Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katja kassin

Niemcy są lepsi od Polaków

Polecane posty

Gość katja kassin

Jak by sie tak na spokojnie zastanowic to Niemcy sa lepsi od Polaków pod prawie każdym względem. Porównajmy więc. Niemcy - lepsza gospodarka, wyższa technika, dużo lepsza słuzba zdrowia, kilkakrotnie wyższe zarobki, wspaniałe autostrady, świetne samochody dzięki niemieckiej mysli technicznej, dużo ładniejsza architektura, znakomita reprezentacja pilkarska i świetne drużyny klubowe, ogólna czystosc i kultura, tolerancja dla mniejszosci, otwartosc na innych, ogromny wkład w rozwój światowej kultury, sztuki, nauki no i wreszcie to Polacy jezdza pracowac w Niemczech a nie na odwrot itd. Polska - ładniejsze dziewczyny Reasumujac 13-1 dla Niemiec Niestety ale Niemcy wszystkim kojarzą się z nowoczesnym, dobrze zarządzanym, przyjaznym obywatelowi państwem a także z otwartym, odnoszącym sukcesy, dumnym i zadowolonym z siebie narodem.Polska kojarzy się z kulejąca gospodarka, masową emigracją, nietolerancją, ksenofobią, antysemityzmem, rolnikami, żubrówką, wąsatymi facetami i ładnymi dziewczynami.

Gość katja kassin
no i moi klienci w berlinie są bardziej hojni od polaków warto być prostytutką w niemczech

Gość gfdero
nie sa lepsi . Gdyby w Polsce nie było komunizmu zarobki bylyby te same co w Niemczech . Poza tym landy wschodnie sa biedniejsze od Warszawy . wąsatymi facetami i ładnymi dziewczynami. pierdolisz glupoty . JEzeli juz to w Niemczech sa bardziej popularne wąsy , a nasze dziewczyny nie sa ładniejsze od innych słowianek . POdobno najladniejsze sa Czeszki. Polacy jezdza pracowac w Niemczech a nie na odwrot itd. ale to dzieki Niemcom w Polsce był komunizm , bo oni doprowadzili do drugiej wojny . SWZwaby zarabiaja wiecej dzieki Amerykanom , bo dostali po wojnie miliardy dolarów , a pomoc ta nie trafila do Polski .

lepsza to jest dupa bobra z chrzanem. Mam zaproszenie od szystego niemca z Hamburga,na oktuberfest do Monachium i napewno skorzystam, a jeśli chodzi o Niemców to gdyby nie Ślązacy i Mazurzy z Poski to byłaby to już dawno prowincja Turcji.

Gość grrrrrrrrrrrgrrrrrrrr
No nie. Niemcy nie są tacy źli. W sumie spokojny naród. Tylko w ostatnim stuleciu coś im się klepki poprzestawiały zdecydowanie. Ale tak to raczej spokojni. Jedynie na początku trochę byli krewcy - słynne plemiona germańskie. Może to dlatego?

Niemcy czy Polacy, nie są ani lepsi ani gorsi, tylko sąsiedzi. Osobiście jestem pełen podziwu i szacunku dla tego narodu. Wydali największych geniuszy, weszli na najwyższe szczyty literatury, muzyki, a zarazem mają też na swoim koncie największych zbroniarzy począwszy od Marksa po Hitlera.......

teraz tak! ale gdyby nie historia tragiczna , ktorej sprawcami byli szwaby to bysmy mozliwe , że byli gospodarczo dalej a conajmniej rowni im. w 20 leciu miedzywojennym mielismy mnóstwo siągnięc [ jak na tamten czas ] w motoryzacji, komunikacji, technice i naukach . ale wymordowano nam elity intelektualne a to potem odbudować trudno. niemcy maja lby jak chelmy bez polotu i bez fantazji , ale maja dyscypline i gospodarnosc , gdybyśmy połączyli te dobre cechy niemcow i dodali fantazję Polakow to potega. acha i jeszcze jedno oni po 2 wojnie mieli plan Marschala a My nie. sami bez finansowego wsparcia starsze obecnie pokolenie tak wzgardzane przez mlodych odbudowalo kraj ze straszliwych zniszczeń.

