Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość groszkowa

Groszek pachnący

Polecane posty

Gość groszkowa

Mam pytanie ile nasion groszku umieszczacie w skrzynce o wymiarach ok. 30/10 cm? Zastanawiam się czy posiać w jednym czy w dwóch rzędach i ile by się nie podusiły ale stworzyły ładny parawan oddzielający mnie od sąsiadów. Podpowiecie mi weterani? To mój pierwszy raz z groszkiem :P

groszek jest bardzo delikatny, ma mało listków i nie urośnie Ci jak "ściana zieleni" polecałabym fasolę ozdobną, jeśli chcesz jednoroczne, to roślina z dużymi liśćmi i silnie rosnąca, tyle, że nie mogłam sie do niej dotykać za bardzo, zwlaszcza do buzi, bo mnie "parzyła" i miałam czerwone plamy ale wygladała bardzo efektownie teraz zasadziłam sobie winobluszcza i mam spokój z sianiem "żywopłotu", bo to roślina wieloletnia

Gość groszkowa
ja wolalabym jednoroczną, bo w przyszlym roku bede remontowala balkon wiec i tak nic z tych rozlinek nie zostanie, szczegolnie z duzych pnaczy. ale dziekuje za rade.

na opakowaniu nasionek jest wypisany okres wysiewu i rozstaw zdąży wyrosnąć, tylko podkiełkuj w domu

Gość groszkowa
okres wysiewu większości groszków to marzec-kwiecień :) Posadziłam tylko 5 nasionek i zrobię im linki w ten sposób by stworzyły kulę. A od sąsiadów odgrodzę się fasolą...jak radziła Ewa :) Mam nadzieję, że na fasolę jeszcze nie za późno..:)

Na fasole to moim zdaniem jeszcze troche wręcz za wcześnie - fasola nie znosi przymrozków. Chyba że mieszkasz w wyjątkowo osłonietym miejscu i nie będzie tam przymrozków :)

Gość groszkowa
no wlasnie czytalam o fasoli...i czas wysiewu to maj, więc mam jeszcze dużo czasu :)

Gość groszkowa
A może ktoś mi powie czy skrzynka 30x 10 cm wystarczy aby powstala sciana z fasoli o szerokosci okolo 1,2 metra? Czy lepiej kupic skrzynke osiemdziesiatke?

to mała skrzynka, ale wszystko jest kwestią dokarmiania ;) fasola urośnie Ci w jakieś 3-4 metrowe pędy w dobrych warunkach, czyli: mniejsza doniczka/skrzynka a duże dokarmianie (za każdym podlewaniem - końska dawka nawozu naturalnego) lub duża doniczka/skrzynka i normalne dokarmianie (raz na tydzień dawką przepisową) fasola to bardzo \"żerna\" roslina, ale krzewi się ładnie i szybko rośnie no i kwiatki ma ładne, a jak ich nie oberwiesz, to będą nasiona, jadalne oczywiście (wytwarzanie nasion jednak osłabia roślinę)

Gość groszkowa
jeść ich nie bedę ale kilka nasionek postaram się zachować by w przyszłym roku mieć z czego siać :) I chyba jednak kupię większą skrzynkę. Kwiatkom będzie wygodniej a i ja ułatwię sobie życie :)