Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Załamana Mama

Nie wiem czy myślec tak jak moja córka??

Polecane posty

Gość Załamana Mama

Moja 16 letnia córka ma chłopaka. Nic do niego nie mam jest jak każdy normalny nastolatek,spokojny,miły tylko boję się o moją córkę. Że za bardzo się angażuje w to,ma dopiero 16 lat. Jak ten chłopak ja zostawi albo znajdzie sobie drugą dziewczynę?? Co ona wtedy zrobi? Nie chcę żeby cierpiała. Nie chcę jej też często puszczać żeby chodziła po mieście jak te nie które dziewczyny.Chociaż i tak spotyka się z tym chłopakiem prawie codziennie bardzo często do niej przychodzi. Np. dzisiaj właśnie przed chwilą od niej wyszedł. Moim zdaniem to trochę za dużo jak na ten wiek. Gdy jej o tym powiedziałam wszystko zamieniło się w kłótnie. Wykrzyczała mi że nie rozwalę jej tego że oni się kochają i planują... przyszłość. Nie wiem co o tym myśleć ona ma dopiero 16 lat! Fakt faktem idą razem do tej samej szkoły wszędzie chodzą razem zachowują sie jak małżeństwo czasami. Wiem teraz są inne czasy kiedyś tak nie było. W jej wieku ja nawet nie myślałam żeby mieć chłopaka owszem byli koledzy ale gdzie planować przyszłość?? Nie mam z nią żądnych problemów dobrze się uczy wszystko jest dobrze... Idzie do Technikum na Ekonomię. A z tym chłopakiem spotykają sie już 2 lata. Nie wiem czy ja robie problem z niczego ale sie o nią martwię. Jak czasami się spóźni do domu to mąż robi mi wyrzuty że to ja jej na to pozwoliłam (chodzi o chłopaka) że on by na takie coś nie pozwolił że to za dużo na jej wiek że będzie miała jeszcze czas na miłości... Może i ma racje,już sama nie wiem czy zakończyć jej to wszytko czy zostawić tak jak jest? Dodam że za każdym razem jak się spóźni do domu czy coś takiego mąż ma wyrzuty do mnie... Bo ty pozwoliłaś...

Gość ha ha ha ha ha ha
jak ty masz zamiar \'jej to wszystko zakonczyc\'?

Gość Załamana Mama
Zabronić się z nim spotykać,ale boję się że jak zabronię będzie gorzej.

ona jest dzieckiem wiec możesz ustalić jako matka pewne zasady.. np. jeśli nie chcesz zeby siedzial u niej do 23 to ustal ze do 22 no nie wiem.. a jego rodzice nic nie mowia ze takw raca pozno do domu. powiedz jej ze jest mloda jeszcze, ze nie masz nic przeciwko temu chlopakowi ale Twoim zdaniem powinien wychodzic troche wczesniej i ustal z nia godzine.. nie mozesz jej zabronic bo wtedy sie z buntuje i zrobi Ci na zlosc. no tak mi sie wydaje..

Gość Załamana Mama
Dla mnie jest trochę dziwne że ona planuje z nim przyszłość mając 16 lat... Czy 16-latki wiedzą co to miłość? Moim zdaniem nie

Ale nie wiem w czym problem. Tak na prawdę zakazanie moze obrocic się przeciwko Tobie. Na znak złości moze przestać dobrze się uczyć, opuszczać zajęcia, uciekać z domu czy inne problemy. Nie zakladaj tez z gory, ze związek nie ma szans i sensu. Wszystko ma sens, pamiętaj, ze nawet negatywne doswiadczenia dużo Ją uczą. Osoboscie znam związek ktory zacząl się w I gimnazjum a zakonczyl się dopiero po 6latach. Uczy się milosci, chłopak daje Jej dużo ciepla i jeszcze do tego jest w porządku. Nie bron Jej kochać i być kochaną.

