Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daria781

zbliża sie 1 komunia sw. -przyjęcie w domu

Polecane posty

Gość daria781

no i wogóle jak sobie z tym radzicie,w mojej parafii msza jest na 9 rano nie wiem jak ja sie zabiore za przygotowan ia jak sobie z tym radzicie??

Gość mitula
Daria, ile osób ma byc na przyjęciu?

Gość daria 781
na 25 osób ,jakie potrawy pomóżcie ,czy moge rosół ugotowac dzien wcześniej?

Gość komunijna
normalka : rosól ,potem ziemniaki ,kotlet schabowy i piers z kurczaka,surówki minimum 4,tort,kawa ,ciasto

Gość ktoś do pomocy
A nie masz nikogo do pomocy?? Kiedy my jechaliśmy do kościoła, to u mnie w domu była kuzynka i odgrzewała/ przygotowywała potrawy. Samej będzie ci naprawdę bardzo ciężko.

Gość komunijna
nie wszystko bedzie sie samo gotowało bo kościółek mam koło domu

Współczuje :( tej samotnej roboty.... Ja miałam chrzciny na 21 osób tylko że miałam pomoc w mamie i cioci. A co możesz zrobić??? myśle że coś standardowego czyli -rosół -ziemniaki -3 różne surówki do obiadu napeweno wystarczą -udka z kurczaka -schabowe -mielone które można nadziać pieczsarkami -pierś z kurczaka nadziewana np serem czy też pieczarkami -zrazy -szaszłyki itd itp tort,kawa,herbata i do domu :D

Gość wuuuuuuuduuuu
no i wóda wóda

Gość Raa
Prawie wszystko musisz zrobić wcześniej, bo tego dnia nie będziesz miała czasu na nic skoro msza jest o 9 rano. Przestrzegam tylko przed popełnieniem mojego błędu czyli ciastaz kremem lub galaretką i upał tak, że nic nie można wystawić na balkon a w lodówce mięsa, wędliny pełno wszystkiego i wszystko bardzo pachnące. Z ciast lepsze są serniki pieczone, które można zrobić nawet 2 dni wcześniej i nie trzeba ich trzymać w lodówce. Nawet ziemniaki możesz obrać poprzedniego dnia, zalać zimną wodą i na drugi tylko ugotować.

Gość a ja ostanio zrobiłam
szczerze wspolczuje jak ja mialam komunie to przyjechala kolezanka Mamy, ktora jej pomagala dzien wczesniej i w dniu komunii. ona chyba zostala na czas mszy w domu albo wyszla jakos przed koncem (nie wiem jak to bylo) zeby szystko przygotowac dla gosci (tez jakos 25 osob). moze tez masz jakas dobra kolezanke, ktora moze CI w tym wszystkim pomoc? (bo wiadom, ze zaproszone babcie, siostry z checia pomoga, ale beda z pewnoscia chcialy byc na calej uroczystosci a nie wracac w polowie zeby poodgrzewac wszystko dla gosci). naprawde, zainteresuj sie w tym kierunku bo sama sobie nie poradzisz. a takie rzeczy jak rosol, miesa, salatki, coasta mozesz bez problemu przygotowac dzien (miesa w pelni mozesz nawet duzo wczesniej bo mozna je bez probemu zamrozic i potem tylko wyjac, rozmrozic i odgrzac). ciasto tez mozna wczesniej. tylko tak, jak pisala poprzedniczka zadne z kremem, galaretka. wlasciwie jedyna rzecza, ktorej nie mozesz zrobi wczesniej sa np. jakies jajka z majonezem (ale po co to w maju) i pokrojenie warzyw na stol (typu pomidorki, ogorki). wiec wlasciwie jak sie uprzesz to w dzien komunii nawet nie musiz wstawac wczesniej bo stol rozstawisz dzien wczesniej a cale jedzenie i tak trrzeba wystawic z lodowki po powrocie do domu bo bedzie cieplo i w miedzy czasie moze stracic na uroku ;) takze nie zalamuj sie, grunt to dobra oranizacja ;)

Gość bon jour
meczycie sie tyle z przyjeciem komunijnym, po to by zrobic ziemniaki, kotlety i rosol ???? :o za tyle samo roboty moznaby juz si postarac o cos oryginalniejszego, zeby ci ludize jakas frajde mieli, a nie jedzenie a la bar mleczny :o

Gość dominisiaaaaa
zgadzam sie- mozna zrobic np. 2 rodzje sosw do makaronu, ktore przeciez mozna odgrzewac i tylko pozniej ugotowal np. 3-kolorowy makaron. Sos np. z sera gorgonzola, smietany, czosnku i swiezych ziol i prawdziwkowo-czosnkowy z cebula i smietana posypany parmezanem i sweiza bazylia. Ksztal makaronu niebanalny- nie jakies spaghetti czy penne ale np kolorowe wstażki i olbrzymie muszle. Do tego 3 salatki- tu akurat pomyslow masa i wszystko mozna przygotowac dzien wczesniej. Zupa? moze krem brokulowo=groszkowy? z groszkiem prysiowym i parmezanem. Deser- salatka owocowa podawana z bita smietana i lodami i tiramisu. Do tego zamowic gotowy tort i zrobic przystawki- szparagi w szynce, koreczki z sera orzechow i winogron nabite na melona/arbuza, duzo sweizych truskawek na stole i juz :) I toast wzniesc szampanem a do kazdego kieliszka wrzucic 1 truskawke :) Bedzie cieplo wiec nikt nie bedzie jakos bardzo glodny..