W XXleciu międzywojennym to było wszystko, no wszystko dla ludzi na tym terenie. A najzabawniejsze jest to jak długo ono trwało - 20 lat. Wcześniej zaś było 150 lat zaborów. Kto miał szczęście w życiu to trafił na te 20 lat, a reszta miała 150 lat itp. A ja nie lubię Polski (dziś bo kiedyś byłam na to za głupia) za pokazywanie Niemców w krzywym zwierciadle. Tak - krzywe zwierciadło historii. Może dlatego tak jest, że obozy koncentracyjne to polski wynalazek niebawem będzie? Krzywe zwierciadło bowiem polega na tym, że plemiona germańskie działały przez stosunkowo krótki czas, późno ponad 1000 lat spokoju i znowu jakiś psychol się pojawił. I należy to powiedzieć aczkolwiek mało wiem o plemionach germańskich - choć mają "na oko" niedobrą sławę. Może też ze 100 lat działały i się wsławiły uporem. Ale poza tym? A co np. na Śląsku Niemcy złego ludziom zrobili. A już najbardziej Korfantemu. Jeszcze go wykształcili. Ale to chyba na nic się zdało jemu. Zmarnowali kasę na niego i tyle. :(

Chciałam jeszcze napisać, że należy być sprawiedliwym wobec historii. Korfanty był to zdrajca tamtego narodu, na niego był wyznaczony tu wyrok śmierci przez Niemców. Tylko nikt go nie zabił. No to później było jak było. Tyle.

Gość anonimowa jedza
Ble ble ble, rozpetali wojne, nakradli, a pozniej w nagrode dostali sie pod wplywy "zachodu" i usa...trudno narzekac:O

No cóz. - bo im zazdrościsz bo mają w głowach lepiej poukładane niż ich wschodni sąsiedzi. Jedynie za to USA mogą oberwać z wielu powodów. Ale każdy się z nimi liczy. I USA również się liczy ze zdaniem Europy bo się na Iraku przejechali - co widać już dziś na dłoni. Nie o to im chodziło przecież w 2001.

Gość fde3
masową emigracją ale to dzieki Niemcom mamy masowa emigracje , bo to przez nich Stalin zagarnal Polske na pół wieku W porownaniu Do Europy zachodniej Niemcy nie sa lepsi , bo maja mniejsze zarobki niz na przyklad w Irlandii i wieksze bezrobocie . Nie ma sie czym podniecac . NAjpierw nalezy poznac przyczyne . Jest wiele krajow na swiecie , ktore dorownuja Niemcom , a nawet je przewyzszaja . Technologicznie USA i JAponia sa przed Niemcami.

Niemcy po pierwszej wojnie światowej czuli się pokrzywdzeni, oszukani. Zrobili błąd,że nie trzymali się układów kolonialnych - ich sprawa. Za to wojnę przegrali. No a reszta to ich pęd do bycia najlepszymi, lepszymi niż USA, lepszymi od wszystkich. Czy są dziś najlepsi? Nie wiem. Nie myślę takimi kategoriami, ale być może wiedzie im się obecnie najlepiej. Kiedyś wybrali sobie na wodza świra to dostali na co zasłużyli. I to jeszcze świra z Austrii, żeby było "śmieszniej". Bo Hitler nawet Niemcem prawdziwym nie był. Ale biznes się kręcił, robota była i wio. A ten Hitler? Co on więcej wiedział o życiu niż to jak za przeproszeniem w gacie robił podczas I wojny światowej. I tylko opętaniec mógł rozpętać jeszcze gorsze piekło. A dlaczego się na to zdecydował? Ha - oto pytanie dla historyków.

Cięzko powiedzieć jak to teraz wygląda. Nie jestem w tym temacie. W każdym razie Niemcy mają rynki zbytu o wiele większe niż USA. A jest ich 3 razy mniej. Co będzie dalej? Nie mam pojęcia. Na razie wszyscy schodzą z drogi Arabom i pewnie nie szybko to się zmieni. Pozdrowienia od Allacha...

Gość fde3
GDyby w Polsce był kapitalizm miedzy 1945-1990 i bylibysmy biedni jak obecnie to zgadzam sie ze to nasza wina , ale nie było . BYl socjalizm przez Niemcow. SPojrz co zrobil socjalizm z Niemcami wschodnimi . CZesc ich landow jest biedniejsza od Warszawy , a przeciez Niemcy wpompowali tam miliardy marek . http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/20731/Mazowsze-bogatsze-niz-Niemcy

Masz pecha bo ja nie jestem z Mazowsza i Twoje Mazowsze mam w (*&*&^. Weź sobie płotem ogródź to Mazowsze w takim razie i się ode mnie odczep - a jak na razie - twoje Mazowsze żyje z podatków składanych na nie przez resztę. Zresztą co rozumiesz przez Mazowsze - Warszawę? Zastanów się co piszesz proszę.

Gość fde3
Ale USA i Japonia biją Niemcy na głowe pod wzgledem elektroniki . Niemcy robia gorsze Audio , video itd . JEdynie samochody im wychodzą .

Ja nie mam takiego problemu bo mnie nie stać na ich NOWE samochody. Ani na japońską elektronikę najnowszej generacji. Nie mam też żadnej potrzeby ani ochoty się z nmi w tej dziedzinie ścigać bo ich nie dogonisz a mnie po prostu na ich wyroby nie stać. Nie jestem z Mazowsza widzisz... PS. Chcesz mój podatek, żebyś mógł sobie kupić najnowszą elektronikę z USA?

