Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga...

czy mozna jesc wedzona makrele w ciazy?

Polecane posty

bo nie jestem pewna czytalam ze np łososia nie mozna prosze o sprawdzone odpowiedzi pozdrawiam

Gość lepiej nie jeść WĘDZONEGO
w ciąży z uwagi na bakterię LISTERII

eeeehhh tammm, ja czasami jadłam i nic się nie stało :) potencjalbe korzyści (dużo omega3 , jodu i witamin) przeważyły nad wątpliwym ryzykiem

Gość no można
ale tylko z ogórkami i ketchupem ;)

Szczerze mówiąc niby dlaczego nie? Tłuszcze pochodzące z ryb morskich są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, więc jeśli nie zażywasz ich w suplementach to niby dlaczego nie? Teraz to chyba nawet dodaje się je w większych dawkach do zestawów witamin dla ciężarnych, przynajmniej Feminatal tak ma

Kwasy omega 3 są oczywiście zdrowe. Kobiety w ciąży mogą spożywać tylko takie kwasy, które pochodzą z mięsa ryb a nie na przykład z rybiej wątroby. Ale nie o tym chciałam... Z jedzeniem wędzonych ryb w ciąży jest tak jak napisał ktoś wyżej. Chodzi o bakterie, które nie giną w procesie wędzenia. To że jednej osobie nic się nie stało nie znaczy, że następnej też nic nie będzie. Moja siostra zajadała się wędzoną makrelą, nie weidziała że nie powinno się jej jeść, ma zdrowego synka.... tylko czy ja teraz ze świadomością tego, że nie powinno się ich jeść sięgnę po taką rybę? Jasne, że nie... A jeśli to mi się coś przytrafi? Wolę nie ryzykować.

Dokładnie tak jak napisała Wredna Kaśka - nie chodzi o samą rybę tylko o proces wędzenia i niebezpieczną bakterię. A że ryby zwłaszcza te tłuste morskie są bardzo zdrowe to najlepiej wcinaj np. pieczone czy smażone.

Gość ewelina2345
tak samo sera plesniowego tez nie wolno jsc w czasie ciazy