16 lat to taki dziwny wiek, to delikatna sprawa. Jeśli zabronisz córce, może zacząć się przed Tobą ukrywać:(. Może spróbuj porozmawiać,opowiedzieć o swoich obawach, o tym co Ci się nie podoba

Gość Załamana Mama
Moim zdaniem jego rodzice patrzą na to tak: Po co ma chodzić z jakimś podejrzanym towarzystwem skoro ma dziewczynę i jest cały czas u niej. A dzwonią często do domu do nas i się pytają o niego czy jest,interesują sie nim.

eh bo Ty myslisz jak osoba dorosla jak mama// a ona mysli jak zakochana 16 latka. nie znam zycia i nie wie że większość przyjaźni czy związków z okresu nastu lat sie rozpada.. i nie przegadasz jej, ona musi sama to przezyc.. a może oni przetrwaja probe czasu? nie ochronisz jej przed miłością ani przed rozczarowaniem i złamanym sercem. mysle ze musisz z nia duzo rozmawiać.. ale napewno nie staraj sie wybic jej tego chlopaka z głowy bo to bedzie mialo odwrotny skutek.

Więc i tym, że "planują przyszłość" też się nie przejmuj-bo tak naprawdę to jeszcze obydwoje nie mają pojęcia co to przyszłość. Skoro niczego więcej nie możesz jej zarzucic, to uważam, że powinnas dać sobie spokój z próbami zakończenia tego. Na twoim miejscu porozmawiałabym tylko na temat seksu jak to u nich wygłąda, żeby po prostu nie zmarnowali sobie życia przedwczesną ciążą- a poza tym ajeśli chłopk jest w miarę rozsądny to myślę że więęcej dobrego przyniesie córce taki związek, niż np włóczenie się z koleżankami po dyskotekach, czy klubach w poszukiwaniu właśnie jakiegoś tam chłopaka

a możesz zwyczajnie ustalić że o 22 jest cisza nocna.. jesli nie chcesz zeby siedzial dluzej

Gość Załamana Mama
Rozmawiałam nie raz z nią o tym. Tylko zaskoczyło mnie te planowanie przyszłości... I denerwuję się tym że zawsze słyszę od męża bo pozwoliłaś. Pozwolę jej dobrze będę miała z nią lepszy kontakt ale za to mąż nie jest za tym cały czas powtarza ze to kolega że ona jeszcze będzie miała czas na miłość że teraz nauka. Ale ona mówi że to jej chłopak i napewno nigdy jej nie zostawi.

Uwierz mi, że w wieku 16 lat mozna planowac przyszłość..ale niekoniecznie moze sie tak skończyć..Nie zabraniaj jej, nie krzycz, bo zrobi tak jak inne nastolatki w tym wieku- ucieknie z domu, zacznie brac narkotyki, palić, pić... przeżyje swój pierwszy raz....a po co to wszystko????Żeby zrobic Ci na złość!!!!! taka jest prawda. W Twoich czasach może i było inaczej....ale teraz to zupełnie co innego, młode kobietki są całkiem inne. a jak ona poczuje, ze ma w Tobie wsparcie- zacznie Cie szanować i będzie bardziej zwracała uwagę na Twoje zdanie. Każdy to przezywał, w większym lub mniejszym stopniu.... Pozdrawiam i życzę powodzenia