Gość fde3
takze nie ma sie co podniecac Niemcami . NIe sa biedni , ale z pewnoscia beda sie coraz mniej liczyli . NAjlepsze produkty robia Japonce . SA kilka lat przed USa jesli chodzi o elektronike ( playstation 3 itd ) i kilkanascie jesli porownac Japonie z Europą.

Gość antekkk
co to za gadanie co by było gdyby. Liczy sie to, że teraz Niemcy przewyższają nas prawie pod każdym wzgledem poczynając od ekonomii a kończac na kulturze osobistej. A to ze po wojnie osiagneli cud gospodarczy zawdzieczają nie tylko amerykańskim pieniądzom ale i sobie, bo potrafili te pieniądze wykorzystać. Po wojnie Niemcy były bardziej zniszczone niż Polska, ale wystarczyło że był mądry rząd i w pare lat mieli cud gospodarczy.

Gość fde3
TAk czy inaczej w USA zawsze zylo sie lepiej niz w Niemczech . Nie lubie USa , ale prawda jest taka ze mogliby podbic całą Europe(lacznie z NIemcami ) w wojnie koncwencjonalnej . To co nie udalo sie Hitlerowi jest obecnie mozliwe .

Gość trabkapowietrzna
Polska jest "biedniejsza" przez Niemcow! przeciez wystarczy zerknac w historię co oni robili, jak niszczyli nasz kraj. kiedy u nich caly czas wszystko sie rozwijało, u nas ludzie walczyli o zycie. PRZEZ NICH!! poza tym rozbiory !!! Polska zniknela z map na ok 100 lat! dlatego mamy prawo byc "zacofani" o 100 lat w gospodarce technice itd... ///// za to mentalnosc Niemcow jest straszna, popaprani ludzie. bylam zobaczylam poznalam zwiedzilam. nie chciala bym tam mieszkac ;]

Gość fde3
Moim zdaniem USA maja wieksza przewage nad swiatem niz Niemcy za czasow Hitlera jesli chodzi o potencjal militarny. Dlatego Europa bylaby zdobyta (chociaz duzym kosztem ) F 22 , bombowce , przewaga elektroniczna . Wszystko maja lepsze flota , bron , samoloty .

Gość trabkapowietrzna
a Rosja ;] ona ma najwieksze złoza; ropy gazu.... dlatego kazdy boi sie wejsc z nimi w koflikt, wystarczy ze by nam odcieli jeden z tych surowcow i w ten sposob by nas wykonczyli. poza tym oni caly czas sie zbroją. i napewno, mowie z calym przekonaniem maja wiekszy potencjał militarny niz usa na dzien obecny. military ale i biologiczny, chemiczny ludzie tam gloduja zyja w biedzie a oni kazdy grosz w militaria wkladaja;]

Gość fde3
i napewno, mowie z calym przekonaniem maja wiekszy potencjał militarny niz usa na dzien obecny. to chyba był zart . Rosja bedzie coraz bogatsza , ale z pewnoscia zblizy sie do USa pod wzgledem potencjalu militarnego , ale obecnie symbolem ich potencjału sa tonące łodzie podwodne i prototypy samolotow .

Gość fde3
W przyszlosci beda tylko dwie potegi militarne . Chiny i USa

Ale piszecie mądre rzeczy, jakby to nie była kafeteria O.O Ja nie zaglębiam się w historyczno-polityczne zakręty, raczej skupiam się na tym, co prezentują młode pokolenia w danych krajach... o niemieckich nastolatkach słyszy się przeciwne rzeczy, są rozwydrzone jak amerykańskie. Niestety, tak się dzieje w przypadku krajów bogatych, ale bez zdecydowanej polityki i dobrego systemu.

Moim zdaniem dziś w świecie nikt nie dąży do wojny globalnej - chyba tylko ludzie z kafeterii. Być może dlatego, że nie widzicie w USA niczego tylko potęgę przede wszystkim miliatarną. Wy po prostu nie widzicie ludzi, którzy idą na wojnę ...konwencjonalną z Europą - chyba was pogięło umysłowo tu wszystkich to raz , a dwa - w ogóle nie widzicie Chin. Jeszcze Rosję widzicie bo to historycznie wasz druh (zwłaszcza jeśli o kulturę osobistą chodzi) , ale Chin to wcale. !/6 ludności świata, wszyscy zastanawiają się co z Chinami, ale wy USA -w wojnie konwencjonalnej z Europą. Widać, że jedyny punkt waszego widzenia to punkt siedzenia na kafeterii. Sorry :( Dlatego Niemcy górą. Nawet przy USA. Z wielu powodów.