do zabawy weselne potrzeba 9 osób, które reprezentują: 4 koła karety, 2 konie, 1 woźnice, no i oczywiście Króla (Pan Młody) i Królową (Pani Młoda). Ta zabawa weselna polega na szybkim reagowaniu na słowa opisujące poszczególne części lub osoby z karety (należy wstać i obiec rząd krzeseł). Za niezareagowanie na słowo np. Król, Pan Młody reprezentujący Króla musi wypić kieliszek wódki bez popitki. Przy odpowiednio dobranym opowiadaniu zabawa potrafi rozweselić do łez zebranych gości. Kareta Koń lewy Koń prawy woźnica Koło lewe przednie Koło prawe przednie Król Królowa Koło lewe tylne Koło prawe tylne Na początku prowadzący rozdaje kieliszki, objaśnia zasady i tłumaczy każdemu kim jest. Czyta historię, która jest poniżej. Na dźwięk odpowiedniego słowa, osoba, której dana funkcja jest przypisana musi wstać i obejść dokoła krzesło. Jeśli tego nie zrobi – pije „karniaka”. Uwaga! Kareta = woźnica + koła + król + królowa Zaprzęg = woźnica + koła + król + królowa + konie Dawno, dawno temu żył sobie Król i Królowa. Królowa ze swoim Królem bardzo lubili jeździć swoją karetą. Kareta miała 4 koła: prawe przednie, lewe tylne, lewe przednie i prawe tylne. Lewy koń był biały, a prawy koń był czarny. Pewnego dnia Królowa rzekła do swego Króla: - Królu mój, Królu mój wspaniały, Drogi Królu, powiedz woźnicy żeby przygotował konie i sprawdził koła, bo na ostatnim spacerze był problem z prawym tylnym kołem. Woźnica zaprzągł konie i karetę. Sprawdził prawe tylne koło, rzucił okiem na lewe przednie koło, potem rzekł do Króla: - Królu mój, nasz wspaniały Królu, najukochańszy Królu, kareta i konie są gotowe. Królowa z Królem wsiedli do karety i pojechali na piękną łąkę. W pewnym momencie Królowa rzekła do Króla: - Usiądź sobie Królu, kochany Królu, mój ty najukochańszy Królu. Powiedz woźnicy by nakarmił oba konie i przygotował karetę na następny dzień abyśmy mogli wybrać się jeszcze raz sami. Król rzekł do Królowej: Królowo moja, moja kochana Królowo, Kocham Cię moja Królowo i dał jej słodkiego całusa. Za nie zareagowanie na słowo np. Król, osoba reprezentująca Króla musi wypić kieliszek wódki bez popitki. Przy odpowiednio dobranym opowiadaniu zabawa potrafi rozweselić do łez zebranych gości VI. Zabawa z krzesłami Ten konkurs organizowany jest w kilku wersjach, zasada jest jednak jedna: do konkursu staje kilka osób lub par, które ustawiają się wokół ustawionych krzeseł. Krzeseł jest zawsze o jedno mniej niż osób biorących udział w konkursie. Przy każdej przerwie w muzyce "zawodnicy" zajmują wolne miejsca. Osoba, dla której nie starczy miejsca odpada. Ostatni pozostający na parkiecie wygrywają. W zależności od wersji zabawy może ona się odbywać w różny sposób np.: Na krześle należy usiąść z osobą lub fantem, który wymieni orkiestra (krawat, kucharka, rajstopy...) Przy zabawie z osobą towarzyszącą miejsce musi zająć Para tańcząca. VII. Konkurs tańca Do konkursu staje kilka par. Orkiestra prowadząca zabawę często dobiera sobie sędziów w postaci Pary Młodej lub Świadków. W zabawie wygrywa para, która najdłużej wytrwa na parkiecie. W zależności od wersji tej zabawy weselne może ona przybrać formę siłową, lub zręcznościową: - w wersji siłowej orkiestra zmusza partnerów do coraz trudniejszych figur, np.: z partnerką na rękach, w przysiadzie, itp. - w wersji zręcznościowej tańczącym daje się np. balon, który umieszczany jest między różnymi częściami ciał tańczących. Para, która zgubi balon odpada. - inna odmiana wersji zręcznościowej to taniec z marynarką, w którym partnerzy Pani i Pan - na wybrany znak zamieniają się marynarką. Ostatnia para odpada. VIII. Taniec na gazecie Kilka par dostaje gazety i tańczy na niej po chwili składa się gazetę na pół i znowu na pół. Wygrywa para która dłużej utrzyma się na jak najmniejszym kawałku gazety. IX. List od kolegów, mozna przeczytać na zasadzie, że Jarka starzy koledzy przysyłają list z gratulacjami;)))) Bongiorno Kamillo frajera (Dzień dobry drogi Kamilu) Kontato schizofrenio (bardzo nas cieszy) Liberta kaput (że się ożeniłeś) Akademio kabaretto (w tym uroczystym dla Ciebie dniu) La dyscyplina dyktatore (życzymy Ci wiele radości i szczęścia) Paloma maszkarone (pojąłeś piękną żonę ) Katorga, galera, patoga (po weselu rozpoczniesz normalne życie) Finito amore... (wasz związek będzie pełen miłości) Cinquecento bambini (potem może przyjdą dzieci) Padre Virgilius (zostaniesz ojcem) Silencio mortale (będziesz się cieszyć tą perspektywą) Arszenikos cyjankare (dbaj o teściową) Piwencjo kuflozo (i o teścia) Vizitato prokuratore (a zostaniesz doceniony) Gratulacjone (życzymy Ci) Non kolaboracjone (miłej współpracy) Forsa finito (dużo pieniędzy) Apartamento sutereno (ładnego mieszkania) Karocze sireno (dobrego samochodu) Prego ciao Italia Bongiorno ogródek, sekator, działka (udanych wakacji co roku) Cavalieros Sicilianos Italianos (tego wszystkiego życzą Ci koledzy ze słonecznej Italii) Kumplos smutatos (podpisano koledzy z Klubu Starych Kawalerów) P.S. Bongiorno stonka inwazione (Pozdrowienia dla gości weselnych) X. Kuszenie Adama Do zabawy potrzebne jest kilka par i tyle samo jabłek, oraz kawałek sznurka. Jabłka wiążemy na sznurku za ogonki. Panie trzymają jabłka na sznurkach, a Panowie mają za zadanie zjeść jabłko bez pomocy rąk. Czym dłuższy sznurek i większe jabłko, tym większy problem z jego zjedzeniem.