Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panna_A.

Mniej, czy więcej hormonów?

Polecane posty

Gość Panna_A.

3 tygodnie temu zmieniałam tabletki z Cilestu na Harmonet. Koleżanka powiedziała mi, że jak się przechodzi z wyższej zawartości hormonów na niższą to nie powinno się robić 7-dniowej przerwy. Nie zrobiłam więc. Plamię już przy tych tabletkach 18 dni ;/ A moj ginekolog dopiero za tydzien ma wolny termin. Czy to normalne? Pytanie dwa: Czy mimo takiego plamienia zabezpieczona jestem normalnie? I czy to, że np okaże się, że dawka hormonów jest dla mnie za mała ma jakikolwiek wpływ na skuteczność zabezpieczenia? I żeby było ciekawiej ;) wczoraj przez pomyłkę wzięłam dwie tabletki, czy poza tym, że zabiłam swój organizm wielką dawką hormonów na raz ma to jakiś skutek? Dziękuję za odpowiedzi :)

witam Cie:) powiem ci tak tak jak mi madra osoba powiedziała sa dwa sposoby jak zmieniasz tbletki, albo bierzesz nowe opakowanie bez przerwy, albo robisz przerwe i normalnie zaczynasz nowe opakowanie tak jak zwykle... ja zmieniałam tabletki i krwawienie wystapiło normalnie... wiesz cio to juz jest cos nie tak skoro juz kjrwawisz przez 18 dni... powinnas isc do ginka jak najszybciej poprostu te tabletki mogły byc zle dobrane

Gość Panna A.
No właśnie też mi się to plamienie nie podoba, ale na jakimś forum przeczytałam wypowiedzi dziewczyn, które brały Harmonet, że właśnie plamiły przez pierwsze 3 miesiące ;/ Bardziej mnie martwi, co ze skutecznością działania ;)

Są dwa sposoby, owszem, ale tylko w przypadku, gdy zmienia się ze słabszych na silniejsze. Można ale nie trzeba robić przerwy.Jeśli zmienia się z silniejszych na słabsze, to nie robi się przerwy, bo antykoncepcja nie zostanie zachowana.Plmienie może trwać d 3 opakowań, bo zmieniłaś tabletki. Ulotka... :)\"Czy mimo takiego plamienia zabezpieczona jestem normalnie? I czy to, że np okaże się, że dawka hormonów jest dla mnie za mała ma jakikolwiek wpływ na skuteczność zabezpieczenia?\"- Źle dobrane tabletki to wiele skutków ubocznych, ochrona może być obniżona ale nie można powiedzieć, że jej nie ma, bod ziałanie tabletek nie ogranicza się tylko do nie dopuszczania o owulacji, ich dodatkową funkcją jest zagęszczenie śluzu (by utrudnić poruszanie się plemników i skrócić ich żywotność) oraz nie dopuszczanie do zagnieżdżenia (a małe endometrium, za niski progesteron). Dlatego nawet, jeśli tabletki dopuszczą do owulacji - szansa na ciążę nadal jest b. mała.\"I żeby było ciekawiej wczoraj przez pomyłkę wzięłam dwie tabletki, czy poza tym, że zabiłam swój organizm wielką dawką hormonów na raz ma to jakiś skutek?\"- Nie

Gość panna A.
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Czuję się uspokojona :) Ulotkę niestety starym zwyczajem przejrzałam tylko i poszła w kąt ;/ Dziękuję raz jeszcze!