Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinaaabb

kto byl chrzestnym? prosze o pomoc

Polecane posty

Gość karolinaaabb

Czy chrzestna cos musi mowic w kosciele w trakcie chrztu? Co robi w trakcie mszy i w ogole, jakie ma obowiazki? Nigdy nie bylam na chrzcie i nie wiem a jestem chrzestna i za kilka dni ide i troche sie stresuje..

Gość z tego co wiem to chrzestna
z tego co wiem, to chrzestna podaje białą szatkę i coś tam mówi razem z rodzicami, coś w tylu, że będzie pomagać wychowywać dziecko w wierze itd, ale to wszystko już ustalone formułki, nic od siebie :)

Gość karolinaaabb
no ale skad ja mam wiedziec jakie sa formulki? ksiadz mi to powie wczesniej czy sama mam sie rpzygotowac teraz do tego? :( help

Gość frgrgr
nie musisz niczego sie uczyc.. w kosciele trzymasz dziecko i podajesz kiedy ksiadz bedzie polewal glowke wodą. kiedy bedzie sie pytal czy bedziecie pomagac wychoywac dziecko w wierze katoliciej rodzicom itd musicie odpowiadac tak .. bedzie kilka takich pytan. to tyle

nic sie nie bój, to są odpowiedzi w stylu: TAK, BĘDZIEMY :) jak tylko dogadaj się z mamą dziecka, kto ma kupić białą szatkę, Ty, czy ona, bo wiem że moja mama ostatnio sama kupowała, jak była chrzestną.

Gość frgrgr
nic masz sie sama nie uczyc idziesz do kosciola i uz bedziesz tam wszytsko wiedziec na bierzaco. jestem chrzesna i wiem. nie ma sie czym martwic;]

Gość karolinaaabb
Dziekuje Wam bardzo :) uff jaka biłą szatkę?? Mama dziecka jest moja siostra i na bank nic o tym nie wie :D Co to za szatka?

to jest symbol czystości, u nas w kościele jest tak, że ksiądz mówi: A TERAZ MATKA CHRZESTNA DAJE DZIECKU BIAłOM SZATKE NA SYMBOL..., no i wtedy ta matka chrzestna cos tam daje, nie wiem, może to nie wszędzie tak :)

Gość karolinaaabb
:O no to super to moze ktos jeszcze sie wypowie czy u nich tez sie daje jakies biale szatki?????? :)

Gość nie panikuj
szatke kupujesz sama w sklepie z dewocjnaliami. u mnie bylo tak ze podalam ksiedzu a on sam ja nalozyl. aha i jeszcze na poczatku mszy jak ksiadz podchodzi do dziecka i rodzicow to jest taka formula ze teraz naznacza cie znakiem krzyza twoi rodzice i rodzice chrzestni to najpierw rodzice kresla znak krzyza na czole dziecka a potem chrzestni . ja nawet o tym nie wiedzialam ale jako dalam rade :-)

Gość nie panikuj
z ta szatka to tak jak ze swieca ktora kupuje chrzestny

Gość jarka trzeba zbanować
ja już nie pamiętam byłam chrzestną 5 lat temu.... ale chodziliśmy na próby przed chrztem i wszystko mniej więcej było ustalone, dostaliśmy tekst od księdza do nauczenia się i modlitwę

Gość nie panikuj
w tej parafii gdzie bylam chrzestna tez bylo jakies wczesniejsze spotkanie dla chrzestnych jakies nauki chyba ale ja nie bylam bo mieszkam w innym miescie i matka dziecka zalatwila ze nie musze byc na tym tylko musialam isc do spowiedzi z taka karteczka do podpisu

Gość mańk_a
biała szata jest wszędzie, tzn w każdym Kościele w Polsce. byłam chrzestną pół roku temu i też była. kupujesz po prostu ją w sklepie z dewocjonaliami, albo w takim, gdzie sprzedają ubranka do chrztu (przynajmniej u mnie są takie sklepy, ale wiem, że w innych miastach może nie być). pozdrawiam, nie stresuj się;)

Gość CHRZESTNA
Nareszcie znalazłam coś w temacie chrztu :) W niedziele sa chrzciny córeczki kuzynki mam być chrzestną małej co chrzestna i chrzestny robią podczas chrztu. Prosze o dokładnie opisanie

Stoją i patrzą :D Mówią chyba 3 razy: tak bedziemy, a potem tak wierzymy (na pytanie czy wierzycie w Boga Ojca) dlatego też! słuchac o co pyta ksiadz zeby potem nie zagalopować sie i nie odpowiedziec na pytanie czy wierzycie - \"tak, będziemy\":D aha no i zwrócić uwage na kolejnosc imion jakie ksiadz wymówi.. czasami sie matce moze ze stresu pochrzanić, a jak ksiadz rzeknie tak juz zostanie - chyba, ze go upomnicie i sie poprawi.. :) jeszcze z tego co pamietam to rodzice i chrzestni robią krzyzyk na czole dziecka, ale ksiadz to wszystko mówi..

ale przeciez chrzesni maja spotkania z ksiedzem przed chrztem i tam jest wszystko omawiane

Gość CHRZESTNA
Tylko że mi chodziło o : 1 kto trzyma dziecko 2 co z szatką i świecą kto ją trzyma z tego co wiem to chrzestni ale nie wiem kto ma szatke a kto świece

Gość CHRZESTNA
To jest dziewczynka

Gość fshsfff
slyszalam ze jest takie pytanie cos tam o co modlicie sie dla dziecka, i niektorzy odpowiadaja ze \"o zdrowie\" itp co jest bledne. Moze ktos wyjasnic ?

Gość przyszla chrzestna
no bo wlasnie na takie pytanie odpowida sie: "chcemy chrztu tego dziecka" albo " chcemy ochrzcic to dziecko" a nie wymienia sie czy zdrowia, pieniedzy itd itd ;)

Gość przyszla chrzestna
tylko ze to pytanie jest chyba kierowane tylko do rodzicow dziecka a nie rodzicow chrzestnych

To już mnie nie dziwi ilość dzieci w domach dziecka.One w większości mają rodziców chrzestnych co to tylko martwili się jak w trakcie mszy wypadną :( A obowiazkiem rodzica chrzestnego jest wspierać rodziców w wychowaniu a nawet w ich zastępstwie spełniać obowiązki rodzicielskie.Jestem matką chrzestną w dwóch przypadkach,w jednym miałam poważne wątpliwości czy powinnam.Odległość,dalekie więzy rodzinne,ale uległam.W drugim,to moje oczko w głowie.Choć dziewcze nie jest ze mną spokrewnione(córka brata mojego męża) to widzę,że jest jak ja charakterna ;) Kocham tę @.Mąż ma jednego chrześniaka.I powiem tylko,że owszem,dajemy prezenty,ale gdyby rodzicom coś się stało,nie daj Boże,to te dzieci u nas znajdą dom,bo rodzinę już mają.Tak rozumiem swoje chrzestne obowiązki.

Gość ja chrzczą piwo
w moim barze...

Choć absolutnie nie twierdzę,że autorka chce tylko dobrze wypaść na uroczystości.Tak mi się tylko skojarzyło z rzeczywistością.

Nie,ta szata nie nazywa się krzyżmo.Krzyżmo to oleje używane do chrztów,bierzmowań.