Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak stosowac

duphaston - dawkowanie

Polecane posty

Gość jak stosowac

staram sie o kolejna ciaze ( dwie poprzednie poronione ) i mama zalatwila mi duphaston na podtrzymanie ciazy ale nie wiem jak go brac ....

Jak nie nasz przyczyny, to Duphason może nic nie zdziałać.To lek hormonalny, bierze się ściśle wedle fazy cyklu. 2-3 dni po potwierdzonym przebyciu owulacji. Musisz więc wykonać monitoring cyklu albo zainteresować się NPR (metodą objawowo termiczną) i postępować codziennie wg określonych zasad.http://www.npr.prolife.pl/metoda_podwojnego_wskaznika.htmI tak go weźmiesz, skoro go już "załatwiłaś" więc chociaż zrób to z głową. Taki lek powinien przepisać lekarz po uzasadnionej potrebie (na podstawie wyników badań). Bierzesz w 3 lub 4 dniu wyższej temperatury (która spełnia warunki) przez około 10 dni. Potem wykonujesz test i w przypadku dodatniego testu przyjmujesz dalej (nie wolno przerwaćbo może doprowadzić do poronienia) a w przypadku negatywnego wyniku - odstawiasz.W ciąży duphaston odstawia się dopiero po 12-13 tygodniach od zapłodnienia.

w przypadku brania "na oślep" czy wg statystyki, możesz:- rozregulować sobie cykl- przesunąć termin owulacji- nie dopuścić do owulacji- wywołać poronienie (jeśli weźmiesz za szybko, za szybko zrobisz test i będzie ujemny mimo ciąży)

Gość jak stosowac
dzieki za odpowiedz . mam zaburzenia hormonalne ( progesteron , tak mi powiedzial pewien lekarz na forum [poniewaz mam zawsze kilka dni przed @ ciemne plamienia])

Gość jak stosowac
upupupup

Gość jak stosowac
prosze czy ktos cos napisze jeszcze? :-(

Gość Co za pomysł....
żeby sama sobie aplikować takie lekarstwo twój lekarz musi dobrać dawkowanie a nie Ty albo koleżanki z Kafe

Gość jak stosowac
a niby jak mam isc do lekarza??? mieszkam w uk i tu przez tych hujow stracilam 2 ciaze bo mi nie chcieli pomoc!! dla nich ciaza do 12 tyg nie jest warta pomocy , wiec mi nie pieprz co moge a co nie ! moze robie to na wlasna reke ale przynajmiej cos probuje zmienic!

Gość to nie jest wytłumaczenie
uwazaj bys duphastonem nie wywolala poronienia,baranico :o

Gość jak stosowac
w ulotce jest napisane ze przy poronieniach nawykowych bierze sie 2 razy dziennie 1 tab , zaleca sie rozpoczecie terapi przed zaplodnieniem dzieki za informacje ale jednak nie potrzebuje fachowych porad baranic

I właśnie dlatego potrzebny ci lekarz.Rozpoczęcie terapii przed zapłodnieniem oznacza zalecenie rozpoczęcia terapii w cyklach przed zapłodnieniem a nie w dniach przed zapłodnieniem w danym cyklu, bo Duph. bierze się tylko i wyłącznie PO potwierdzonej owulacji.Terapia onacza cykl leczniczy, czyli dotyczy stricte kilku cykli przed ciążą. W cyklu, w którym się staramy bierzemy zawsze po potwierdzonej owulacji, inaczej możesz mieć owulację w połowie brania tabletek w danym cyklu (zakładając, że jej nie ahamuje) i mimo, że może dojść do zapłodnienia - odstawiając po kolejnych dniach skutecznie zapobiegniesz zagnieżdżeniu, lub wymusisz odstawieniem wydalenie zagnieżdżającego się zarodka - z macicy.No ale jeśli wiesz lepiej, to rób jak uważasz... Twoje życie, Twoje dziecko i Twoje sumienie.