Gość gorzej
Jak córka niedlugo oznajmi Ci ze jest w ciązy

wiem jak to jest z punktu widzenia twojej corki. a teraz juz wiem jak to jest z twojego punktu widzenia, sama mam corke, i wiem ze zabronilabym jej tego co sama robilam.. chodzi mi o to ze ona moze i nie rozumie do konca co to milosc, ale jej sie wydaje ze rozumie i to dobrze, nie mozesz zabronic jej spotykac sie z tym ktorego ona tak \"kocha\", bo odsunie sie od Ciebie.. pogadaj z nia , popros zeby wracala na czas bo ojciec sie zlosci, ze ty chcesz zeby byla szczesliwa, tylko nie kosztem tego abys ty z mezem sie klucila.popros zeby wracala wczesniej do domu i zawsze na czas, ALE NIE ZABRANIAJ JEJ SPOTYKAC SIE Z NIM, BO ONA I TAK BEDZIE, A CIEBIE ZNIENAWIDZI... A i chyba lepiej ze on jest u niej {was} dlugo niz miala by byc gdzies tam.... ona ma 16 lat i wydaje sie jej ze wie wszystko i rozumie i nie wytlumaczysz jej tego(to okrs buntu) ona go kocha i bardzo w to wiezy.... postaraj sie nie stracic corki... pozdrawiam i powodzenia

Gość Załamana Mama
Wstydziła bym się jej zapytać czy już współżyła.Albo bała bym się odpowiedzi, są w równym wieku i nawet mi do głowy seks nie przyszedł. A co do wizyt do później godziny,chłopak mieszka na osiedlu,dojeżdża autobusem i moja córka bardzo często ma wymówkę bo nie miał wcześniej autobusu. Nie wiem naprawde

To normalne ze ma plany na przyszlosc. Gorzej jakby nie miala wcale. Nie mozesz jej zabronic zyc. To, ze Twoim zdaniem to nie jest milosc..Ale posluchaj, zeby wiedzieć, zrozumiec, odczuć czym jest milosc trzeba doświadczać. Czy Ty myslisz ze jak ją zamkniesz w kloszu i pozniej go odkryjesz za 10 lat to ona nagle będziala co to jest milosc?!Zeby wiedziec cos o zyciu nalezy życ a nie wegetować. Pomysl, ze teraz jest szczęsliwa. Zabronisz Jej to i tak z niego nie zrezygnuje. Przestanie Ci ufać, zacznie okłamywać. Matki bluszcze są najgorsze i pozniej takie dzieci zycia nie znają, chowają się pod spodnice matki..dramat. Daj Jej zyc.

Gość Załamana Mama
I dodam że mój mąż często wyjeżdża do pracy nie ma go nawet tydzień w domu wtedy chłopak przychodzi codziennie a jak jest mąż to przyjdzie dwa razy w tygodniu na godzinę i trochę mnie to denerwuje bo jak powiem o tym mężowi to usłyszę pozwoliłaś i masz

załamana!!!!!!!!! to wolałabyś, zeby zamiast siedziec u ciebie w domu siedzieli u niego albo pałetali sie po ulicach..... zastanow sie...

ja też poznałam swojego chłopaka w wieku 16 lat, teraz mamy 20 i nadal ze sobą jesteśmy i nic nie wskazuje, żeby miało się to zmienić. Przecież 16 lat to nie jest znów aż tak strasznie mało, nie zabraniaj jej spotykania się z nim... Raczej powiedz jej o swoich wątpliwościach i zapytaj, czy możesz jej ufać i czy współżyją ze sobą, moja mama zapytała o to i przynajmniej porozmawiałyśmy ze sobą szczerze i ona wie, że jestem odpowiedzialna i ufa mi.

Gość ssssssjjjjjjjjjdddddddddjjjjjj
zakochana jest, po co stwarzac problemy, niech bedzie tak jak jest moi rodzice dawali mi w tym temacie duzo swobody i nigdy ich nie zawiodlam, gdyby jednak wprowadzili jakies zakazy to wiem ze byloby zle :/ lepiej kobieto ciesz sie z tego jak jest

To normalne, ze mąż bardziej się przejmuje. W koncu zna męzczyzn. Ojciec zawsze będzie podchodzil do corki bardziej protekcjonalnie, na pewno obawia się, zeby jej nie wykorzystał i zostawił. Porozmawiaj z męzem na spokojnie.