Gość Przecież to żaden

witaj przypadkiem zajrzałam na Twój topik. nie urządzałam nigdy przyjęcia komunijnego ale często wpadają do nas znajomi i wtedy jest nas ok 10 osób i uchhhh mam kilka szybciutkich przepisów, które można przygotować wcześniej a przed podaniem tylko podgrzać. najbardziej to moi znajomi uwielbiają "koperty" sa tanie i bardzo sycące i nadają się na przystawki, bo wybornie smakują i na ciepło i jak ostygną. robie ciasto naleśnikowe do którego dodaje o 1 jajko więcej i dosypuje troszkę bułki tartej. naleśniki piekę grubsze, na farsz: podsmażam na woku na maśle pieczarki z cebula, jak już dojda do siebie wrzucam do tego mięso mielone, doprawiam czosnkiem i ziołami prowansalskimi. jak już dojdzie do siebie to dodaje trochę zsiatkowanej natki pietruszki, ketchupu, koncentratu pomidorowego zabielonego odrobiną mąki. na końcu doprawiam przyprawami. farsz nakładamy na naleśńiki i zawijamy w koperty. na górę daję plasterek sera i nabijam wykalaczką żeby sie trzymało. jeśłi będziesz to robić dzień wcześńiej to posmaruj z góry oliwą żeby sie nie powysychały i okręć folią. wystarczy tylko podgrzać a naprawde jest pyszne. polecam czekoladowe croissanty. pyszne na ciepło do kawy. można zrobić dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem. kupuje ciasto fracuskie (z jednego 12 rogalikow małych wychodzi) i tabliczkę czekolady. roziwjam ciasto i kroję na 6 kwadratów, te zaś po przekątnej. na najdluższy bok naśrodek kładę kostę czekolady deserowej i zawijam. trzeba skleić dobrze boczki żeby nei wypłynęła czekolada. gorę posmarować rozbełtanym jajkiem i na 15 minut do piekarnika 220 stopni. pyszny jest kurczak w sosie koperkowo - curry. doprawione do uznania, ale ze z malej ilości buliony (po ugotowaniu udek) go robię. dodaję troszkę curyy, zabielam śmietanką z mąką i dodaję sporo koperku. proponuje te przepisy wcześniej wyprubować, bo wszystkie one to moja własna kompozycja i być może zechcesz je urozmaicić na swój własny sposób. oo sałatkę puszkowa też sie szybko robi:) i mozna wcześniej:) z puszki: groszek, kukurydza, fasolka czerwona , może być i biała lub mieszanka meksykańska, do tego ze 3 ogórki kiszone, kiszone i co jeszcze fantazja podpowiada, doprawiac majonezem i łyżką chrzanu lub musztardy lub ketchupu. moj mężczyzna ja uwielkbia:) bardzo dobrym dodatkiem do sałatek jest makaron w kształcie ryżu.jeśli dodajesz kiełbase do sałatek zawsze krój ją drobniutko i podsmaż. doda to niezapomnianego smaku:) życze udanego gotowania. poradzisz sobie ze wszystkim. pozdrawiam

Gość monika d
Mój brat w zeszłym roku miał komunię w domu. Nie z braku pieniędzy, lecz z tego powodu, że rodzice zbyt późno się `obudzili` gdy wszstko juz bylo pozajmowane... Nie było źle-moja mama wszystko przygotowała już jakieś 2 dni przed. W dzień komuni wzięła oczywiscie kogos do pomocy (odgrzewanie itp.) jednak ja i mama przez całe przyjęcie robiłyśmy za kelnerki...

Gość khffdg
W zeszłym roku był tu taki temat (nie jeden zresztą) i pamietam że ktoś polecał piersi z kurczaka rozbite i podsmażone saute z przyprawami (to mozna zrobić wcześniej) potem na to plasterek ananasa i mozarella i do piekarnika, wydaje mi się że fajny pomysł i nie wymaga aż tyle roboty, a nie jest to typowy schabowy :)

Gość Asia z Bolesławca
a ja jestem w kropce.Komunia za rok,ale lokale trzeba rezerwowac już teraz.ZGROZA.Nie mam miejsca w mieszkaniu,a lokal drogi.U nas ok 80zł. na osobę. jakie są przybliżone koszta w lokalu w Waszych miastach?,bo wydaje mi sie to sporo(skromne menu).

