Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

swinkowaaa

ma ktos chwilke

Polecane posty

hej homerkowa....mam napisac takie badziewie, i czytam i czytam , i nie wiem sama....czegos mi brakuje, moge tu wkleic , przeczytasz i powiesz co myslisz....tylko troszke dlugawe ( aha jest po polsku :) )

super wiec...prosze ( to moja praca na zaliczenie komunikacji ) Napisz 10 wskazań dla przeciętnego człowieka, które pomogły by mu usprawnić komunikację interpersonalną czyli porozumiewanie się. W dzisiejszym swiecie komunikacja jest nieodlaczna czescia naszego zycia. Kazdego dnia, ze wszystkich stron, bombarduja nas niezliczone komunikaty, dlatego tez, tak wazna jest sprawna i efektywna umiejetnosc komunikacji interpersonalnej. 1.Aby porozumiewac sie z latwoscia, nalezy przede wszystkim dopasowac jezyk przekazu, do osoby, z ktora rozmawiamy. Innego jezyka uzyjemy rozmawiajac z prostym czlowiekiem, innego z profesorem znanej nam dziedziny nauki. Dzieki temu, odbiorca dekoduje informacje znacznie szybciej i lepiej, jak rowniez chetniej slucha tego, co mowimy. 2.Kluczowe jest upewnianie sie, ze nasza wiadomosc jest poprawnie rozumiana. Nalezy wiec zwracac uwage na na wszelakie informacje zwrotne ( potakiwanie, powtarzanie itp). 3.Nikt nie lubi osob dajacych “dobre rady”, unikac nalezy wiec takich wypowiedzi, jak rowniez pouczania, wysmiewania sie, czy jakichkolwiek form , ktore zaklucic moglby komunikat, przez wzbudzanie negatywnych emocji. 4.Sformulowane w sposob prosty informacje, sa duzo latwiej przyswajalne niz podane w sposob zawily i skomplikowany. 5.Prosto i bezposrednio ujawnione uczucia pozwalaja na przekaz, w ktorym nie musismy narazac odbiorcy na domysly, w kwesti co kieruje naszym zachowaniem i intencjami. 6..Jasno okreslonia intencja jest bardzo istotna, jesli chcemy aby nasz rozmowca poprawnie odebral komunikat. Jesli nie jestesmy swiadomi, tego czego oczekujemy od rozmowy, to tym bardziej nie zakladajmy, ze odbiorca bedzie umial to okreslic. 7.Nie wysylajmy mieszanych komunikatow. Sa one zazwyczaj nieczytelne. Wypowiedz popierajmy wspolgrajacymi z jej trescia i tonem komunikatami niewerbalnymi oraz ilustratorami. 8.“Mowa jest srebrem, milczenie zlotem” – umiejetnosc sluchania i “sluszenia” tego, co mowi druga osoba, jest nie tylko zaleta, jest takze duzym ulatwieniem i plusem na drodze do skutecznego porozumiewania sie. 9. Ujawnianie, z wyczuciem, tresci osobistych pozytywnie wplywa na wypowiedz Starajmy sie wiec nawiazac blizsza relacje z odbiorca, bo powoduje to poprawe jasnosci komunikatu. Pamietac nalezy jednak, ze gdy ktos w nadmierny sposob wyraza tresci dotyczace intymnosci, bardzo czesto odbierany jest , jako ktos bez poszanowania tej sfery zycia. . 10.Na koniec pamietajmy, ze okazywanie rozmowcy zainteresowania, powinno wejsc w krew kazdej osobie, chcacej pewnie poruszac sie w gaszczu komunikatow. Komunikacja interpersonalna rzadzi sie wieloma prawami. Podane przeze mnie powyzej zasady, maja na celu sprawienie, aby wymiana wiadomosci odbywala sie sprawniej i efektywniej.

Gość mt
mysle ze ogolnie jest ok ale warto by bylo bardziej to rozwinąć

mt wiem, ale kazala albo w punktach ( a ja tak nie umiem) albo sie streszczac..... dla mnei tez tam jest za malo, brak konkretnych przykladow, sytuacji....definicji, zachowan ....no ale wtedy to by bylo na 3 kartki a ma byc zwiezle :(

Gość FANTASTIC
Fajnie sie czyta. Ja bym tylko zmienilo slowo komunikat na np. informacje.Mysle, ze powtarzasz to slowo komunikat/y za czesto. Wiem nikt nie lubi tych co daja rady, ale sama prosilas.

o 3:36 definitywnie tylko pod kolderka rozwijam, ale jak na razie mam 8:36 ....wiec czasu a czasu :)

mi wlasnie chodzi o jakas krytyke....ale nie mam koncepcji jak pozmieniac "informacja, komunikat, odbiorca, ..... wiem, ze to sie strasznie czesto powtarza wlasnie ......

Gość FANTASTIC
Przeczytalam to twoje wypracowanko jeszcze raz bo madre rzeczy tam piszesz o zasadach prawidlowego przekazywanie informacji. Ja bym na pierwszym miejscu umiescila: -Intencje przekazu - co przekazuje -potem komu to przekazuje- w zwiazku z tym wybieram styl komunikatu (jezyk) -nastepnie cala reszte w dowolnej kolejnosci

fantastic - dzieki za rade, faktycznie tak zrobie, bedzie mialo wtedy bardziej przejrzysta i spojna konstrukcje