Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darietta

PILNIE POTRZEBUJE POMOCY MAM PROBLEM Z PODłACZENIEM NADRYWARKI DVD PROSZę POMóż

Polecane posty

dziś kupiłam nową nagrywarkę do komputera dvd i wyłączyłam komputer podłączyłam wszystkie kabelki po czym uruchomiłam komputer windows nie chciał mi się otworzyć tylko strona na czarnym tle i pokazał sie komunikat DISK BOOT FAILURE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER nic z tego nie rozumiem proszę pomóżcie o co chodzi co mam zrobić

i mam jeszcze pytanie ponieważ włączyłam komputer i podłaczyłam nagrywarkę przy włączonym kompie no i on pokazuje mi tylko napęd cd a tego nowego mi nie pokazuje w mój komputer

Gość sprawdż zworki i listwę
jesli na jednej listwie masz podłączone i dysk i nagrywarę..... ten sprzęt ktróy jest na listwie pierwszy musi mieć zworkę ustawiona w pozycji MASTER, a drugi na listwie w pozycji SLAVE

i nie wolno niczego podłączać przy włączonym kompie!!!!

wiem ze nie powinno sie nic grzebać gdy komp jest włączony ale ja mam instrukcje instalacji na płycie a do tego i tak nic nie rozumiem ale dzięki właśnie widzę za mam źle zworki zrobione obie tak samo zaraz to zmienię tylko nie wiem jak ja wyjąć i czym a przy wyłączonym kompie jak podłączyłam to nie chciał mi sie włączyć komputer no i teraz jeszcze nie wiem dlaczego mam tylko jeden napęd widoczny ten stary a tego co dziś kupiłam to nie ma czy to jest wina tej zworki proszę pomóżcie mi i z góry dziękuję za pomoc wyrozumiałość i CIERPLIWOŚĆ

nie hcciał ci się komp włączyć..... bo system ładuje się zawsze z tego sprzetu któy ma zworkę ustawioną na MASTER..... jesli miałaś obie na master - to system po prostu zgłupiał! wyłącz kompa, popatrz na listwy w srodku, może jest mozliwoś podpiecia tej nagrywarki na osobnej listwie? (w takim wypadku zworkę ustawiasz na master)

Gość xm3e875hfj
jeśli to dysk sata to jak najbardziej można przy włączonym... Jesli tak to wystarczy pogrzebac w biosie, jesli nie to zworkologia się kłania + ew. bios ;)

ja podłączam tą nagrywarke tak samo jak miałam wczesniej podpięty napęd dvd który mi się zepsół ale nie wiem o co chodzi bo chyba nie działa jak wchodze w moim komputerze to nie mam ikonki napędu

a ustawiłaś te zworki jak trzeba?

no chyba tak mam nadzieje ze to jest dobrze w napędzie który mam na górze nagrywarka cd-r mam ustawione na master a w tym nowym nagrywarka dvd przełożyłam na slave

i ta co jest na master MA BYĆ PIERWSZA PODPIĘTA NA LISTWIE!!!

kurcze a tego to nie rozumiem co to znaczy ja nie znam sie na komputerach nic a nic a nie ma mi kto pomóc

dodam ze włożyłam ją w to samo miejsce co była ta stara i podpiełam tą samą tasmą i nic nie działa nie pokazało mi się w mój komputer ale jak wchodze w dodaj nowy sprzet to pokazuje mi się ze urzadzenie działa poprawnie

to znaczy, listwa wpięta jest do płyty głównej kompa..... do 1 listwy zazwyczaj mozna podpiąc 2-3 sprzęty tak szeregowo, to co jest podpiete jako 1 parząc od strony płyty głównej to master, dalej slave i second slave....

tylko sie nie smiej ale płyta główna to jest to co mam na ściance obudowy od kompa tam mam dwa podłużne wejścia do której mam podłączoną taką szeroka taśmę i do niej mam podłaczony stary napęd nagrywarke cd i ona działa zworke ma ustawiona na master natomiast ten nowy naped mam podpięty do drugiej grubej tasmy która jest podpięta do wejścia na dyskietki i później do płyty z boku

płyta główna to to, jakby to powiedzieć..... taka największa częśc w kopie do któej popodłączane jest wszystko inne :D

jesli ten nowy napęd masz podpiety za dyskietką, patrząc od strony płyty głównej, czyli zworka powinna być na slave....

no to tak mam i nadal nic nie działa no i ciągle nie znajduje wyjaśnienia dlaczego ikonka tego napędu nie pokazuje mi się w mój komputer czy mógłbys mi to wytłumaczyc aha i czy istnieje mozliwosc inaczej sprawdzenia czy to urzadzenie działa i poprotu za jakis czas wezew informatyka niech sie tym zajmie

aha napęd normalnie wysówa kieszeni i mozna włożyc do niego płyte tylko nie mam jej jak odtworzyc bo nie mam tej ikonki

nic dzięki za pomoc ja nie mam już nerwów na ten sprzęt nic mi nie wychodzi i zmykam jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość pozdrawiam