Moja córka będzie miała komunię za rok. Na początku tego roku chciałam zarezerwowac lokal blisko i kościoła,i domu....Już zajęty. Z lepszych lokali (mieszkam w dzielnicy,gdzie nie ma wielu dobrych restauracji,trzeba jechac do centrum),gdzie niekłopotliwy byłby dojazd,wybraliśmy jeden,znany od lat,który prowadzi powiedzmy-znajomy.Cena...w przyszłym roku 150 zł od osoby :O My,po znajomości trochę taniej.W moim miescie takie są ceny....

Gość gitka
ja przyjecie komunijne robie w domu bedzie 30 osob w restauracji po obliczenu wyszlo ze musialabym wydac 4.500 a w domu zamkne sie w ok.1800 nie jestem wygodnicka a pieniazki odlozymy na wakacje inaczej musielibysmy z nich zrezygnowac

Gość a ja niedługo
robię chrzciny na ok 30 osób, zamawiam kucharkę, która wszystko przygotuje, powiedziała mi ok 200zł więc się opłaci :)

Gość klaudynaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin

Gość aurii
Ja mam bardzo wielki problem bo komunia będzie dopiero na 16.30 a msza się skończy o 18 :) I nie wiem co podać na stół bo to raczej będzie obiadokolacja. Proszę o pomoc

Gość Ja mam sposób
Kurka, mnie też to czeka. Tylko, robimy z synem szwagra... Są w tym samym wieku no i gości dużo więcej. Częśc potraw zamawiamy z kateringu, same robimy sałatki itp. Kupiłyśmy robota Inese, przywozimy dosyc starą, ale chodzącą lodówke, najważniejsze, teściowe też pomogą będzie dużo szybciej i dodatkowe miejsce na magazynowanie. Tyle roboty, imprezka potrwa parę godzin później sprzątanie, a kolejnego dnia to chyba nie podniosę się z łóżka... Gorzej niż w święta...

Gość ja robię komunię w domu
msza na 9,30 - mysle, ze wrocimy około południa. Poprosze sąsiadkę o wstawienie ziemniorów około 11,20. Resztę podpiekę w piekarniku. Mięsa: Pierś z kuraka, mieloniaki małe dla dzieci, schab z morelą. Na blachach w piekarniku, sałatki pokroję w sobotę a w niedziele dodam tylko majonez albo sos.

Gość zaproszona na komunię
Tak naprawdę to nikt się nie cieszy z Komunii Świętej(sakramentu). Czy nie lepiej byłoby dać po komunii kopertę i rozejść się do domów? Przygotowania mozolne. Wymagania duże, zapraszający czekają aż goście sobie pójdą. Kobiety styrane i zdenerwowane. W tym wszystkim brakuje miłości i radości.

Gość chyba jestes nienormalny
u mnie goscie maja do przejechania 600km i co koperte dadza i do domu, jestes idiotą

Gość zaproszona na komunię
Do "chyba jestes nienormalny ". Trochę kultury. Bez wyzwisk. Liczysz tylko na kopertę i nie ściemniaj, że jesteś taki rodzinny. Pózniej tylko du...y obrabiacie gościom, kto co dał i dlaczego tak mało.

Gość Joela
A ja zrobiłam komunię na 30 osob sama w domu (duzy dom). Zrobiłam wcześniej listę zakupow i wszystkiego co potrzebne.W piątek przygotowałam stół (obrusy,serwetki ,świece,dekoracje itp) i zabrało mi to sporo czasu.W sobotę ugotowałam zupę krem ze szparagow ,zrobiłam zrazy ,upiekłam schab ze śliwkami,udusiłam szynkę z grzybami,kaczki z jabłkami.nadziewane szpinakiem piersi z kurczaka.Wieczorem obrałam młode ziemniaki i zalałam zimną wodą .Kupiłam też mrożone frytki i pieczone ziemniaczki.Pokroiłam warzywa na surowki,umyłam sałaty i wszystko przechowało się pieknie w woreczkach foliowych .Rano zrobiłam surowki .Po mszy ok 12 goście składali życzenia robili zdjęcia,pili soki i kawę w ogrodzie a ja ugotowałam ziemniaki ,(szybkowar to jest to) podgrzałam mięsa ,upiekłam frytki i ok 13 zasiedlismy do stołu.Na 15.30 corka wrociła do kościoła na pol godziny z chrzestnymi a ja przygotowałam kawę tort (zamowiony) ,srenik (mama upiekła i desery lodowe z owocami ,zrobiłam też sałatkę owocową (wszystkie możliwe owoce z puszki plus kiwi ,winogrona,arbuz i truskawki wymieszane i posypane cukrem pudrem )Ok 18 większość gości już poszła a dla tych co zostali zrobiłam ok 19 kolację -dobre wędliny, biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i piwem, bigos z młodej kapusty ( zrobiony w sobotę -kapusta podgotowana w bulionie do tego pokrojony w drobną kostkę i usmażony boczek wędzony ,uduszona na oliwie cebula ,sol ,dużo pieprzu,sos sojowy i kilka pęczkow koperku ),pomidory i ogorki małosolne -dla chętnych alkohol.Byłam zmęczona ale bez przesady .Koszty też do przyjęcia .Pewnie czegoś nie wymieniłam ale z grubsza tak to wyglądało