Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rudy rydzzz

WIECZNIE ZIMNE RĄCZKI I STÓPKI????????

Polecane posty

Gość rudy rydzzz

Moja mała ma 4 miesiące i ma wiecznie zimne kończynki...ciepło ją ubieram a mimo to to nic nie pomaga...już nie wiem co robić.

Gość zatroskana
to normalne, zwiazane z szybka praca serduszka :) Przy goraczce sa jeszcze chlodniejsze...

Gość hub
no moja corka tez ma 4 miesciace i ciagle wieczorem ma zimne raczki i nozki...a jak lezala w szpitalu i miala goraczke to pilegniarka sie dziwila ze ma tepm przy takich zimnych raczkach

Gość madziaOslo3
tak to jak najbardzie normalne,najlepiej pomoc rozgrzac,pochuchaj i ogrzej swoimi rękoma,to powinno pomóc,rób tak czesto:)

ja mam 24 lata i odkąd pamiętam (i mama moja potwierdza) zawsze "kopytka" i rączki lodowate. Zawsze szybka marzną i nic na to nie mogę poradzić...

Gość po piewsze to koniecznie
to normalne u dzieci i wcale nie oznacza ze masz je cieplej ubrac bo przegrzejesz i bedize jeszcze gorzej.

Gość u takiego maluszka
zimne raczki i nozki to norma i jezeli kark ma cieply nie trzeba grubiej ubierac bo przegrzejesz dziecko jak dziecko ma bardzo cieply i spocony kark to znaczy ze jest za grubo ubrane i jest przegrzane ( nawet jesli ma zimne raczki i nozki ) zaloz dziecku na nozki i raczki skarpetki i bedzie ok

Gość To znaczy że ma coś z tarcyzcą

Gość To znaczy że ma coś z tarczycą
!

Gość ty masz cos z mozgiem

Gość maja papaja
No jak wyżej. Rzeczywiście, to jeden z objawów niedoczynności tarczycy, które w efekcie prowadzi do spowolnienia procesów metabolicznych u ludzi. Idź z dzieckiem do endokrynologa. Sam objaw nie jest groźny i można z nim żyć.

Gość tez tak mialam
co wy za glupoty piszecie - taki objaw to moze i jest spowodowany tarczyca ale u doroslych a nie u niemowlaka ktory nie ma jeszcze dobrze wyksztalconego ukladu termoregulacji. kazdy lekarz ci powie ze zimne raczki i stopy u tak malego dziecke to normalne

Gość maja papaja
U niemowląt też.

Gość maja papaja
U niemowląt metabolizm może się sam wyregulować. Niemniej jednak warto udać się do endo, bo może dziecko cierpi na niedobór któregoś z pierwiastków oddziałujących na hormon tarczycy, np. żelaza. Warto więc sprawdzić.

Gość maja papaja
Rudy rydzzz -> Czy jak urodziłaś dziecko to miało robione TSH? To takie standardowe badanie, które się zawsze wykonuje zaraz po 6 dniu od narodzin (nakłuwa się piętkę dziecka i pobiera próbkę do zdiagnozowania mukowiscydozy, fenyloketonuria i niedoczynności tarczycy właśnie), ale nie wiem czy w Polsce też się je praktykuje. Jeśli miało, to powinnaś wiedzieć czy wszystko było dobrze z tarczycą czy nie.

Gość maja papaja
* fenyloketonurii, sorry za literówkę

Gość MMMOPOP
NORMALNE JA MIMO TO ŻE NIE JESTEM DZIECKIEM TEŻ CZĘSTO MAM ZIMNE DŁONIE I STOPY ALE OGÓLNIE NIE JEST MI ZIMNO ŻEBY SPRAWDZIĆ CZY DZIECKU NIE JEST ZIMNO CZY GORĄO TRZEBA SPRAWDZAĆ KARK DZIECKA.

To normalne u dzieci. Mimo że mój synek ma roczek to też czasami ma lodowate łapki a karczek cieplutki. A co do tego badania to w polsce też je się robi. Tylko chyba nie w 6 dobie życia ale tcześniej. Jakoś tak mi się wydaje. Pamiętam że synek jeszcew szpitalu miał robione to badanie.

Gość sdff
jezeli ma cieply kark to znaczy ze jest odpowiednio ubrana nawet jezeli ma chlodne raczki czy stopki swiadczy to o krazeniu. zawsze sprawdzaj na karku

Gość jezeli ma chlodne raczki czy
stopki to swiadczy to o krazeniu - czyli ma to cos wspolnego z metabolizmem, a jak z metabolizmem to i z hormonem tarczycy niestety

Gość maja papaja
nati_1309 -> Zazwyczaj między 5-6 dniem od narodzin a drugim tygodniem życia, ale może w PL jest wcześniej. To test Guthrie'go.