Gość Załamana Mama
Tak samo mówię mężowi,wiem o tym bardzo często widzę dziewczyny w jej wieku chodzące po mieście bez sensu irytuje mnie wręcz ten widok. Tylko mam dość ciągłych sprzeczek z mężem bo faktycznie gdyby nie ja on by nawet nie przychodził do domu do nas

a jesli chodzi o sex, to romowa z matka jest wazna. jesli juz go uprawia( sa ze soba 2 lata wiec stawiam ze tak) swiadom ja jak sie zabespieczac... kochana takie zycie.jak jej zabronisz, i tak bedzie tak jak ona chce, tylko twoim kosztem i kosztem waszych relacji, dobrych relacji..

Gość Olus11
Powiem tak: ja poznałąm swoją miłość w wieku 13 lat.. właściwie dziecko.. niewiedzące nic o świecie.. teraz mam z tą osobą dziecko.. żyjemy razem:) ja mysle ze warto dac im szanse..:) Pozdrawiam:)

Postaraj się wytłumaczyć męzowi, ze corka trafiła na sympatycznego, dobrego chłopaka. Zabraniając Jej spotykać się moze doprowadzić do sytuacji kiedy pozna kogoś całkiem nieodpowiedzialnego, ktory wprowadziłby Ją na złe tory, a przecież tak nie jest. Przygotuj sobie wczesniej argumenty, moze niech ten chłopiec z Nim porozmawia(tylko musiałabyś go wczesniej uprzedzić i przygotować) Albo moze mogloby pomos spotkanie rodzinne. Obiad. Zaprosiłabyś rodziców chłopca(jeżeli są w porządku) wraz z ich synem i wszyscy razem przy stole byście porozmawiali. Być moze mąz przekonałby się do Jego rodzicow i to zmieniłoby sytuację. Poznałby go z innej strony.

Gość Olus11
nie wiedzące* miało być;))

nie zabraniaj jej spotykania się z chłopakiem. przecież wszyscy wiemy, że zakazany owoc lepiej smakuje ;) nie pytaj jej wprost czy współżyje z nim, czy planuje ten krok. możesz powoli się do niej zbliżać, napomknąć o czym ostatnio czytałaś czy że była jakaś audycja w radiu na temat współżycia w młodym wieku i jakoś delikatnie wybadać teren. jeśli zapytasz ją prosto z mostu, to się spłoszy i może nie chcieć z tobą więcej rozmawiać. ja trochę nie rozumiem jak mąż może obwiniać ciebie za cokolwiek, za to że zaangażowała się w związek, że późno wraca do domu. to ty ją wychowujesz, czy oboje to robicie? zresztą w ogóle nie wiem czemu przeszkadza mu fakt, że jego córka ma chłopaka i jest szczęśliwa. czyżby nie mógł znieść, że jego mała córcia dorasta? ;) postaraj się mu wytłumaczyć, że ty nie masz nic do gadania w sprawach nastoletniej miłości, a każda próba interwencji skończy się buntem córki. pamiętam przecież jak to było u mnie :) szalona miłość bez względu na wszystko. aha, i nie staraj się jej tłumaczyć że to się kiedyś skończy, że chłopak ją może zdradzić, że jej się znudzi. sama zrozumie. każdy uczy się na własnych błędach i niestety nie można ustrzec dzieci przed swoimi pomyłkami.

Gość Załamana Mama
Nałęczowianka_with_sugar Mój mąż patrzy na to inaczej to jest tylko kolega i tyle nic tego nie zmieni. agugula Myślisz że już ma pierwszy raz za sobą? Już nie wiem co o tym myśleć. Moją sąsiadka ma córkę o rok młodsza od mojej. Ta dziewczyna nie ma chłopaka nawet nie widzę żeby ktoś ją odwiedzał a jak już przyjdą do niej koleżanki to czekają na dworze.Praktycznie nigdzie nie wychodzi a jak już to raz na jakiś czas z moją córką. Moim zdaniem trochę to nie normalne ale słyszę od mojego męża że źle na tym (ta dziewczyna) nie wyjdzie że dobrze że tak ją trzymają że my nasza również moglibyśmy tak wychowywać...